Ερωτήσεις για την υγειονομική προφύλαξη της ΕΛΑΣ, την ανάγκη νέας ρύθμισης προς ΟΤΑ και την υποστήριξη όλων των δραστηριοτήτων της χώρας

Προς τα υπουργεία προστασίας του πολίτη, εσωτερικών & ανάπτυξης και επενδύσεων

Με ερωτήσεις τους, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ αυτών και ο Μάριος Κάτσης, ρωτούν για τα μέτρα στήριξης και υγειονομικής προφύλαξης ανδρών και γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας, για την ανάγκη νέας ρύθμισης των οφειλών επιχειρήσεων προς Ο.Τ.Α. α’ βαθμού, καθώς και για την οριζόντια υποστήριξη του συνόλου των δραστηριοτήτων της χώρας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα:

Προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: Ένα μήνα μετά την 1η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τον κορονοϊό, ποια είναι τα μέτρα στήριξης και υγειονομικής προφύλαξης ανδρών και γυναικών της Ελληνικής Αστυνομίας, ιδίως μετά και τους περιορισμούς στην κυκλοφορία;

Τη στιγμή που η επιδημία του Covid-19 είναι σε πλήρη εξέλιξη στη χώρα μας, σύσσωμο το προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας είναι επί ποδός για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης και τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ιδίως μετά και τους περιορισμούς στην κυκλοφορία. Παρά ταύτα, εγείρεται σοβαρή ανησυχία σχετικά με τις συνθήκες εργασίας τόσο των διοικητικών όσο και των μάχιμων αστυνομικών υπαλλήλων σε όλη την επικράτεια, καθώς όπως αναφέρεται δεν λαμβάνονται μέτρα αποτελεσματικής προφύλαξης της υγείας τους και παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις σε υλικά και μέσα για την προστασία τους από τον κορονοϊο.
Συγκεκριμένα, οι Ενώσεις Αστυνομικών Υπαλλήλων Χίου, Λέσβου, Σάμου, Νότιας και Βόρειας Δωδεκανήσου στην από 12.3.2020 εξώδικη δήλωση – διαμαρτυρία τους καταγγέλουν πως «η κατάσταση που επικρατεί στα νησιά είναι θλιβερή και απαράδεκτη … για τη δημόσια υγεία».
Ομοίως, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών (Ε.ΑΣ.Υ.Α.) στην υπ’ αριθ. πρωτ. 100/12α/13.3.2020 επιστολή διαμαρτυρίας της καταγγέλει πως «αστυνομικοί που υπηρετούν στη Διεύθυνση Μεταγωγών – Δικαστηρίων διατάχθηκαν να πραγματοποιήσουν πολλές μεταγωγές, μεταξύ των οποίων και μία 28 κρατουμένων, οι οποίοι στοιβάχτηκαν σε ένα υπηρεσιακό όχημα τύπου βαν, προκειμένου να μεταφερθούν στα δικαστήρια, την ίδια ώρα που ο αριθμός των συνοδών αστυνομικών ξεπερνούσε τους 10». Επιπλέον, αναφέρουν πως η μη πραγματοποίηση πολλών προγραμματισμένων δικών είχε σαν αποτέλεσμα να συνωστίζονται άσκοπα αστυνομικοί και κρατούμενοι σε χώρο λίγων τετραγωνικών, κατά παράβαση των οδηγιών του Υπουργείου Υγείας.
Περαιτέρω, στην υπ’ αριθ. πρωτ. 100/12γ/15.3.2020 επιστολή της η Ε.ΑΣ.Υ.Α. καταγγέλλει ότι «γυναίκα αστυνομικός με χρόνιο αναπνευστικό πρόβλημα μετέβη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο με συμπτώματα πυρετού και βήχα, απ’ όπου την παρέπεμψαν σε γνωστό νοσοκομείο. Κατά την άφιξή της δεν υπεβλήθη στο τεστ για τον Covid-19 (κορονοϊό), διότι, όπως της ανέφεραν, δεν ήταν ακόμα έντονα τα συμπτώματα, ενώ μέχρι προχθές η συνάδελφος εργαζόταν κανονικά στην Υπηρεσίας της». Προσθέτουν δε, πως «ορισμένοι Διοικητές αρνούνται τη χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού κάνοντας δική τους κρίση των Διαταγών που εκδίδει το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ, ενώ αρνούνται ακόμα και τη χορήγηση αδειών σε συναδέλφους με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε συζύγους εγκύων»!
