Μετά από δεκαετίες παρακμής, η Κούλια αναγεννήθηκε και ανοίγει τις πύλες της για το κοινό

Μετά από 40 και πλέον χρόνια παρακμής, έφτασε η πολυπόθητη ώρα της Κούλιας. Ο ύψους 26 μέτρων πύργος, σημείο αναφοράς για την Παραμυθιά, μετά από τις εργασίες ανάδειξης...

Μετά από 40 και πλέον χρόνια παρακμής, έφτασε η πολυπόθητη ώρα της Κούλιας. Ο ύψους 26 μέτρων πύργος, σημείο αναφοράς για την Παραμυθιά, μετά από τις εργασίες ανάδειξης και αποκατάστασης που πραγματοποίησε ο Δήμος Σουλίου σε συνεργασία με την 8η εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων και την ΔΚ Παραμυθιάς, αναμένεται να ανοίξει τις πύλες τους και επιτέλους να γίνει επισκέψιμος για το κοινό. Σύμφωνα με πληροφορίες της paramythia-online.gr, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ανακοινωθεί και η ημερομηνία των εγκαινίων.

Οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν, αφορούν τόσο την αισθητική, με φωτισμό, καθαρισμό, επισκευές του εσωτερικού και των τριών ορόφων, όσο και την πρόσβαση, παραμένοντας ωστόσο το πρόβλημα της προσέγγισης λεωφορείων.

Στο εσωτερικό έχουν τοποθετηθεί πίνακες της 8ης εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων που αναδεικνύουν το έργο της υπηρεσίας στο πέρασμα των χρόνων. Είναι μια πολύ καλή αρχή στο να αρχίσουμε επιτέλους να αξιοποιούμε τα σημεία αναφοράς της Παραμυθιάς.

Η Κούλια χρονολογείται στο β’ μισό του 18ου  αιώνα. Ανήκει στον τύπο της οχυρής πυργόμορφης κατοικίας και συνδέεται μορφολογικά και αρχιτεκτονικά με οχυρές κατοικίες, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας. Αποτελεί ένα από τα καλύτερα σωζόμενα δείγματα οχυρωματικής κατοικίας στη βορειοδυτική Ελλάδα και είναι το μοναδικό προπύργιο του κάστρου του Αγίου Δονάτου που έχει διασωθεί από τα αρκετά που υπήρχαν στην περιοχή.

Χτισμένη σε περίοπτο σημείο η Κούλια εξασφάλιζε τη δυνατότητα στον εκάστοτε ιδιοκτήτη να ελέγχει ολόκληρο τον κάμπο της Παραμυθιάς και τη γύρω περιοχή. Πρόκειται για πυργόσχημη κατασκευή, πενταόροφη, εξωτερικών διαστάσεων 7,80 Χ 7,67μ. Έχει τετράγωνη κάτοψη και το ύψος της φθάνει τα 26μ. Στεγάζεται με θόλο. που καλύπτεται με τετράρριχτη στέγη.

Μετά από την Κούλια, σειρά ελπίζουμε να πάρει η εκκλησία της Παναγίας, με μεταφορά του νεκροταφείου. Επίσης ελπίζουμε και η τοπική μας εκκλησία, να ακολουθήσει το παράδειγμα του Δήμου και επιτέλους να είναι επισκέψιμος ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Δονάτου, πέραν από την ώρα των θείων λειτουργιών. Η αρχή έγινε… ας υπάρξει και συνέχεια…

In this article

Join the Conversation