Επιμελητήριο | Οι βασικές απαιτήσεις αγορανομικού ελέγχου επαγγελματιών χώρου εστίασης – αναψυχής

Με αφορμή την διερεύνηση πρόσφατων καταγγελιών αλλά και την επιβολή κυρώσεων

Το Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Θεσπρωτίας με αφορμή την διερεύνηση πρόσφατων καταγγελιών αλλά και την επιβολή κυρώσεων κοινοποίησε στο Επιμελητήριο Θεσπρωτίας επιγραμματικά σημεία που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής κατά την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης/διασκέδασης. Τα βασικά αυτά σημεία που θα αποτελέσουν και τα κυριότερα πεδία μελλοντικών ελέγχων, παραθέτονται περιληπτικά κατωτέρω:

1. Ύπαρξη τιμοκαταλόγου και διάθεσή του σε κάθε πελάτη πριν από την παραγγελία καθώς και πληροφόρηση ατόμων με αναπηρία (Α.με.Α.) επί του τηρούμενου τιμοκαταλόγου. Οι τιμοκατάλογοι θα πρέπει απαρεγκλίτως να περιέχουν όλα τα προσφερόμενα είδη με τις αντίστοιχες τιμές τους. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίνεται σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός καταλόγων (π.χ ύπαρξη καταλόγων ομαδοποιημένων προϊόντων όπως ειδών τσάι, καφέ, ποτών, κοκτέιλ κτλ ).
2. Πέρα από τις τιμές όλων των προσφερομένων ειδών επί των καταλόγων θα πρέπει να αναγράφονται κατά περίπτωση και:
• Η ύπαρξη τυχόν «κατεψυγμένων», «προμαγειρευμένων» και «προτηγανισμένων»,
• Η ετικέτα /εμπορική ονομασία (π.χ ΗΒΗ, Coca-Cola) και ο όγκος σε mL των συσκευασμένων ποτών (μπύρα, οίνοι, εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά, χυμοί, οινοπνευματώδη ποτά, σόδες),
• Σε περίπτωση παροχής φαγητών «με το κιλό», το βάρος τους και την τιμή ανά κιλό,
• Τα βασικά συστατικά των σαλατών και την ονομασία τους όπως την ορίζει το κατάστημα,
• Το είδος των ελαίων και η χρήση τους (π.χ ελαιόλαδο στις σαλάτες, ηλιέλαιο στο τηγάνισμα)
• Ότι «ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΔΙΑΘΕΤΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΦΥΛΛΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΣΕ ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΣΗ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ»
3. Ύπαρξη ειδικού εντύπου «ΦΥΛΛΟ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ» σε ειδική θέση δίπλα στην έξοδο, θεωρημένου από την Υπηρεσία.
4. Το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης με τις απαιτούμενες επισημάνσεις.
5. Τα προϊόντα «Τσίπουρο ή Τσικουδιά» διατίθενται στους χώρους ομαδικής εστίασης αποκλειστικά προσυσκευασμένα/εμφιαλωμένα.
6. Το προϊόν που προσφέρεται αποκλειστικά και μόνο χύμα σε μονάδες ομαδικής εστίασης, είναι το ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ), το οποίο είναι διαφορετικό προϊόν από το Τσίπουρο και την Τσικουδιά. Στους τιμοκαταλόγους των ανωτέρω καταστημάτων θα πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά ότι το ΠΡΟΪΟΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗΣ ΜΙΚΡΩΝ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑΤΟΠΟΙΩΝ (ΔΙΗΜΕΡΩΝ), διατίθεται χύμα. Υποχρεωτικά επίσης θα αναγράφεται σε αυτή τη περίπτωση ο παραγωγός ή ο εμφιαλωτής του προϊόντος απόσταξης μικρού αποσταγματοποιείου (διημέρου).

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα ανωτέρω μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να λάβουν από το Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Π.Ε. Θεσπρωτίας στο Τηλ. 2665360172

In this article

Join the Conversation