Ακόμη, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας καταγγέλλει ότι ενώ στις 16.3.2020 δόθηκε διαταγή από το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ για την αναστολή όλων των αδειών του ένστολου προσωπικού, προκειμένου οι αστυνομικοί να βάλουν πλάτη στη διαχείριση της κρίσης, παρά ταύτα έχουν μείνει εντελώς απροστάτευτοι, χωρίς γάντια, μάσκες και αντισηπτικά, με αποτέλεσμα να είναι εκτεθειμένοι στον ιό. Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλει ο Πρόεδρος Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Φυλακών Αλικαρνασσού «αναγκάστηκε να αγοράσει μάσκες ελαιοχρωματιστή για να κάνει χρήση τόσο ο ίδιος όσο και οι συνάδελφοί του για την παραλαβή μεταγωγής 16 κρατουμένων, ενώ ελάχιστοι ήταν οι σωφρονιστικοί, ένας – δύο, που φόρεσαν κανονική μάσκα, την οποία έφεραν από τα σπίτια τους».
Επειδή οι ακατάλληλες συνθήκες εργασίας και η ανεπάρκεια υγειονομικού εξοπλισμού θέτει την υγεία του ένστολου προσωπικού σε άμεση διακινδύνευση, καθώς έρχεται καθημερινά σε επαφή με ανθρώπους που πιθανόν να είναι φορείς του ιού.
Επειδή, εκτός από τον αγώνα που δίνει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και η Αστυνομία, μεταξύ άλλων, καλείται να δώσει μάχη για την αντιμετώπιση και διαχείριση της κρίσης, ειδικά απο την στιγμή που τα νέα μέτρα της Kυβέρνησης συνεπάγονται συνεχείς ελέγχους απο αστυνομικούς, κάτι που, αν δεν ληφθούν μέτρα προστασίας, εγκυμονεί κινδύνους τόσο, φυσικά, για τους ίδιους όσο, όμως, και για τους πολίτες με τους οποίους έρχονται σε επαφή.
Επειδή είναι αδιανόητο να μην υποβάλλονται σε εξέταση για τον κορονοϊό οι αστυνομικοί, όπως άλλωστε και όλοι οι εργαζόμενοι που έρχονται σε επαφή με πολυ κόσμο, την στιγμή, μάλιστα, που καλούνται να βγουν στους δρόμους για να ελέγχουν την εφαρμογή των περιορισμών στην κυκλοφορία.
Επειδή ενδεχόμενη διασπορά του ιού στους χώρους εργασίας των αστυνομικών θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες τόσο για την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους όσο και για την προστασία της δημόσιας υγείας της χώρας, αφού θα καταστούν οι ίδιοι φορείς μετάδοσης του κορονοϊού.
Επειδή, τέλος, όσοι υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας έχουν αδικαιολόγητα εξαιρεθεί από το επίδομα των εορτών, σε αντίθεση με τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι επιπρόσθετο έχει πράξει μετά το ξέσπασμα της επιδημίας, ώστε να εξασφαλίσει την προστασία της υγείας του ένστολου προσωπικού έναντι των επικίνδυνων συνθηκών υπό τις οποίες εργάζεται;
2. Ποιο ειδικό σχέδιο εκπόνησε και εφάρμοσε στα Σώματα Ασφαλείας, μετά την 1η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επιδημία του κορονοϊού;
3. Με ποιο ειδικό προστατευτικό υγειονομικό εξοπλισμό, με ποια ατομικά μέσα προστασίας έχει εφοδιάσει τις γυναίκες και τους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας;
4. Πώς σκοπεύει να στηρίξει τους αστυνομικούς και τις οικογένειές τους από τη μετάδοση του κορονοϊου;
5. Έχει το Υπουργείο και το Αρχηγείο εικόνα για το αν υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού μέσα στα Σώματα Ασφαλείας;
6. Σκοπεύει να εντάξει τα Σώματα Ασφαλείας στις κατηγορίες δικαιούχων, μέρους ή όλου του έκτακτου επιδόματος αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοιού, όπως εντάχθηκε το προσωπικό της Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη;

Προς τους Υπουργούς:
Εσωτερικών
Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Ανάγκη νέας ρύθμισης των οφειλών επιχειρήσεων προς Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και προς τα νομικά τους πρόσωπα»

