ΒΙΝΤΕΟ | Μένουμε ασφαλείς με τον Νίκο Αρβανίτη – Επεισόδιο 5: “Σχεδόν αποδημητικά”

Διαβάζοντας Αντώνη Έξαρχο

O Παραμυθιώτης ηθοποιός Νίκος Αρβανίτης, διαβάζει τον συντοπίτη μας (από το Πολύδροσο Παραμυθιάς) συγγραφέα, Αντώνη Έξαρχο.

Ο Αντώνης Έξαρχος πρωτοεμφανίζεται ως συγγραφέας με το βιβλίο “Σχεδόν αποδημητικά”, που περιλαμβάνει 13 λογοτεχνικά πεζογραφήματα και το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ηριδανός”.

Στο κέντρο των διηγήσεων βρίσκεται η μετανάστευση, που στην Ηπειρο, την «Απειρο Χώρα» όπως την έλεγαν οι αρχαίοι, τη γνωρίζουν καλά από παλιά. Σαν ομόκεντροι κύκλοι, αναπτύσσονται κι άλλα θέματα, όπως η καθημερινή ζωή στην ελληνική επαρχία της δεκαετίας του 1950 και του 1960, με τις μειωμένες προσδοκίες, τη φτώχεια, την κρυφή αγάπη, τα μικρά και τα μεγάλα όνειρα…

Αν, όπως λένε, η πατρίδα μας είναι η παιδική μας ηλικία και η γλώσσα μας, τότε ο Αντώνης Εξαρχος, δικαιούται να μας διηγείται, στην ηπειρώτικη ντοπιολαλιά, ιστορίες που άκουγε από παιδί, που βίωσαν πολλοί συγγενείς και συντοπίτες του, χωρίς κατάχρηση της τοπικής διαλέκτου, όμως, αλλά με σεβασμό στη γλώσσα των ηρώων του, δίνοντας έτσι γλαφυρότητα στους διαλόγους και αμεσότητα στον λόγο του. Με σπουδές στη Φιλοσοφική Αθηνών και στην Ιταλία, καλλιτεχνικές αναζητήσεις, συμμετοχή στο πολυφωνικό σχήμα «Χαονία», έχει όλη τη σκευή για να αποτίσει φόρο τιμής σε ανθρώπους τυραννισμένους, που δεν γνώρισε ποτέ ή που τους γνωρίζει.

In this article

Join the Conversation