Δύσκολοι καιροί για πελαργούς. 4 περιστατικά σε λίγες μέρες. 2 πουλιά νεκρά.

Ο Πελαργός, σήμα κατατεθέν για πολλά χρονιά για την Παραμυθιά τείνει να εξαφανιστεί από τα μέρη μας, κατά κύριο λόγω από την αποξήρανση των υγροβιότοπων, με κυριότερη την...

Ο Πελαργός, σήμα κατατεθέν για πολλά χρονιά για την Παραμυθιά τείνει να εξαφανιστεί από τα μέρη μας, κατά κύριο λόγω από την αποξήρανση των υγροβιότοπων, με κυριότερη την λίμνη Χοκτοβα. Στο θέμα αυτό έχουμε αναφερθεί αναλυτικά. Διαβάστε εδώ

Υπάρχουν όμως και άλλοι παράγοντες που συμβάλουν στο φαινόμενο αυτό, οι οποίοι δεν έχουν απόλυτη σχέση με την ανθρώπινη παρέμβαση. Μόνο τις τελευταίες μέρες προέκυψαν 4 περιστατικά με πελαργούς, με τα 2 από αυτές να έχουν δυστυχώς άσχημο τέλος για το πανέμορφα αυτά πουλιά.

Διαβάσατε προ ημερών για την παρέμβαση του Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών Αχέροντα Καλαμά, που έσωσαν έναν τραυματισμένο πελαργό στο Προδρόμι. Επίσης πριν από λίγες μέρες, εντοπίστηκε τραυματισμένος πελαργός στην Κρυσταλλοπηγή και κάτοικοι της περιοχής ενημέρωσαν τον περιβαλλοντικό σύλλογο Παραμυθιάς, με το μέλος του ΔΣ Νικηφόρο Σταύρου να καταφθάνει στο σημείο και μετά τις πρώτες βοήθειες στο πουλί το οποιο ειχε σπασμένο πόδι, μερίμνησε ώστε να μεταφερθεί με το ΚΤΕΛ στο κέντρο περίθαλψης άγριων ζώων στην Θεσσαλονίκη.

“Ευχαριστούμε το ΚΤΕΛ Θεσπρωτίας για την δωρεάν μεταφορά του Πελαργού” δήλωσε στην paramythia-online.gr o ταμίας του περιβαλλοντικού συλλόγου Παραμυθιάς, Νικηφόρος Σταύρου, ο οποίος σημείωσε, “Οι Πελαργοί είναι σημείο αναφοράς για την Παραμυθιά και είναι καθήκον όλων μας να τους προστατέψουμε και να φροντίζουμε την ομαλή διαβίωσή τους”.

Δυστυχώς όμως δεν έχουν όλες οι περιπτώσεις ευτυχές τέλος. Μέσα σε 3 μέρες, 2 πελαργοί έπεσαν νεκροί στο ίδιο σημείο, κάτω από το Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη στην Παραμυθιά, από ηλεκτροπληξία. Τα ηλεκτροφόρα καλώδια, η χρήση χημικών λιπασμάτων και ζιζανιοκτόνων και η προσβολή τους από διάφορες ασθένειες έχουν συντελέσει στην μείωση του αριθμού τους, γεγονός που πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει όλους, μιας και ο Πελαργός αποτελεί ένα πουλί σύμβολο της ελληνικής υπαίθρου!

In this article

Join the Conversation