Προτάσεις, κριτική και έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο ζητά ο Νικόλας Κάτσιος για την πανδημία του κορονοϊού αλλά και τις συνέπειες του σεισμού στο δήμο Σουλίου

Ανακοίνωση

Η φετινή διπλή γιορτή της 25ης Μαρτίου συμπίπτει με μια διπλή δοκιμασία για τον τόπο και τους συνδημότες μας, που καθημερινά πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού αλλά και τις συνέπειες του σεισμού που πρόσφατα έπληξε την περιοχή μας. Τούτες τις κρίσιμες ώρες είναι αναγκαίο να ανταπεξέλθουμε στην πρωτόγνωρη κατάσταση που έχουμε περιέλθει, η οποία μας υποχρεώνει όλους να βιώσουμε συνθήκες πολυεπίπεδης δοκιμασίας.

Ταυτόχρονα, όλοι όσοι συμμετέχουμε στο δημοτικό συμβούλιο του δήμου Σουλίου, έχουμε υποχρέωση να αναδείξουμε όλα όσα μας ενώνουν και με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με συνεργασία, με σύγκλιση και σύνθεση απόψεων να καταλήξουμε σε ένα κοινό τοπικό σχέδιο δράσης. Σε συγκεκριμένα άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα που, αφενός θα εξασφαλίσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία των συνδημοτών μας από την πανδημία και τις πληγές του σεισμού, και αφετέρου μέσα από έκτακτες οικονομικές ελαφρύνσεις θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στο δήμο μας.

Όμως οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν και έκτακτες αποφάσεις, τις οποίες -άγνωστο γιατί- αδυνατεί, ολιγωρεί ή στην καλύτερη περίπτωση καθυστερεί να πάρει ο δήμαρχος Σουλίου. Και για να είμαστε πιο ακριβείς, τις λαμβάνει ύστερα από δικές μας υποδείξεις τις οποίες εγγράφως και εγκαίρως του έχουμε καταθέσει. Πιο συγκεκριμένα, την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020 (πριν ακριβώς από μία εβδομάδα) με προσωπική μου επιστολή που του απέστειλα, του γνωστοποίησα τη δεδομένη πρόθεση της παράταξής μας να στηρίξουμε έμπρακτα τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής για την όσο το δυνατόν καλύτερη θωράκιση του δήμου μας απέναντι στον κορονοϊό αλλά και για την οικονομική στήριξη των συνδημοτών μας. Και στο πλαίσιο αυτό του θέσαμε υπόψη δέσμη προτάσεων της παράταξής μας, τις οποίες αναμέναμε άμεσα να υλοποιήσει.

Αφήνοντας κατά μέρους την όποια αντιπολιτευτικού τύπου κριτική επιλέξαμε τότε να μη δημοσιοποιήσουμε στους συνδημότες μας και στα ΜΜΕ το περιεχόμενο της συγκεκριμένης επιστολής, αλλά την αποστείλαμε προσωπικά μόνο στον ίδιο το δήμαρχο.

Όλως τυχαίως την ίδια ακριβώς ημέρα, μετά από εβδομάδες απόλυτης απραξίας, ο δήμαρχος Σουλίου ανακοίνωσε την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και αλληλεγγύης σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες συμπολιτών μας και έδωσε τέλος στο… σήριαλ που αφορούσε τη λειτουργία ή μη της Λαϊκής Αγοράς της Παραμυθιάς. Ακολούθησε ο ορισμός του αντιδημάρχου Διοίκησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας, Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Φ. Δημητρίου ως συντονιστής των μέτρων κατά του κοροναϊού και πραγματικά νιώσαμε ικανοποίηση, που ο δήμαρχος Σουλίου αξιοποίησε έστω και μέρος των προτάσεων μας.

Ταυτόχρονα όμως νιώσαμε απογοήτευση και προβληματισμό που, ως πρώτος πολίτης του δήμου Σουλίου ο κ. Γ. Καραγιάννης δεν βρήκε το πολιτικό θάρρος και τον στοιχειώδη πολιτικό σεβασμό να αναγνωρίσει ούτε δημόσια αλλά ούτε και ιδιωτικά τη συμβολή της παράταξής μας στη λήψη των παραπάνω μέτρων, αλλά και ότι αξιοποίησε μέρος των προτάσεών μας. Δυστυχώς, πήγε… «περίπατο» ακόμη και ο πολιτικά ψευδεπίγραφος τίτλος της παράταξής του κ. Γ. Καραγιάννη «Δημοτική Ομάδα Συνεργασίας», που προεκλογικά εξαπάτησε πολιτικά τους συμπολίτες μας, δεσμευόμενος για μετεκλογικές συνεργασίες.

