Το συνδικάτο οικοδόμων για ασφαλιστικό, 13ο μισθό και αγορά στον κατασκευαστικό κλάδο

Απεργία στις 18 Φεβρουαρίου

Συνάδελφοι οικοδόμοι, η Διοίκηση του Συνδικάτου, κάνοντας εκτίμηση της κατάστασης που ζούμε, διαπιστώνει πως παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης πως τα δύσκολα πέρασαν, ο κλάδος μας καθώς και η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων συνεχίζει να ζει κάτω από απαράδεκτες συνθήκες.

Η αδυναμία να προσφέρουμε στις οικογένειες μας τα απαραίτητα για να ζήσει, ο φόβος της τράπεζας και της εφορίας για κατάσχεση του σπιτιού μας, η απειλή της ΔΕΗ για κόψιμο ρεύματος και τόσα άλλα ζητήματα που μας απασχολούν, συνεχίζουν να υπάρχουν , μας έχουν γίνει βραχνάς.

Παρά την χλωμή άνοδο της οικοδομικής δραστηριότητας που αυτή διαπιστώνεται κύρια σε νέες ξενοδοχειακές μονάδες , η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων είναι άνεργοι η υποαπασχολούμενοι με εξευτελιστικά μεροκάματα.

Τα ελάχιστα ένσημα τα οποία κολλάμε μπαίνουν με μειωμένο ημερομίσθιο κάτω από την πίεση των εργοδοτών προκειμένου να έχουμε δουλειά, υπογράφοντας μάλιστα την κατάπτυστη υπεύθυνη δήλωση για αυτό.

Μη φτάνοντας όλα αυτά, η Κυβέρνηση αξιοποιώντας τον νόμο Κατρούγκαλου, καθώς και όλους τους αντιασφαλιστικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις, φέρνει προς ψήφιση στην Βουλή ένα νέο Ασφαλιστικό έκτρωμα που ανοίγει διάπλατα τον δρόμο στην παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης, στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, ξεκινώντας από τα επικουρικά ταμεία.

Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο , η Κυβέρνηση το μόνο που εγγυάται είναι η εθνική σύνταξη των 340 ευρώ, για όσους έχουν 4.500 ένσημα και 384 για όσους έχουν πάνω από 6.000. Παραμένουν σε ισχύ περικοπές που έγιναν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, στις αναπηρικές, καθώς και στις συντάξεις χηρείας.

Ενταφιάζεται οριστικά η 13η και 14η σύνταξη μαζί με το ΕΚΑΣ. Διατηρείται η κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος για σύζυγο και 5% για κάθε παιδί 18 ετών μέχρι 24 εάν σπουδάζει. Η προοπτική αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης παραμένει ανοιχτή και πέρα των 67 χρόνων ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής.

Οι συντελεστές αναπλήρωσης για την συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή για όσους έχουν από 4.500 εως 9.000 ένσημα, παραμένουν οι ίδιοι που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Σε συνδυασμό με την μείωση του συντάξιμου μισθού (που πλέον υπολογίζεται ως ο μέσος όρος αποδοχών σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο) οδηγούν σε συντάξεις πείνας.

Το ότι φέτος η συνολική δαπάνη για τις συντάξεις μειώνεται κατά 221 εκατομμύρια ευρώ και η δέσμευση που υπάρχει πως η συνολική δαπάνη ως ποσοστό του ΑΕΠ θα συνεχίσει να μειώνεται από το 17,3% το 2016, στο 13% το 2025 και στο 12,5% το 2030. Καταλαβαίνουμε που οδηγούνται οι συντάξεις τα επόμενα χρόνια.

Συνάδελφοι, δεν πρέπει να μας διαφεύγει πως ασφάλιση δεν είναι μόνο η σύνταξη. Είναι οι ιατρικές εξετάσεις, νοσοκομειακή περίθαλψη, φάρμακα κ.λ.

Με την πλήρη ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης που προωθείται, θα καταλήξουμε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από αυτό που ήδη συμβαίνει σήμερα, πως αν έχεις λεφτά ζεις, αλλιώς βλέπε τα ραδίκια ανάποδα καθώς το κράτος και οι εργοδότες θα είναι πλέον απαλλαγμένοι από την υποχρέωση απέναντι στους εργαζόμενους στο δικαίωμα της Υγείας, της Πρόνοιας, της Περίθαλψης.

Συνάδελφοι, Κυβέρνηση και εργοδοσία με τις συνεχείς επιθέσεις στα δικαιώματα μας, σκοπό έχουν να πάρουν πίσω ότι με σκληρούς αγώνες έχουμε κατακτήσει μέχρι σήμερα. Επιδιώκουν να ξεχάσουμε τι σημαίνει Συλλογική Σύμβαση 5ήμερο, 7ωρο – 8ωρο Ασφάλιση, Σύνταξη κ.λ. θέλουν να σηκώσουμε τα χέρια ψηλά, να αρνηθούμε το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή.

Δεν θα τους κάνουμε την χάρη. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Πως στα χέρια μας είναι να αντιστρέψουμε την κατάσταση, αρκεί να διώξουμε την μοιρολατρία και τον οχαδερφισμό.

Πως μαγκιά δεν είναι να γίνουμε κανίβαλοι και να τρωγόμαστε μεταξύ μας. Μαγκιά είναι να δώσουμε τα χέρια, να φτιάξουμε πιο δυνατό το συνδικάτο μας. Να απαιτήσουμε ενωμένοι δουλειά και αξιοπρεπή μεροκάματα για όλους.

Να σταματήσει η επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση. Μας εμπαίζει η Κυβέρνηση όταν προσπαθώντας να χρυσώσει το χάπι, μας λέει πως θα αφαιρεί μόνο το 30% της σύνταξης αν δεχτούμε να πεθάνουμε πάνω στο μαδέρι. Ας έρθει ο Βρούτσης και ο κάθε Υπουργός που φτιάχνει τέτοιους νόμους να δουλέψει, όχι μέχρι τα 60, αλλά στα 55 χρόνια στην οικοδομή και τότε βλέπουμε.

Αυτό που μπορεί και πρέπει να κάνει είναι:
• Να παρθούν πίσω όλοι οι αντιασφαλιστικοί νόμοι
• Να δοθούν πίσω τα κλεμμένα, 13η και 14η σύνταξη
• Να δοθούν τώρα τα υπέρ αγνώστων ένσημα
• Επίδομα ανεργίας και χειμερινό βοήθημα σε όλους τους άνεργους συναδέλφους μας
• Υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας
• 7ωρο,5ήμερο, 35ωρο – όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας
• Σύνταξη στα 55 χρόνια για τους οικοδόμους και για όσους δουλεύουν σε Βαρέα και Ανθυγιεινά επαγγέλματα.
• Ένταξη όλων των ειδικοτήτων στις κατασκευές, στα Βαρέα και Ανθυγιεινά.
• Να σταματήσει το αίσχος με τις υπεύθυνες δηλώσεις, προκειμένου να ασφαλιζόμαστε με μειωμένα ημερομίσθια.
• Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους τόπους δουλειάς – ενεργοποίηση των Ελεγκτικών μηχανισμών

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 18 ΦΛΕΒΑΡΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10 Π.Μ. ΣΤΟΝ ΟΤΕ
ΜΕ ΔΥΝΑΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ
ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ – ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ

In this article

Join the Conversation