H ΟΔΟΚΑΤ ανάδοχος για την αποκατάσταση της οδού προς Ουζντίνα

Αποφάσεις για έργα που αφορούν σημαντικές δράσεις σε διάφορους τομείς έλαβε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου. Μεταξύ των αποφάσεων ειναι και η ανάδειξη...

Αποφάσεις για έργα που αφορούν σημαντικές δράσεις σε διάφορους τομείς έλαβε στη χθεσινή της συνεδρίαση η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Ηπείρου.

Μεταξύ των αποφάσεων ειναι και η ανάδειξη της ΟΔΟΚΑΤ ΑΕ, ως αναδοχο για την βελτίωση – αποκατάσταση τμήματος οδού προς οικισμό Μεταβυζαντινής Ουζντίνας (Οσδίνας) Πέντε Εκκλησιών Δ. Σουλίου, προϋπολογισμού € 40.000.

H Ουζντίνα Παραμυθιάς, ειναι αρχαίος οικισμός σε μία εξαιρετικά οχυρή θέση, πλησίον του Καλαμά, ο οποίος ήκμασε ιδιαίτερα τα βυζαντινά και κυρίως τα μεταβυζαντινά χρόνια, κοντά στον σημερινό οικισμό των Πέντε Εκκλησιών στη Θεσπρωτία.

Η παλαιότερη κατοίκηση στην περιοχή επιβεβαιώνεται από τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα αρχαίου οχυρωμένου οικισμού που φαίνεται ότι καταστράφηκε το 167 π.Χ. από τους Ρωμαίους, μαζί με τις άλλες 70 πόλεις της Ηπείρου. Ο οικισμός άνθησε στους μέσους βυζαντινούς χρόνους, ενώ η ανάπτυξή του συνεχίστηκε κατά την υστεροβυζαντινή περίοδο και τα πρώτα χρόνια της τουρκοκρατίας. Την περίοδο αυτή οικοδομούνται ναοί, οι περισσότεροι των οποίων χρονολογούνται στα μέσα του 16ου αι. και στις αρχές του 17ου αι. Κατά το α’ μισό του 18ου αι. η Ουζντίνα εγκαταλείφθηκε και οι κάτοικοί της κατέφυγαν σε διάφορες περιοχές. Εντός του οικισμού σώζονται σήμερα οι ναοί της Κοίμησης της Θεοτόκου και των Ταξιαρχών, ενώ η ανασκαφική έρευνα έφερε στο φως τα ερείπια των ναών του Αγ. Ιωάννη και του Αγ. Νικολάου. Σε κοντινή απόσταση στη γύρω περιοχή βρίσκονται οι ναοί του Αγ. Αθανασίου, Αγ. Γεωργίου, Αγ. Δημητρίου, Προφήτης Ηλία, ενώ διακρίνεται και μία σκήτη του Αγ. Νικολάου

Τον Οκτώβριο του 2010 ξεκίνησε η υλοποίηση του έργου «Αρχαιολογικό Πάρκο Βυζαντινού-Μεταβυζαντινού οικισμού Ουζντίνας», το οποίο έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007-2013» με συνολικό προϋπολογισμό 684.000 € και εκτελείται με αυτεπιστασία από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2015.

In this article

Join the Conversation