Πλέον, απευθυνόμενοι στους συνδημότες μας τους γνωρίζουμε ότι η παράταξή μας ζητά από το δήμαρχο Σουλίου τα εξής:

• Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την προστασία από την πανδημία και τα προβλήματα που προκάλεσε ο σεισμός (πλέον μπορεί να γίνει μόνο μέσω τηλεδιάσκεψης), με αντικείμενο το συντονισμό των ενεργειών και τη λήψη προληπτικών μέτρων στο δήμο Σουλίου με τη συμμετοχή και κοινωνικών φορέων της περιοχής (Κέντρο Υγείας Παραμυθιάς, Εκπαιδευτική Κοινότητα, Αστυνομία, Πυροσβεστική κ.α.).

• Σύσταση Διαδημοτικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, η οποία θα παρακολουθεί καθημερινά την υφιστάμενη κατάσταση και θα συντονίζει τις προσπάθειες όλων μας.

• Αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει η τηλεδιάσκεψη για τις συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων του δήμου (Δημοτικό Συμβούλιο, Κοινοτικά Συμβούλια, Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής).

• Αξιοποίηση του πολύτιμου και εξειδικευμένου προσωπικού στο «Βοήθεια στο Σπίτι» τους οποίους αφού εφοδιάσετε με όλα τα απαραίτητα υλικά ατομικής προστασίας, να εξυπηρετούν με ασφάλεια κατ’ οίκον συνδημότες μας που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

• Απολυμάνσεις σε όλα τα δημοτικά κτίρια, τα Σχολεία, τα ΚΕΠ, τα ΚΑΠΗ, τις Παιδικές Χαρές, τα Γήπεδα, το Κλειστό Γυμναστήριο αλλά και συγκεκριμένους πολυσύχναστους δημόσιους χώρους (πάρκα, στάσεις).

• Πλύσιμο κεντρικών δρόμων, πλατειών και κάδων απορριμμάτων.

• Πέρα από το σφράγισμα σε όλες τις Παιδικές Χαρές του δήμου και σήμανση με ειδικές ταινίες περιμετρικά των οργάνων σε παιδικές χαρές και υπαίθρια παιχνίδια (π.χ. κούνιες) που βρίσκονται σε ανοιχτό χώρο χωρίς περίφραξη.

• Τοποθέτηση αντισηπτικών αλκοολούχων διαλυμάτων στα δημοτικά κτίρια και εφαρμογή μέτρων προφύλαξης (γάντια, μάσκες) στους χώρους υποδοχής κοινού από εργαζόμενους και δημότες.

• Μέτρα οικονομικής ανακούφισης των συνδημοτών μας που θα περιλαμβάνουν:
α) Αναστολή των προσαυξήσεων στα δημοτικά τέλη για όλα τα νοικοκυριά καθόλη τη διάρκεια που θα βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της πανδημίας,
β) Μηδενικά δημοτικά τέλη μέχρι 31/8/2020 για όλες τις επιχειρήσεις του δήμου μας,
γ) Τη μη καταβολή στο δήμο των μισθωμάτων για τα ακίνητα και τους κοινόχρηστους χώρους ιδιοκτησίας του δήμου που μισθώνονται, καθόλη την περίοδο ισχύος των περιορισμών λειτουργίας της αγορά και
δ) Τη μη καταβολή στο δήμο μισθωμάτων για την ενοικίαση κυλικείων εντός σχολικών μονάδων καθόλη την περίοδο ισχύος των περιορισμών λειτουργίας των Σχολείων.

Με οδηγό τη χθεσινή διπλή γιορτή για την Επανάσταση του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου η παράταξη «Τόπος Αξιών» πρωτοστατεί σε μια ευρεία συναίνεση με στόχο την αντιμετώπιση της μεγάλης διπλής δοκιμασίας που έχουμε στον τόπο μας.

Είναι η ώρα των κοινών δράσεων και σε αυτή την κρίσιμη μάχη δεν περισσεύει κανείς.

In this article

Join the Conversation