BINTEO: Ένταση και αγωνιστικός παλμός στην συνάντηση για το ΧΥΤΑ

Απειλείται με περιβαλλοντολογική καταστροφή η κοιλάδα της Παραμυθιάς, ο Αχέροντας και οι εκβολές του, το Καναλάκι, και η θάλασσα, ήταν το δραματικό συμπέρασμα της χτεσινής συνάντησης για το...

 Τον συντονισμό είχε η επιτροπή αγώνα κατά του ΧΥΤΑ ενώ το μέλος της επιτροπής Γιάννης Παπαδόπουλος μίλησε ζωντανά από Βρυξέλες.Η επιτροπή αγώνα ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις του ΧΥΤΑ, ζήτησε πανστρατιά από Δήμο και δημότες, ζήτησε αρχικά να σταματήσει ο ΧΥΤΑ να δέχεται απορρίμματα εκτός του δήμου Σουλίου, ενώ σημείωσε πως θα πρέπει να παρέμβει ο εισαγγελέας για τις κακοτεχνίες με βάση τα αποτελέσματα των επιθεωρητών περιβάλλοντος.

Μεταξύ άλλων:

O Θανάσης Λιόλιος δήλωσε υπέρ της αλλαγής του χωροταξικού σχεδιασμού, τόνισε πως ο ΧΥΤΑ είναι στεγανός και πως τα προβλήματα που υπάρχουν θα λυθούν με το νέο έργο που έχει δημοπρατηθεί. Σημείωσε ότι διαφωνεί με τον περιφερειακό σχεδιασμό και πως τα τελευταία προβλήματα οφείλονται στις έντονες βροχοπτώσεις. Έκανε αναφορά στα θετικά βήματα που γίνονται στην διαχείριση απορριμμάτων τα τελευταία χρόνια και δήλωσε πως έχει κοινές ανησυχίες με την επιτροπή αγώνα.

Η Σταυρούλα Μπραΐμη αναφέρθηκε στις κινήσεις του Δήμου για την ανάδειξη του προβλήματος, ενώ αναρωτήθηκε για το ποιός τολμά να αμφισβητήσει τους επιθεωρητές περιβάλλοντος. Έκανε λόγο για δυο μέτρα και δυο σταθμά της περιφέρειας, αναφερόμενη στον διαχωρισμό του ΧΥΤΥ από το εργοστάσιο και στις αλλαγές τους περιφερειακού σχεδιασμού με αφορμή το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Κορύτιανης. Παραδέχτηκε πως για χρόνια οι αυτόδιοικητικοί δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων. Άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της προσφυγής στον Εισαγγελέα και ζήτησε την κινητοποίηση της περιφέρειας.

Ο Νίκος Κάτσιος μίλησε για λάθη στην χωροθέτηση και την κατασκευή του ΧΥΤΑ και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής της περιφέρειας στον εισαγγελέα. Υπεραμύνθηκε της πολιτικής της περιφέρειας για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων.  Αναφέρθηκε στα μηδαμινά ποσοστά ανακύκλωσης, συγκρίνοντάς τα με αυτά του εξωτερικού και έκανε λόγο για ένα κράτος που δεν έχει ασχοληθεί ποτέ σοβαρά με την διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο Θανάσης Παππάς ζήτησε άμεση αλλαγή του χωροταξικού σχεδιασμού, ενώ ο Άρης Μαρέτας αναφέρθηκε στις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνώντων και των αυτοδιοικητικών παραγόντων του τόπου και ζήτησε ο κάθε δήμος να έχει το δικό του ΧΥΤΑ.

Άλματα στο κενό, χαρακτήρισε ο χημικός μηχανικός Θωμάς Φώτσης, την πολιτική στην διαχείριση των απορριμμάτων, η οποία σημείωσε πως εφαρμόζεται σε μια λογική εξυπηρέτησης συμφερόντων.

Επιβεβαιώθηκαν οι δυσοίωνες προβλέψεις μας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο μηχανικός της αντιπεριφέρειας Θεσπρωτίας, Παύλος Αλεξίου, ο οποίος σημείωσε πως δοκιμάστηκαν και κρίθηκαν, κυβερνήσεις και τοπικοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες που σχεδίασαν και ψηφίσαν τον σχεδιασμό του ΧΥΤΑ.

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος χαρακτήρισε το ΧΥΤΑ πρόβλημα της Θεσπρωτίας και όχι του Καρβουναρίου και σημείωσε πως ο σχεδιασμός των ΧΥΤΑ πάνω σε ρέματα, είναι εσκεμμένος, ώστε να μειωθούν τα έξοδα λειτουργίας.

 

Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τι συνέβη κατά την διάρκεια της συζήτησης:

 

In this article

Join the Conversation