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α` 145/30-09-2019, παρατάθηκε έως 31/12/2019 ο Ν. 4611/2019 (ΦΕΚ Τεύχος Α’ 73/17.05.2019) περί ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων απέναντι στο Δημόσιο και στους Δήμους. Συγκεκριμένα, με την εν λόγω Π.Ν.Π. δινόταν η δυνατότητα στους οφειλέτες των ΟΤΑ α’ βαθμού και τα νομικά τους πρόσωπα, να ρυθμίσουν τις οφειλές τους που είχαν βεβαιωθεί έως και τις 29/11/2019, κατόπιν αιτήσεως του οφειλέτη.
Δυστυχώς μια σειρά από οφειλέτες, αντιμετωπίζοντας σοβαρές οικονομικές δυσκολίες, δεν κατάφεραν να ενταχθούν στην εν λόγω ρύθμιση, με αποτέλεσμα, εδώ και λίγες ημέρες να έχει επέλθει δέσμευση των εταιρικών λογαριασμών τους. Το γεγονός αυτό οδηγεί τις επιχειρήσεις τους σε αδιέξοδο λειτουργίας, καθώς εξαιτίας των δεσμευμένων λογαριασμών αδυνατούν να προβούν σε οποιαδήποτε χρηματική συναλλαγή ή σε μισθοδοσία των υπαλλήλων τους και αντιμετωπίζουν κίνδυνο κατάσχεσης.
Οι οφειλέτες ερχόμενοι σε επαφή με τους Δήμους επιδιώκουν μια νέα ρύθμιση των οφειλών τους, κάτι στο οποίο και οι Ο.Τ.Α. επιθυμούν, καθώς ενδεχόμενο οριστικό κλείσιμο των επιχειρήσεων θα σημαίνει, εκτός των άλλων, και οριστική απώλεια των οφειλών. Όμως, μια τέτοια νέα ρύθμιση εξόφλησης δεν προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, οδηγώντας σε πλήρες αδιέξοδο τις οφειλέτριες επιχειρήσεις (φυσικά και νομικά πρόσωπα).
Επειδή οι επιχειρήσεις αυτές έχουν βρεθεί σε εξαιρετικά δυσμενή θέση εξαιτίας και των παλαιών οικονομικών τους υποχρεώσεων αλλά και εξαιτίας της πρωτοφανούς κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει συνολικά η αγορά από τα μέτρα για την αντιμετώπιση του covid 19.
Επειδή, εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί, είναι αναγκαία η λήψη κάθε μέτρου που θα διευκολύνει επιχειρήσεις να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, προκειμένου να μην λάβει στη χώρα ανεξέλεγκτη παραπέρα αύξηση της ανεργίας.
Επειδή μια νέα νομοθετική πρόβλεψη που θα δίνει στους οφειλέτες των ΟΤΑ α’ βαθμού και των νομικών τους προσώπων τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη τους θα είναι επωφελές μέτρο και για τις επιχειρήσεις αυτές αλλά και για τους Δήμους που θα μπορέσουν έτσι να εισπράξουν τα οφειλόμενα ποσά.
Επειδή με εγκύκλιο (10145/13.2.2020) η οποία εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών και στάλθηκε στους Δήμους δόθηκε η δυνατότητα σε οφειλέτη προς Ο.Τ.Α., που είχε υποβάλλει αίτηση ρύθμισης μέχρι 31/12/19 και δεν είχε φανεί συνεπής, να ενταχθεί και για δεύτερη φορά μετά από την απώλεια της αρχικής ρύθμισης.

Ερωτώνται οι κκ. Υπουργοί:
Προτίθενται να προβούν σε νομοθετική πρωτοβουλία ώστε να δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης για τις οφειλές προς Ο.Τ.Α. α’ βαθμού και προς τα νομικά τους πρόσωπα και για τις επιχειρήσεις που δεν είχαν ενταχθεί στην έως 31/12/2019 ρύθμιση;

Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Θέμα: «Εξαίρεση πλήθους Κωδικών Αριθμών Δραστηριοτήτων (ΚΑΔ) από το πλαίσιο των μέτρων στήριξης της Ελληνικής Οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού»

Κύριε Υπουργέ,

Ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμα που απηύθυνε προς τον ελληνικό λαό την Πέμπτη 19-3-2020 με στόμφο δήλωσε ότι “όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα γίνουν αποδέκτες των ευεργετημάτων του πλαισίου των μέτρων που θα λάβει η Κυβέρνηση για την στήριξη της Ελληνικής Οικονομίας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού”.

