Φαίνεται πως ξεμπλοκάρει ο ΣΕΑ Ελευθεροχωριου Παραμυθιάς. Έρχεται η αναλογική χρέωση για τα διόδια

Τα νέα προβλήματα που είχαν σαν αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του Σταθμου Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στο Ελευθεροχώρι Παραμυθιάς φαίνονται να ξεπερνούντε αφού ανάδοχος εταιρία ΑΕΓΕΚ φαίνεται πως...

Τα νέα προβλήματα που είχαν σαν αποτέλεσμα τις καθυστερήσεις στην κατασκευή του Σταθμου Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) στο Ελευθεροχώρι Παραμυθιάς φαίνονται να ξεπερνούντε αφού ανάδοχος εταιρία ΑΕΓΕΚ φαίνεται πως έχει βρει τις λύσεις τόσο στα τεχνικά και διαδικαστικά όσο και τα οικονομικά ζητήματα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Πρόεδρου και Διευθύνων Σύμβουλου της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. Παρασκευά Σαββαΐδη,  τα προβλήματα του αναδόχου φαίνεται να προχωρούν προς λύση.

Ο ΣΕΑ Παραμυθιάς είναι ένας από τους 4 που υπάρχουν υπογεγραμμένες συμβάσεις και θα είναι ο πρώτος ΣΕΑ στα 122χλμ της Εγνατίας στην Ήπειρο. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί κατά μεγάλο ποσοστό το έργο διαμόρφωσης στον κλάδο Ηγουμενίτσα-Γιάννινα, από την «Εγνατία οδός Α.Ε» με σχετική εργολαβία και αναμένεται η ολοκλήρωση της ασφαλτόστρωσης, ενώ από τον άλλο κλάδο υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις.

Αυτή δεν είναι και η πρώτη καθυστέρηση καθώς η προεργασία και η διαμόρφωση των οικοπέδων που ήταν συμβατική υποχρέωση της Εγνατίας προς τον ανάδοχο, είχε καθυστερήσει για περισσότερα από 2 χρόνια. Με την υπ’ αρ. 676/3απόφαση του ΔΣ της Εγνατίας, ειχε εγκριθεί από τον Ιούνιο του 2011 η δημοπράτηση του έργου «Ολοκλήρωση των εργασιών υποδομής των γηπέδων του ζεύγους ΣΕΑ Ελευθεροχωρίου», προϋπολογισμού 4.400.000 ευρώ» ενώ η  διάρκεια της κατασκευής ηταν τεσσάρων (4) μηνών (!!!).

Υπενθυμίζουμε πως ο ΣΕΑ Παραμυθιάς θα είναι αμφίπλευρος και θα αποτελείται από 2 πρατήρια βενζίνης, εμπορικά καταστήματα καθώς και 2 εστιατόρια. Επίσης ο διερχόμενος οδηγός θα έχει πρόσβαση σε ΑΤΜ, σε παιδική χαρά, υπαίθριο χώρο ανάπαυσης και αναψυχής, κοινόχρηστες τουαλέτες αλλά και χώρο προβολής πολιτιστικών στοιχείων της Παραμυθιάς.

Εντωμεταξύ σε 3 χρόνια περίπου αναμένεται να λειτουργήσει το νέο σύστημα για την αναλογική τιμολόγηση των διοδίων στην Εγνατία Οδό. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που υπάρχει, αυτό θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία την 1η Ιανουαρίου 2017. Ωστόσο μέχρι τότε, είναι πολύ πιθανό να αυξηθούν οι σημερινοί σταθμοί διοδίων που λειτουργούν στην Εγνατία Οδό, ήτοι επτά τον αριθμό. Η αναλογική χρέωση, ήτοι ανά χιλιόμετρο που θα διανύει ο κάθε οδηγός, αποτελεί αίτημα και της Ηπειρωτικής κοιωνίας, όπως έχει εκφραστεί είτε με έγγραφα του Περιφερειάρχη κ. Αλέξανδρου Καχριμάνη, είτε με αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου

Με την ηλεκτρονική χρέωση, αυτή θα γίνεται ανά χιλιόμετρο και σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς πιθανότατα θα ισχύσει η ίδια τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζεται στις συμβάσεις παραχώρησης των οδικών αξόνων, δηλαδή χρέωση της τάξης του 0,04 ευρώ με 0,06 ευρώ ανά χιλιόμετρο.Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε. Παρασκευάς Σαββαΐδης, είπε ότι ήδη γίνεται η προεργασία για την εγκατάσταση ενός τέτοιου συστήματος. Η καταγραφή των οχημάτων θα γίνεται στις εισόδους και στις εξόδους η έξοδος, όταν και θα καλούνται να πληρώσουν το αντίτιμο οι οδηγοί.

In this article

Join the Conversation