Χριστουγεννιάτικο μήνυμα Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Παραμυθιάς κ.κ Τίτου

Χριστούγεννα. Ημέρα χαράς και ειρήνης για όλο τον κόσμο. Ο Υιός του Θεού, ο προαιώνιος Λόγος του Πατέρα γίνεται άνθρωπος και σαρκώνεται μέσα στα άγια σπλάχνα της Παρθένου....

Οι μάγοι, που από τα βάθη της ανατολής οδοιπορούν επί μήνες και ψάχνουν να βρουν τον τόπο που γεννήθηκε ο Χριστός. Αυτοί είναι σοφοί αστρονόμοι και επιστήμονες της εποχής τους και εκπροσωπούν τους σοφούς και τους διανοουμένους, που με την ίδια προθυμία τους καλεί ο Θεός στην θεία πανήγυρη. Σ’ αυτός ο Κύριος έχει κάνει μια μυστική αποκάλυψη που τους κατευθύνει στον τόπο της γεννήσεως. Κι εκείνοι χωρίς δισταγμό, εγκαταλείπουν την πατρίδα τους, τα σπίτια τους και τις δουλειές τους, ψάχνοντας να βρουν τον πολύτιμο θησαυρό και διδάσκοντες πάντοτε, ότι πάνω από πλούτη και γνώσεις και σοφίες και απολαύσεις του κόσμου, βρίσκεται ο ουράνιος θησαυρός, ο Χριστός, τον οποίον αυτοί έσπευσαν να προσκυνήσουν και να κερδίσουν.

Και το λαμπρό αστέρι που οδηγεί τα βήματα των σοφών, δεν φαίνεται να είναι αστέρι φυσικό, αλλά σημάδι θεϊκό, που άλλοτε φαίνεται, άλλοτε χάνεται και δείχνει με ακρίβεια τον τόπο της γεννήσεως. Είναι ένα θεϊκό σημάδι, σαν αυτό που οδήγησε τον λαό του Ισραήλ στην έρημο, που την μέρα φαινόταν σαν στήλη καπνού και την νύχτα σαν στήλη φωτός.

Το φτωχό σπήλαιο, είναι ο μόνος τόπος που προσεφέρθη στο λυτρωτή του κόσμου, για να γεννηθή. Κάθε άνθρωπος βρίσκει κάποιο φτωχό κατάλυμα για να τον υποδεχθή. Οι πλούσιοι και οι άρχοντες του κόσμου γεννιώνται σε μέγαρα και παλάτια με αναπαυτικά κρεβάτια και μαλακά και ζεστά ρούχα, για να περιβάλουν το νεογέννητο σώμα τους. Ο Υιός του Θεού και ποιητής του κόσμου δεν βρήκε ούτε την πιο ταπεινή στέγη, παρά το πτωχό σπήλαιο, την κατοικία των αλόγων ζώων. Και αυτό το σπήλαιο το μετέβαλε σε αστραφτερό ουράνιο ναό με το θεϊκό του φως, που έλουσε τα πάντα εκείνη την νύχτα της θείας γεννήσεώς του.

Και μέσα σ’ αυτό το σπήλαιο, η Παρθένος Μαρία η ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ, εκείνη, που με την καθαρότητα και αγιότητα της ζωής της, έγινε το σκεύος της εκλογής, ο έμψυχος ναός του Θεού,  μέσα στον οποίον δια Πνεύματος Αγίου εσαρκώθη ο Λυτρωτής του κόσμου Χριστός. Τι μεγαλειώδες θαύμα! Στο ταπεινό σπήλαιο της Βηθλεέμ, χώρεσε όλο το μεγαλείο του ουρανού. Οι άγγελοι ψάλλοντες, η Παρθένος θαυμάζουσα και ο Κύριος του κόσμου και Θεός γενόμενος άνθρωπος προσφέρει την χαρά της σωτηρίας στον κόσμο.

Αυτή η χαρά και η ειρήνη του Θεού προσφέρεται σήμερα σε όλους. Τι κι αν υπάρχουν δυσκολίες. Τι κι αν πλήθυνε πάλι η αμαρτία και η ανομία στη γη, τι κι αν πολλοί πλανώνται και προσκυνούν τα είδωλα, τι κι αν οι Ηρώδες της απιστίας τον πολεμούν και τον διαβάλλουν; Αυτός δεν παύει να είναι ο ένας και μοναδικός λυτρωτής και σωτήρας του κόσμου, που αγκαλιάζει πρόθυμα και σώζει αυτούς που με πίστη, και αγάπη προσέρχονται κοντά τους.

Γι’ αυτό ας προσέλθουμε όλοι στην φτωχή φάτνη, ταπεινοί προσκυνητές, ας προσκυνήσουμε με πίστη και ευλάβεια στον Σωτήρα του κόσμου, και αυτός θα μας χαρίσει τα δικά του θεϊκά δώρα, την δύναμη και την υπομονή για τον αγώνα της ζωής. Το στήριγμα και την παρηγοριά στις θλίψεις. Την προκοπή στα έργα μας, την χαρά και την ειρήνη στην ψυχή μας, την χάρη της λυτρώσεως και την αιώνια ζωή που ήλθε να μας χαρίσει.
Χρόνια πολλά, με υγεία, χαρά και προκοπή.

+ Ο Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Τίτος

In this article

Join the Conversation