64 χρόνια με τον ΦΟΠ. 64 χρόνια προσφοράς στη πολιτιστική και εκπαιδευτική ζωή της πόλης

Γάκης Ρίγγας, Λάκης Γιαννάκης, Βασίλης Κραψίτης, Αντώνης Αρβανίτης, Κωστάκης Μιτσιώνης και Σιών Μπακόλας, ξεκινούν κάτι μεγάλο για την Παραμυθιά

Φέτος ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Παραμυθιάς, συμπληρώνει 64 χρόνια συνεχούς προσφοράς στη πολιτιστική και εκπαιδευτική ζωή της πόλης, ενώ από τις αίθουσες του έχουν περάσει χιλιάδες παιδιά και ενήλικοι μαθητευόμενοι και σπουδαστές που συμμετείχαν στα τμήματα του από το 1960

Η πρώτη γενική συνέλευση  πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουαριο του 1959, ενώ το πρώτο ΔΣ συστάθηκε σε σώμα 3 μήνες πριν, στις 1 Οκτωβρίου του 1958.  Την ίδια ημέρα συνεδρίασε και για πρώτη φορά το ΔΣ., (στην πρώτη φωτογραφία, μπορείτε να δείτε το πρώτο πρακτικό).

Ήταν αποτέλεσμα προσπαθειών λαμπρών μυαλών της εποχής που οραματιζόταν και υλοποιούσαν ένα τεράστιο σχέδιο για την πνευματική ανάπτυξη της πόλης. Ήταν τότε που στο Γυμνάσιο Παραμυθιάς φοιτούσαν περισσότεροι από 1200 μαθητές από όλη την Θεσπρωτία και όχι μόνο όπως συχνά ανέφερε ο Βασίλης Κραψίτης.

Ετσι ιδρύεται ο ΦΟΠ που για τα επόμενα 62 χρόνια, προσέφερε και προσφέρει ανεκτίμητο έργο στον πολιτισμό και την παιδεία της περιοχής.

Χορευτικά τμήματα, μουσείο, ημερίδες, μουσικές σχολές, κατηχητικές σχολές, εικαστικές σχολές, ανέγερση μνημείων, εκδώσεις βιβλίων, εκδηλώσεις κ.α, ήταν μερικές μόνο από τις δραστηρίοτητες που τον κατέστησαν ως έναν από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ηπείρου.

Οι πρώτες συνεδριάσεις, το κτήριο και η φιλαρμονική:

Στο πλαίσιο των δράσεων και μεταξύ πολλών άλλων, συγκαταλέγονται και η πνευματική εστία (όπως ονομάστηκε τότε το σημερινό κτήριο του ΦΟΠ), καθώς και η φιλαρμονική της πόλης .

Ο Φιλοπρόοδος Όμιλος Παραμυθιάς, είχε ήδη μια σειρά από δράσεις πολιτισμού και εκπαίδευσης, που όμοιες συναντιόταν μόνο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Τώρα ήταν η σειρά της πνευματικής εστίας και της Φιλαρμονικής.

Ο ΦΟΠ με την βοήθεια της «Ένωσης Παραμυθιωτών Ιωαννίνων» η οποία είχε σημαντικές παρεμβάσεις στο ρου της ιστορίας της Παραμυθιάς, ξεκίνησε τις προσπάθειες για την δημιουργία του  πνευματικού κέντρου με βιβλιοθήκη, μουσείο Ελληνιστικών και Βυζαντινών χρόνων, μουσείο 49 Προκρίτων, εκπαιδευτήριο μουσικής, φιλαρμονικής κ.α. Στην κεντρική φωτογραφία βλέπετε την Φιλαρμονική του ΦΟΠ στις 25 Μαρτίου 1965

Έτσι, στις 1/2/1959, πραγματοποιείται γενική συνέλευση στον ΦΟΠ (δεύτερη φωτογραφία) με την συμμετοχή μεταξύ άλλων, μεγάλων ονομάτων της πόλης, όπως του τότε Δημάρχου Γάκη Ρίγγα, του Πρόεδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Λάκη Γιαννάκη, του Βασίλη Κραψίτη, του Αντώνη Αρβανίτη, του Κωστάκη Μιτσιώνη και του Σιών Μπακόλα.

Σε έκδοση του Βασίλη Κραψίτη με τίτλο Εγκώμιων της Ενώσεως Παραμυθιωτών Ιωαννίνων, διαβάζουμε την εισήγηση του ίδιου του Κραψίτη στο ΔΣ του ΦΟΠ:

«… Με το μέγαρο τούτο η τέχνη πλησιάζει και ομορφαίνει την ζωή. Στον πρώτο όροφο τα γραφεία του ΦΟΠ, η βιβλιοθήκη που φωτίζονται οι νέες γενιές, τα μουσεία και η Φιλαρμονική. Στον πρώτο όροφο η αίθουσα διαλέξεων και προβολών. Στον δεύτερο όροφο συγχρονισμένοι ξενώνες που φιλοξενούν σε κάθε εποχή λογοτέχνες, συγγραφείς και καλλιτέχνες που ορίζονται κάθε χρόνο από την Ακαδημία Αθηνών, την Εθνική Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών, την Ανώτατη σχολή καλών τεχνών καθώς και το Γαλλικό και Ιταλικό Ινστιτούτο…»

Είχε υπάρξει προσυνεδρίαση στο σπίτι του οδοντίατρου Τάκη Σακκά και στην συνεδρίαση του ΔΣ του ΦΟΠ ανακοινώθηκε η απόφαση του Δήμου Παραμυθιάς, σύμφωνα με την οποία, δώριζε στον ΦΟΠ το κεντρικότατο οικόπεδο για την ανέγερση του μεγάρου.

Το αρχιτεκτονικό σχέδιο που ήταν δωρεά του Μηχανικού Μανώλη Χατζηαντωνίου, παρουσίασε στο ΔΣ του ΦΟΠ ο Βασίλης Κραψίτης, ο οποίος μετέφερε και τον χαιρετισμό του προέδρου της Ένωσης Παραμυθιωτών Ιωαννίνων, Σωτήρη Παπαθανασίου.

Και καταλήγει ο αείμνηστος Βασίλειος Κραψίτης
«… Η ηρωική και μαρτυρική Παραμυθιά, υψώνει κατακόρυφα το αίτημά της, σαν καθήκον του κράτους και καθενός που σέβεται την ιστορία της, την παράδοση, την παιδεία και οραματίζεται το εθνικό μέλλον. Όποιος συνειδητοποιεί το χρέος του σαν Έλληνας και σαν άνθρωπος, ας βοηθήσει…»





In this article

Join the Conversation