Σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού της ιστορικής μνήμης, τιμήθηκε η θυσια των Σουλιωτών στο Σέλτσο

1260 Σουλιώτες νεκροί στο ολοκαύτωμα του 1804

Στην Ιερά Μονή Σέλτσου στις Πηγές Άρτας που βρίσκεται στην Κοιλάδα του Αχελώου και μέσα σε κλίμα συγκίνησης και σεβασμού της ιστορικής μνήμης, οι εκδηλώσεις «ΣΕΛΤΣΟ 2019» για την θυσία των Σουλιωτών, που διοργανώθηκαν από την Αντιπεριφέρεια Άρτας, τον Δήμο Γ. Καραϊσκάκη και την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας.

Η τελετή μνήμης της θυσίας των Σουλιωτών γίνεται κάθε χρόνο στο Μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, σ’ ένα μαγευτικό τοπίο που δεσπόζει το καθολικό της Ιεράς Μονής και τα προσφάτως αναστηλωμένα κελιά της και αποτελεί ελάχιστη υποχρέωση απόδοσης φόρου τιμής στους Ήρωες Σουλιώτες.

Η Μάχη του Σέλτσου και το Ολοκαύτωμα που ακολούθησε τον Απρίλιο του 1804 ήταν ένα δεύτερο αλλά υπέρτερο Ζάλογγο. Είναι η τραγικότερη σελίδα της ιστορίας των Σουλιωτών αλλά σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό. Ένα βαρύ τίμημα που πλήρωσε ο Ελληνισμός στη μάχη για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, καθώς από τους 1300 περίπου Σουλιώτες και ντόπιους Ραδοβιζινούς που κατέφυγαν στην Ιερά Μονή αμυνόμενοι μέχρις εσχάτων, διασώθηκαν μόνο 40 ανάμεσά τους και ο 13χρονος Μάρκος Μπότσαρης με τον πατέρας του Κίτσο Μπότσαρη. Στα νερά του μανιασμένου Αχελώου προτίμησε να πέσει η Λένω Μπότσαρη και μαζί με αυτή πάνω από 500 γυναικόπαιδα για να μην πέσουν στα χέρια των εχθρών της, ενώ. άλλα 250 γυναικόπαιδα έπεσαν με μιας στον «Πέτακα» στο φαράγγι της Γκούρας όπου ακριβώς πίσω από τη Μονή.

Την παραμονή 22 Αυγούστου 2019 από τους νέους και τα παιδιά του χωριού έγινε αγώνας Θυσίας και Λαμπαδηδρομία. Η απονομή των επάθλων στους νικητές και συμμετέχοντες σε αυτές έγινε στην Πλατεία Προέδρου Β. Καπερώνη στο κέντρο του χωριού όπου δόθηκε μουσικοχορευτική-παράσταση από τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Κλειδίου, Άνω Καλεντίνης και Διασέλου με θέμα «Το Πανηγύρι του χωριού» που εντυπωσίασε τους παρευρισκομένους με την άψογη και επαγγελματική παρουσίασή της υπό την επιμέλεια της χοροδιδασκάλου κ. Χάρου Μαριάνθης. Στις 21-8-2019 πραγματοποιήθηκε συναυλία έντεχνου λαϊκού τραγουδιού με τον εκπληκτικό Σπύρο Νικολάου.

Στις 23 Αυγούστου 2019 και μέσα σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης και μετά την τέλεση Θείας Λειτουργίας ακολούθησε αγιασμός, επιμνημόσυνη δέηση από τον Ιερέα της μονή Παπαγιώργη Φώτο, παρουσία του εκπροσώπου του Μητροπολίτη Άρτας Αρχιμανδρίτη Άνθιμου. Έγινε κατάθεση στεφάνων και η τελετή έκλεισε με την τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον Εθνικό Ύμνο. Ακολούθησαν χαιρετισμοί του Δημάρχου του Δήμου Γ. Καραϊσκάκη, Περικλή Μίγδου που τόνισε την σημασία του Σέλτσου με τις προοπτικές περαιτέρω ανάδειξής του με την ολοκλήρωση των έργων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και την Αντιπεριφέρεια Άρτας και τη συμβολή του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη. Επίσης, στον σύντομο χαιρετισμό του, με ικανοποίηση εν μέσω χειροκροτημάτων των παρισταμένων, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ολοκληρώσει την τσιμεντόστρωση του δρόμου από Πηγές προς τη Μονή πλέον των όσων έχει κάνει μέχρι σήμερα για την ανάδειξη του ιστορικού αυτού μνημείου. Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της θητείας του χρηματοδότησε την αναστήλωση των ερειπωμένων κελιών, την διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου πρόσβασης, την ηλεκτροδότηση της Μονής, την ανακατασκευή της στέγης του κυρίως ναού και την τσιμεντόστρωση τμήματος του δρόμου. Το Σέλτσο επί των ημερών του από σωρό ερειπίων πραγματικά έγινε ένα στολίδι. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε και ο Βουλευτής Άρτας του ΚΙ.ΝΑΛ Χρήστος Γκόκας.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός Προέδρου της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας Χρήστου Καπερώνη που τόνισε της σημασία της ιστορικότητας του Σέλτσου και τις ενέργειες για την περαιτέρω ανάδειξη αυτού του μνημείου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο νέος Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Σουλιώτης στην καταγωγή. Χρυσόστομος Χήτος Κιάμος, ο οποίος με τον εξαίρετο λόγο του σκόρπισε ρίγη συγκίνησης στους παρευρισκομένους.

Στην ομιλία του τόνισε την σημασία της μάχης του Σέλτσου και του ολοκαυτώματος που υπέστησαν, και το παράδειγμα της αυτοθυσίας ως δίδαγμα για τις επόμενες γενεές.

Ακολούθησε το χορευτικό του Συλλόγου Ηπειρωτών Λαυρεωτικής -που ήρθε από το Λαύριο για να τιμήσει την ημέρα αυτή- με ιστορικά και παραδοσιακά τραγούδια. Στους παρευρισκομένους ο Σύλλογος Γυναικών Λένω Μπότσαρη προσέφερε γλύκα. Μετά το πέρας των εκδηλώσεων στην Ι. Μονή στους επίσημους προσκεκλημένους, από τον δήμο Γ. Καραϊσκάκη παρατέθηκε γεύμα στο κέντρο του χωριού.

In this article

Join the Conversation