Δημήτριος Μπότσαρης | Ο πολιτικός και 2 φορές υπουργός, γιος του θρυλικού Μάρκου

Σε αυτόν οφείλεται η οργάνωση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού

Ο Δημήτριος Μπότσαρης, ήταν στρατιωτικός και πολιτικός, δυο φορές υπουργός Στρατιωτικών, γιος του θρυλικού Μάρκου Μπότσαρη και εγγονός του Κίτσου Μπότσαρη, της σπουδαίας Σουλιώτικης φάρας των Μποτσαραίων.

Γεννήθηκε στη Κέρκυρα το 1814 και πέθανε στην Αθήνα το 1871.

Όταν ανέλαβε Βασιλιάς της Ελλάδος ο Όθωνας, προς τιμή της Σουλιώτικης αυτής οικογενείας και ειδικότερα του ήρωα πατέρα του, ανέλαβε ο ίδιος την φροντίδα της εκπαίδευσής του και τον έστειλε στη Βαυαρία προκειμένου να σπουδάσει στη Στρατιωτική Ακαδημία του Μονάχου, που θεωρείτο τότε πρότυπο στρατιωτικής σχολής της Ευρώπης.

Όταν επανήλθε κατατάχθηκε στον ελληνικό στρατό και προάχθηκε μέχρι το βαθμό του συνταγματάρχη. Ο Δημήτριος Μπότσαρης διετέλεσε επίσης δύο φορές Υπουργός των Στρατιωτικών, το 1859 (Κυβέρνηση Αθανασίου Μιαούλη) και αργότερα επί Βασιλείας Γεωργίου του Α΄ κατά τη διετία 1866 – 1867 (Κυβέρνηση Αλέξανδρου Κουμουνδούρου Μαρτίου 1866).

Στον Δημήτριο Μπότσαρη οφείλεται η οργάνωση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού που ιδρύθηκε το 1853 ως «Ταμείο Χηρών και Ορφανών της μάχιμης γραμμής», στο οποίο περιελήφθη και η Ελληνική Χωροφυλακή, καθώς και του Στρατιωτικού Αρτοποιείου που αποτέλεσε την απαρχή της δημιουργίας Διοικητικής μέριμνας του ελληνικού στρατού.

Στην εικόνα που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε προσωπογραφία του Δημητρίου Mπότσαρη, σε παιδική ηλικία. Πρόκειται για ελαιογραφία, 0,45×0,37 μ. του 1829 απο τον Albert Riegel και βρίσκεται στο μουσείο Μπενάκη (ΓΕ 8983)

To γενεαλογικό δέντρο του Δημήτριου Μπότσαρη:

In this article

Join the Conversation