Εντούτοις, από τον κατάλογο με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που δημοσιοποιήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο εξαιρείται πλήθος ΚΑΔ και του κλάδου της παροχής υπηρεσιών (π.χ. καθαριστήρια, πλυντήρια αυτοκινήτων, συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων κ.λπ.) και του κλάδου του τουρισμού (π.χ. ξεναγοί) και του κλάδου της μεταποίησης (κατασκευή ειδών από γυαλί, κατασκευή κεραμικών πλακιδίων, λοιπών ειδών, παραγωγή πυρίμαχων προϊόντων, παραγωγή ειδών πορσελάνης κ.λπ.), αλλά και άλλες επιχειρήσεις, οι οποίες, παρότι πλήττονται σοβαρά και σε ορισμένες περιπτώσεις έχει ανασταλεί η λειτουργία τους, δεν συμπεριλαμβάνονται στον εν λόγω κατάλογο.
Από τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι ο κατάλογος των ΚΑΔ που δημοσιοποιήθηκε δημιουργεί προφανείς αδικίες, αφού σ’ αυτόν δε συμπεριλαμβάνονται δραστηριότητες κλάδων, οι οποίοι ενώ πλήττονται καίρια και στους οποίους εντάσσονται από τους μικρεμπόρους έως και δυναμικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, επιχειρήσεις που προμήθευαν προϊόντα ή υπηρεσίες σε άλλες επιχειρήσεις που έχουν κλείσει λόγω της επιβολής των μέτρων, επιχειρήσεις που προμήθευαν υλικά για δημόσια έργα που έχουν σταματήσει, επιχειρήσεις που υπολειτουργούν λόγω κρουσμάτων δεν μπορούν να γίνουν αποδέκτες των ευεργετικών μέτρων του προγράμματος οικονομικής υποστήριξης.

Η δημοσιοποίηση του καταλόγου με τους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) που θα ενισχυθούν αναιρεί το διάγγελμα του πρωθυπουργού για την οριζόντια στήριξη όλων των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων και καθιστά αναγκαία την άμεση λήψη απόφασης για την οριζόντια στήριξη του συνόλου των δραστηριοτήτων και των επιχειρήσεων της χώρας, ανεξάρτητα από τον ΚΑΔ στον οποίο εντάσσονται. Επί της ουσίας ο νέος κατάλογος θα πρέπει να περιλαμβάνει και όσες επιχειρήσεις υπολειτουργούν λόγω της παγκόσμιας πρωτοφανούς αυτής κρίσης και όχι μόνο όσες έκλεισαν αναγκαστικά.

Μοναδικό κριτήριο για την ένταξη μιας επιχείρησης στον κατάλογο των ΚΑΔ που θα υποστηριχθούν θα πρέπει να είναι η μη αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων σε αυτές κι όχι η υποχρέωση των επιχειρήσεων να έχουν τον ίδιο αριθμό εργαζομένων. Κι αυτό γιατί το μέτρο της αναστολής των συμβάσεων εργασίας χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις ως ένας μηχανισμός γρήγορων και μαζικών απολύσεων με αποτέλεσμα, δυνητικά, να έχουμε 2.000.000 συμβάσεις εργασίας σε αναστολή, γεγονός το οποίο όχι μόνο δεν θα αντιμετωπίσει την οικονομική ύφεση, αλλά θα την επιδεινώσει.

Θα πρέπει επομένως να ληφθεί άμεσα απόφαση για την οριζόντια υποστήριξη του συνόλου των οικονομικών δραστηριοτήτων, ανεξαρτήτως του ΚΑΔ στον οποίο εντάσσονται, σύμφωνα με το διάγγελμα του πρωθυπουργού, με κριτήριο τη μη αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζόμενων σε αυτές. Από την απόφαση αυτή της Κυβέρνησης μπορούν να προβλέπονται ρητές εξαιρέσεις μόνο για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν απρόσκοπτα την τρέχουσα χρονική περίοδο, όπως τα super markets, τα φαρμακεία κ.λπ.
Μόνο με την οριζόντια στήριξη όλων όσων πλήττονται και χωρίς προφανείς αδικίες που προκαλούν εύλογες διαμαρτυρίες θα μπορέσει η χώρα, ενωμένη, να ξεπεράσει τις οδυνηρές επιπτώσεις της πανδημίας.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ Ερωτάται ο κ. Υπουργός

Προτίθεσθε να προβείτε άμεσα στη λήψη απόφασης για την οριζόντια υποστήριξη του συνόλου των δραστηριοτήτων της χώρας, ανεξαρτήτως του ΚΑΔ στον οποίο εντάσσονται, σύμφωνα με το διάγγελμα του πρωθυπουργού με μοναδικό κριτήριο τη μη αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε αυτές;

In this article

Join the Conversation