Η Λαϊκή Συσπείρωση για την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θεμα τον απολογισμό και ισολογισμό

Τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου (09/10/19) συζητήθηκε το θέμα του απολογισμού και ισολογισμού για το έτος 2018, θέμα το οποίο εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης δηλώσαμε «παρόν». Παρότι η συνεδρίαση ήταν ειδικού σκοπού (μόνο με ένα θέμα) προτείναμε στο Προεδρείο να συζητηθούν, κατ’ εξαίρεση, και άλλα θέματα (εξελίξεις στα εκπαιδευτικά και πορεία λαμπόβου) πρόταση που δεν ικανοποιήθηκε από το Προεδρείο. Πάντως η παράταξή μας κατέθεσε εγγράφως στο Προεδρείο μια  έκθεση με άμεσες και απώτερες παρεμβάσεις σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας για το Λάμποβο με βάση την εμπειρία της λειτουργίας της αρμόδιας Επιτροπής.

Παρακάτω παρουσιάζονται τα βασικά σημεία των τοποθετήσεων της παράταξής μας:

«Μεγάλο μέρος της συζήτησης μονοπώλησε η αδυναμία εισπραξιμότητας βεβαιωμένων οφειλών προς τον Δήμο. Και τι δεν ακούσαμε σε αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο… Ότι χρωστάνε κυρίως κάποιοι που τα έχουν, ότι ο δήμος πρέπει να λειτουργήσει σαν ιδιωτική εταιρία και να εισπράξει με κάθε μέσο. Φυσικά στο τραπέζι μπήκε και το θέμα των κατασχέσεων ως φιλολογική συζήτηση ακόμη. Από την πλευρά μας να σας διαβεβαιώσουμε για 2 πράγματα.

  1. Οι συνδημότες μας χρωστάνε στη συντριπτική πλειοψηφία τους όχι επειδή είναι «επαγγελματίες απατεώνες» αλλά επειδή «πληρώνουν» τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης (φτώχεια, ανεργία κ.α) και των αντίστοιχων πολιτικών όλων των αντιλαϊκών κυβερνήσεων των τελευταίων ετών (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ). Αν κάποιοι εύρωστοι οικονομικά χρωστούν συστηματικά προφανώς τους ξέρετε, άλλωστε ασκείτε διοίκηση τόσα χρόνια. Αυτοί όμως είναι η εξαίρεση. Και εδώ να τονίσουμε ότι μπορεί να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση αυτών που χρωστάνε υπό τη έννοια ότι πρέπει να δούμε συγκεκριμένες παρεμβάσεις (μειώσεις τελών, προσαυξήσεων) σε ανέργους και άλλες ευπαθείς κατηγορίες.
  2. Το πρόβλημα της εισπραξιμότητας τα επόμενα χρόνια θα ενταθεί μιας και οι Δήμοι θα βαθύνουν στο ρόλο του φοροεισπράκτορα, ρόλος που ενισχύεται χρόνο με το χρόνο με τις διάφορες μεταρρυθμίσεις (Καποδίστριας, Καλλικράτης, Κλεισθένης). Έρχονται: συζήτηση για τη διαχείριση απορριμμάτων, τέλη, ΕΝΦΙΑ στους Δήμους και πόσα ακόμη…

Επίσης προτάθηκε να γίνει καταγραφή της ακίνητης περιουσίας του Δήμου μιας και η υπάρχουσα καταγραφή είναι ελλιπής. Με λίγα λόγια ο Δήμος δεν ξέρει ποια ακριβώς κτίρια έχει. Συμφωνούμε να γίνει! Όμως ποια θα είναι η προοπτική; Θα καταγραφεί για να ξεπουληθεί (π.χ μέσω ΤΑΙΠΕΔ) ή για να αξιοποιηθεί σε έργα αναγκαία για τον τόπο, π.χ κατασκευή σύγχρονου Γυμνασίου και ΓΕΛ θέμα που είναι και στην επικαιρότητα με τις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας;

Γενικά, οι προϋπολογισμοί, τα τεχνικά προγράμματα, οι απολογισμοί, οι ισολογισμοί δεν είναι τίποτε άλλο από εργαλεία άσκησης πολιτικής που υποτάσσονται όπως και ο  κρατικός προϋπολογισμός στις ανάγκες καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ευθυγραμμίζονται αυστηρά- με βάση και το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την κατάρτιση τους- με τις αντιλαϊκές δημοσιονομικές επιδιώξεις.  Οι πόροι, το ύψος κρατικής χρηματοδότησης προς τους Δήμους και το πλαίσιο που θα κινηθούν οι προϋπολογισμοί των φορέων της είναι προσδιορισμένα μέσα από το Μεσοπρόθεσμο 2018-2022. Είναι όλα προαποφασισμένα και προδιαγεγραμμένα. Και που μας πάνε αυτές οι πολιτικές; Νομίζω το βλέπετε και σεις. Εμείς σε αυτό το θέμα τι να κάνουμε; Να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις, στην ΕΕ, στο μεγάλο επιχειρηματικό κεφάλαιο; Προφανώς και όχι γι αυτό και τοποθετούμαστε με παρόν. Εμείς είμαστε εδώ για να αναδείξουμε τα προβλήματα του τόπου, που τα ξέρετε καλά κι εσείς, και να προτείνουμε λύσεις εκτός πλαισίου που συνδέονται άρρηκτα με τους αγώνες των εργαζομένων και του λαϊκού κινήματος. Γιατί οι εντός πλαισίου λύσεις και η διαχείριση βλέπετε που μας πάνε… Το περίφημο «νοικοκύρεμα» φτωχοποιεί όλο και περισσότερα νοικοκυριά!

Να τονίσουμε ότι η τοποθέτησή μας δεν έχει να κάνει με μομφή προς τους υπαλλήλους που διενέργησαν τον έλεγχο μιας που η δουλειά τους βασίστηκε στις εντολές που έλαβαν και στην χρήση της λογιστικής».

In this article

Join the Conversation