Μυοκάστορας. Ανοχύρωτοι στην νέα απειλή για τις καλλιέργειες σε Γλυκή Ποταμιά.

Δεν έφταναν τα προβλήματα στην άρδευση και στις αποζημιώσεις από τα καιρικά φαινόμενα, ήρθε και ο μυοκάστορας. Ο λόγος για τον Myocastor coypus, τρωκτικό της Λατινικής Αμερικής, το...

Δεν έφταναν τα προβλήματα στην άρδευση και στις αποζημιώσεις από τα καιρικά φαινόμενα, ήρθε και ο μυοκάστορας. Ο λόγος για τον Myocastor coypus, τρωκτικό της Λατινικής Αμερικής, το οποίο μεταφέρθηκε στην Ελλάδα για την παραγωγή γούνας καστόρ. Ωστόσο, πολλά άτομα απελευθερώθηκαν και πλέον τους συναντάμε σε πολλά παρυδάτια μέρη της Ελλάδας μεταξύ των οποίων και παραποτάμιες εκτάσεις σε Γλυκή και Ποταμιά.

Σήμερα το πρόβλημα της εισαγωγής του ξένου αυτού τρωκτικού στα Ελληνικά οικοσυστήματα γίνεται έντονο, καθώς κατατρώει τη χλωρίδα των υδροβιότοπων που ζει, χωρίς να έχει φυσικούς εχθρούς. Δεν μένει όμως εκεί. Επιτίθεται και εξαφανίζει τις καλλιέργειες των γεωργών και η εξάπλωση του καθώς και οι καταστροφικές συνέπειες αυτής, ανησυχούν έντονα τους επιστήμονες της χώρας μας.

Μιλώντας στην paramythia-online.gr παραγωγοί της Γλυκής και της Ποταμιάς, κάνουν λόγο για ένα εξαιρετικά επικίνδυνο φαινόμενο που μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την παραγωγική διαδικασία καθώς το συγκεκριμένο είδος πολλαπλασιάζεται με υψηλούς ρυθμούς.

«Ζητάμε από φορέα διαχείρισης Αχέροντα Καλαμά, Δήμο, Περιφέρεια, καθώς και οποιοδήποτε εμπλεκόμενο φορέα, να λάβει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση του μυοκάστορα, γιατί κινδυνεύουμε με ολοκληρωτική καταστροφή. Τα ζώα τρώνε όλο το φυτό, ακόμα και τις ρίζες. Οπου εγκαθίστανται μυοκάστορες το έδαφος απογυμνώνεται, σε μια ολοένα επεκτεινόμενη κηλίδα» αναφέρει χαρακτηριστικά παραγωγός της Ποταμιάς.

Στην Ιταλία έχει ήδη τεθεί σε κατάσταση συναγερμού για να αντιμετωπίσει το οξύ περιβαλλοντικό πρόβλημα που αντιπροσωπεύουν οι «αμφίβιοι» εισβολείς!

Ο μυοκάστορας είναι ουσιαστικά ένας τεράστιος αρουραίος που φτάνει σε μήκος τα 60cm (χωρίς την ουρά) και σε βάρος τα 10 κιλά. Τρέφεται με παρυδάτια βλάστηση, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που τρώει μικρότερα ζώα (κυρίως πουλιά), αυγά κι έντομα.

In this article

Join the Conversation