Πέτρος Χρήστου: Για μια νέα Δημοτική Πολιτική στον Πολιτισμό

Γράφει ο Πέτρος Χρήστου* Μέρος 1ο ΕΝΑ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΠΟΥ ΑΝΘΙΖΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΧΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ δεν είναι απλά κάποιες εκδηλώσεις. Δεν είναι ολόκληρη η κοινωνική μας ζωή, ούτε κι...

Ο δήμος μπορεί και πρέπει να αναδειχτεί, με την ισότιμη συμμετοχή όλων ανεξαιρέτως των πολιτιστικών σχημάτων, κτλ, σε κύριο φορέα της πολιτιστικής ανάπτυξης. Οι δημοτικοί σύμβουλοι, οι εκλεγμένοι των κοινοτήτων μπορούν να είναι «δίπλα» στους κατοίκους. Άμεσα να νοιώθουν τις αγωνίες και τις απαιτήσεις τους. Πιο εύκολα βρίσκουμε «κοινή γλώσσα» μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Οι τοπικής κλίμακας πρωτοβουλίες είναι περισσότερο στα «μέτρα» των δυνατοτήτων των κατοίκων, φαίνονται περισσότερο εφικτές και μπορούν να εμπνεύσουν ευκολότερα. Η όλη δραστηριότητα του δήμου αντικειμενικά συντελεί στη διαμόρφωση αξιών, συνηθειών, ηθών, γενικά τρόπου ζωής, ακόμα και της προσωπικότητας των κατοίκων.

Αν λοιπόν με αυτά, σαν κριτήρια, δούμε την κατάσταση στην περιοχή του δήμου μας, όπως ζούμε και όπως προσπαθήσαμε πιο πάνω να περιγράψουμε, νομίζω ότι έχουμε και κάποιο μέτρο «πολιτιστικής ευαισθησίας»…

Μέχρι σήμερα η πολιτιστική δράση των δημοτικών αρχών δεν έδιναν ανθρώπινη φυσιογνωμία στην περιοχή γιατί ήταν αποσπασματική και δεν υπήρχε ενιαία αντίληψη για το τι ήθελαν. Το περιεχόμενο των δράσεων τους, στο σύνολο τους, δεν ήταν ανάλογο  με τις ανάγκες μας. Για παράδειγμα διοργάνωση κάποιων εκδηλώσεων και η μερική βοήθεια σε πολιτιστικούς συλλόγους δε απαντούσαν στο τεράστιο πρόβλημα του ελεύθερου χρόνου, που όλο και περισσότερο οξύνεται. Ποιος, πότε και πως ασχολήθηκε με την αναβάθμιση π.χ. της Παραμυθιάς; Σαν γρήγορα δεν ξεχάσαμε την προσπάθεια να κηρυχθεί η Παραμυθιά παραδοσιακή πόλη, δηλαδή να χτιζόταν  με συγκεκριμένες προδιαγραφές αρχιτεκτονικής παραδοσιακού οικισμού; Να θυμίσω την παρεμπόδιση για να μη δημιουργηθεί το Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Παύλου Βρέλη στην πόλη μας; Ποια η συμμετοχή των μελών στους συλλόγους, εκτός από 2-3 μέλη κι αν των Δ.Σ.; κτλ.

Ζητείται δήμος που να προσπαθεί αφενός  στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής μας, στη τοπική δημιουργία των νέων και των μεγάλων, αφετέρου για την βελτίωση του πολιτιστικού επιπέδου του πληθυσμού, μέσα από ξεκάθαρο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης.

Μέρος 2ο
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ

Με δεδομένο το οικονομικό πρόβλημα των δήμων και προκειμένου να υπάρξει παροχή πολιτιστικού έργου υψηλού επιπέδου, η χρησιμοποίηση από τον  δήμο σύγχρονων και δυναμικών δραστηριοτήτων που θα εξυπηρετούν και θα αναπτύσσουν και τις πολιτιστικές ανάγκες των κατοίκων είναι καθοριστικής σημασίας. Χρειάζεται εκτίμηση των εμπειριών άλλων δήμων που έχουν προχωρήσει σε αυτό το θέμα και σύμφωνα με την ιδιαιτερότητα τη περιοχής να γίνουν τα πρέποντα.

Για παράδειγμα η δημιουργία χώρων πολλαπλών χρήσεων μέσα από την χάραξη μιας συνολικής πολιτικής αξιοποίησης κοινόχρηστων χώρων είναι μία προϋπόθεση. Ο καθένας θα μπορούσε να προσθέσει πάρα πολλές.

Για την άμεση και σωστότερη υλοποίηση πολιτιστικών στοχεύσεων προτείνεται  η δημιουργία ενός Πολιτιστικού Οργανισμού. Θα συμπεριλαμβάνει και θα εκπροσωπούνται, ισότιμα, όλοι οι πολιτιστικοί φορείς (Φ.Ο.Π., Γλυκής, Ξηρολόφου, Παγκρατίου, Προδρομίου, Ζερβοχωρίου, κτλ, κτλ), όλα τα σχήματα της περιοχής που ασχολούνται με θέματα πολιτισμού.

Ένας τέτοιος Πολιτιστικός Οργανισμός μπορεί να εξασφαλίσει:
1. Μόνιμο προσανατολισμό στην πολιτιστική ανάπτυξη με την εκπόνηση και υλοποίηση προγραμμάτων.
2. Ενοποίηση και συντονισμό των τμημάτων του, μέσω προγραμμάτων.
3. Πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού.
4. Ευθύνη για την αισθητική αναβάθμιση της περιοχής, Ευθύνη για κατασκευή, συντήρηση, λειτουργία, εξοπλισμό χώρων.
5. Ευθύνη για μελέτες – προτάσεις για άλλες προτάσεις στο δήμο.
6. Χρηματοδότηση μέσα από προγράμματα πολιτισμού.
7. Έσοδα στο δήμο, π.χ. από διαφημίσεις, κτλ.
8. Κοινωνική συμμετοχή στη διαμόρφωση των πολιτιστικών προγραμμάτων και έλεγχο στην πραγματοποίηση τους.
9. Τη συνεργασία με όλους τους πολιτιστικούς φορείς, ερασιτεχνικών σχημάτων, ατομικών πρωτοβουλιών, κτλ, για κοινές εκδηλώσεις.
10. Εξεύρεση, στήριξη, αξιοποίηση και ανάδειξη ταλέντων.
11. Συνεργασία με τους φορείς της παιδείας για την υποβοήθηση της ανάπτυξης του πολιτισμού στα σχολεία.
12. Διοργάνωση διαγωνισμών, φεστιβάλ, ψυχαγωγικών εκδηλώσεων για νέους και μη.
13. Ανάπτυξη σταθερής διαδημοτικής συνεργασίας, με πολιτιστικούς φορείς άλλων δήμων και συντονισμό ενεργειών για διαδημοτικές εκδηλώσεις.
14. Ανάπτυξη διεθνών σχέσεων για ανταλλαγή εμπειριών και αποστολών.

Το γεγονός ότι υπάρχει εμπειρία και κάποια υποδομή, από το δήμο και συλλόγους κοινοτήτων, αφήνει σοβαρές δυνατότητες ένας Πολιτιστικός Οργανισμός να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του πολιτισμού στη περιοχή μας.

*Ο Πέτρος Χρήστου έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Ζωγράφου.

In this article

Join the Conversation