Κάτσης | Με «ΝΑΙ» Γιόγιακα η ΝΔ πέταξε τη Θεσπρωτία εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης» 

Δελτίο Τύπου

Τίτλοι τέλους έπεσαν σήμερα για το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας της Ηγουμενίτσας, με την ψήφο του βουλευτή Θεσπρωτίας κ. Γιόγιακα, αλλά και όλης της ΝΔ στη Βουλή. Προκειμένου ο κάθε βουλευτής να κληθεί να τοποθετηθεί προσωπικά απέναντι στους πολίτες που τον ψήφισαν, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 33 του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, με το οποίο αναστέλλεται η λειτουργία 37 Τμημάτων που ίδρυσε ο ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα με Νόμο. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου, ο υφυπουργός κ. Διγαλάκης αναφέρθηκε ρητά και με απαξιωτικά λόγια μόνο στο Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα τη στοχοποίηση του Τμήματος από τη ΝΔ. Η κατάργηση του, αφήνει τη Θεσπρωτία εκτός Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έπειτα από 25 χρόνια.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε σχετικά:
«Δώσαμε αυτές τις μέρες μια ακόμα μάχη για να εδραιωθεί σε στέρεες βάσεις ένα Τμήμα Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον τόπο μας, τη Θεσπρωτία. Για μια ακόμα φορά, μέσα στη Βουλή διεκδίκησα με ατράνταχτα επιχειρήματα το δίκαιο και το εύλογο της έναρξης λειτουργίας του Τμήματος Μετάφρασης και Διερμηνείας στην Ηγουμενίτσα, ένα τμήμα που σχεδιάστηκε με απόλυτα ακαδημαϊκά κριτήρια, από την ίδια την ακαδημαϊκή κοινότητα, που δεν ξεκινούσε από το μηδέν, αλλά με ήδη υπηρετούντες καθηγητές στο δυναμικό του, καθώς και με ένα σαφές, δοκιμασμένο και ελκυστικό γνωστικό αντικείμενο, σε αντίθεση με αυτά που έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με το πρώην ΤΕΙ.
Παρόλα αυτά, η Υπουργός Παιδείας κ. Κεραμέως και ο αρμόδιος υφυπουργός κ. Διγαλάκης, αγνόησαν επιδεικτικά, όχι μόνο τα επιχειρήματά μου, αλλά και τους Θεσπρωτούς συμπολίτες μας, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις γνωμοδοτήσεις της ανεξάρτητης αρχής διασφάλισης ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, τις οποίες και κατέθεσα στα πρακτικά της Βουλής. Εις μάτην!
Η ιδεοληψία και το πολιτικό σχέδιο της ΝΔ για συρρίκνωση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων μπήκε σε εφαρμογή και νομοθετικά. Ένα προαναγγελθέν σχέδιο που κάποιοι δεν ήθελαν να δουν, όσο κι αν φωνάξαμε και προειδοποιήσαμε. Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για όσους ολιγώρησαν. Το σχέδιο αυτό της ΝΔ ανακοινώθηκε δημόσια τον Νοέμβριο από την Υπουργό και, ακολούθως, η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έσπευσε να συνταχθεί στη γραμμή της, ενώ κατά την Ίδρυση είχε τοποθετηθεί υπέρ στη Βουλή. Δεν επετράπη, δηλαδή, στη Σύγκλητο να αποφασίσει ελεύθερα με σύμφωνα με το αυτοδιοίκητο των ανώτατων ιδρυμάτων, αλλά της επιβλήθηκε με μεθόδευση να συναινέσει στην κατάργηση του Τμήματος, υπό τη δαμόκλειο σπάθη της χρηματοδότησης που κρατά το υπουργείο Παιδείας.
Οργή μας προκαλεί εξ άλλου το γεγονός ότι το σχέδιο της ΝΔ έβαλε στο στόχαστρο με ανεξήγητη επιμονή τη Θεσπρωτία, την οποία αφήνει εκτός ακαδημαϊκού χάρτη για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια! Ήταν τέτοια η εμμονή με την κατάργηση του μοναδικού Τμήματος που θα λειτουργούσε στη Θεσπρωτία, που ήταν το μόνο από τα 37 που ο υφυπουργός κ. Διγαλάκης συκοφάντησε δημόσια από το βήμα της Βουλής, πράγμα για το οποίο αντέδρασα έντονα στην ομιλία. Αντιθέτως, ο λαλίστατος το προηγούμενο διάστημα τοπικός κυβερνητικός βουλευτής «δοξάσθηκε κρυπτόμενος» και δεν πήρε καν το λόγο στη Βουλή να υπερασπιστεί τη Θεσπρωτία και την ανάγκη λειτουργίας Τμήματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ή τουλάχιστον να δικαιολογήσει τη στάση του. Ο κ. Γιόγιακας παρότι δήθεν «έδινε μάχες για να έχουμε Πανεπιστήμιο» θα γραφτεί στην ιστορία του τόπου ως ο βουλευτής που καταψήφισε την ίδρυση του τμήματος ως αντιπολιτευόμενος και υπερψήφισε την κατάργησή του ως κυβερνητικός! Τον παραδίδουμε στην κρίση του θεσπρωτικού λαού να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Είναι χρέος των προοδευτικών πολιτών να παλέψουμε από κοινού ώστε η Θεσπρωτία να ξαναμπεί στον Ακαδημαϊκό χάρτη και να ανασταλεί ο νεολαιίστικος μαρασμός στην οποία την καταδικάζουν οι συντηρητικές πολιτικές από τα παλιά
In this article

Join the Conversation