Αποκαλύφθηκε τμήμα αγιογραφίας που σχεδίασε ο Αγ. Κοσμάς στην Βρυσοπούλα Παραμυθιάς

Μια παλιά αγιογραφία, μάλλον σπάνια, εντόπισε ο φιλόλογος και ερευνητής και πρωην βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας, στο ναό της αγίας Σοφίας στη Βρυσοπούλα Παραμυθιάς. Ο Μιχάλης Παντούλας αναζητά,...

Μια παλιά αγιογραφία, μάλλον σπάνια, εντόπισε ο φιλόλογος και ερευνητής και πρωην βουλευτής Ιωαννίνων Μιχάλης Παντούλας, στο ναό της αγίας Σοφίας στη Βρυσοπούλα Παραμυθιάς. Ο Μιχάλης Παντούλας αναζητά, εντοπίζει και φωτογραφίζει αγιογραφίες του αγίου Κοσμά σε ολόκληρο τον βαλκανικό χώρο.

Όπως αποκαλύπτει η Κάτοψή, μετά από κοπιώδη έρευνα στο ναό, βρήκε να σώζεται το κάτω μέρος, τα πόδια, από αγιογραφία του πατροΚοσμά. Μάλιστα την ίδια αγιογραφία συνάντησε και σε χωριά της Βορείου Ηπείρου και λόγω των τεχνικών χαρακτηριστικών της την απέδωσε στον ίδιο αγιογράφο.

Ο Κοσμάς ο Αιτωλός, επίσημα αναγνωρισμένος Άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας από το 1961, γεννήθηκε στην Αιτωλία, στην επαρχία Αποκούρου, το 1714, όπως και ο ίδιος αναφέρει σε μία Διδαχή του. Ωστόσο δίδαξε και ευεργέτησε σε πολλές περιοχές της Ελλάδος, μεταξύ αυτών και στην Παραμυθιά, την οποία έχει επισκεφτεί 3 φορές.

Αναφερόμαστε σε μια περίοδο που η Παραμυθιά ήταν υπό Τουρκική κατοχή, ωστόσο τόσο οι Χριστιανοί κάτοικοι όσο και οι Τούρκοι, τον θεωρούσαν φωτισμένο άνθρωπο.  Ειναι η ίδια εποχή που βρήκε μαρτυρικό θάνατο ο Άγιος Αναστάσιος ο εκ Παραμυθιάς, ο οποίος ωστόσο και μεταξύ άλλων έκανε Χριστιανό τον γιο του Πασά ο οποίος στην συνέχεια άλλαξε το όνομα του και έγινε ο μοναχός Δανηήλ που ίδρυσε την Μονή της Παναγίας της Μυρτηδιώτισσας στην Κερκυρα. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν το κλίμα που ειχε να αντιμετωπίσει στην Παραμυθιά ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός.

Στο πέρασμά του έστηνε σταυρούς. «Προέτρεπε τους κατοίκους των μερών εκείνων ίνα εμπηγνύωσι σταυρούς μεγάλους εις τα τέσσαρα άκρα των χωρίων αυτών εις ανάμνησιν του υπέρ ημών σταυρωθέντος», γράφει χαρακτηριστικά η Μαρία Μαμασούλα. Μάλιστα ο λαός με την απλοϊκή του πίστη θεωρούσε τους στημένους σταυρούς ευλογημένους για τον τόπο τους και πηγές δυνάμεως και θαυμάτων. Γνωρίζοντας ο Πατροκοσμάς τη δύναμη του Σταυρού και την επίδρασή του στους υποδούλους, και θέλοντας να τους τονώσει το θρησκευτικό συναίσθημα έστηνε Σταυρούς στο διάβα του, μάρτυρες της παρουσίας του και του κηρύγματός του.

Εκτος από την Παραμυθιά, ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός  βρέθηκε στους Φιλιάτες, στο Γηρομέρι, στο Φοινίκη. Η παρουσία του εκεί προκάλεσε μεγάλο ενθουσιασμό. Το κήρυγμά του μίλησε βαθειά στις καρδιές των Ηπειρωτών, τους ενέπνευσε, τους συγκίνησε, τους άλλαξε τη ζωή

In this article

Join the Conversation