Το χαρτονόμισμα των 50 δρχ του 1943 με την Παραμυθιώτισσα

Συλλεκτικό, όπως και τα υπόλοιπα «κατοχικά» χαρτονομίσματα

Τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 1943, εκδίδεται από την τράπεζα της Ελλάδος, το χαρτονόμισμα των 50 δραχμών, με κύριο θέμα την νεαρή κοπέλα από την Παραμυθιά. Πρόκειται για πορτρέτο Παραμυθιώτισσας με την παραδοσιακή φορεσιά της πόλης.

Οι διαστάσεις του χαρτονομίσματος είναι 12εκ x 6εκ, ενώ η δεύτερη όψη του χαρτονομίσματος παρουσιάζει το τετράδραχμο της Δωδώνης του 480 π.χ. Φυσικά στις εποχές αυτές, δεν υπήρχε υδατόσημο και γραμμή ασφαλείας.

Το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα είναι συλλεκτικό, όπως και τα υπόλοιπα «κατοχικά» χαρτονομίσματα. Η σημερινή του αξία σε συλλεκτικούς οίκους και καταστήματα, κυμαίνεται από 5 ευρώ μέχρι και 17 ευρώ (για τις περιπτώσεις χωρίς λάθος στην εκτύπωση) αναλόγως την κατάσταση του και από το αν έχει κυκλοφορήσει. Σε πλειστηριασμούς ιδιωτών στο ιντερνετ, μπορείτε να το βρείτε με τιμή εκκίνησης και από 3 ευρώ.

Σε πολλές αγορές ομως, θα βρείτε το συγκεκριμένο χαρτονόμισμα σε υψηλές τιμές (πολύ πάνω απο 100€), ιδικά για τα κομμάτια που έχουν τυπωθεί λάθος όπως αυτό με την δεύτερη όψη του χαρτονομίσματος που κυκλοφορεί σε πράσινη απόχρωση από τυπογραφικό λάθος και έτσι η σπανιότητα του, αυξάνει την αξία του, ως είθισται. Γενικά δεν έχουν μείνει και πάρα πολλά χαρτονομίσματα των 50 δραχμών του 43, ωστόσο υπάρχουν και από δεσμίδες με συνεχόμενους σειριακούς αριθμούς με μεγαλύτερη αξία.

Το 1943 εκδόθηκαν στην Ελλάδα συνολικά 3 χαρτονομίσματα. Εκτός από τις 50 δραχμές με την νεαρή Παραμυθιώτισσα, εκδόθηκαν οι 5.000 δραχμές και οι 25.000 δραχμές τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του ίδιου έτους.

Από το 1941 μέχρι και το 1944, τυπώθηκαν και χαρτονομίσματα με τεράστιες ονομαστικές αξίες λόγω του καλπάζοντος πληθωρισμού με τελευταίο, στις 5.11.1944, αυτό του ποσού των 100 δισεκατομμυρίων δραχμών. Είναι χαρακτηριστικό πως τον Νοέμβριο 1944, 1 λίρα ισοδυναμούσε με 71 τρισεκατομμύρια δραχμές.

Για την ιστορία, την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Κυριάκος Βαρβαρέσος και ο υποδιοικητής Γεώργιος Μαντζαβίνος ακολούθησαν την Ελληνική Κυβέρνηση στο εξωτερικό. Στην κατεχόμενη Ελλάδα, οι συνεργαζόμενες με τους Γερμανούς κυβερνήσεις απέλυσαν τον Βαρβαρέσο και στην θέση του τοποθετήθηκε αρχικά ο Μιλτιάδης Νεγρεπόντης ως Διοικούντα Σύμβουλο και στη συνέχεια τους Δημήτριο Σάντη και Θεόδωρο Τουρκοβασίλη ως Διοικητές της Τράπεζας.

In this article

Join the Conversation