Μια βραδιά στην Παραμυθιά, για τον Κώστα Βάρναλη με αφορμή τα 40 χρονια απο τον θάνατό του

Εκδήλωση για τον Κώστα Βάρναλη με αφορμή την συμπλήρωση 40 ετών από τον θάνατό του, διοργανώνει την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Καρκαμίσι στην Παραμυθιά, η Λαϊκή Αντίσταση...

Εκδήλωση για τον Κώστα Βάρναλη με αφορμή την συμπλήρωση 40 ετών από τον θάνατό του, διοργανώνει την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου στο Θέατρο Καρκαμίσι στην Παραμυθιά, η Λαϊκή Αντίσταση Θεσπρωτίας.

Στην εκδήλωση που θα ξεκινήσει στις 19:00 (αντι της 20:00 που ειχε αρχικά οριστεί), θα διεξαχθεί ομιλία και συζήτηση, ενώ θα απαγγελθούν ποιήματα του και θα παρουσιαστούν τραγούδια και θεατρικά αποσπάσματα.

O Κώστας Βάρναλης γεννήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου 1884 και απεβίωσε στις 16 Δεκεμβρίου 1974, ενώ το 1959 τιμήθηκε με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν. Σπούδασε φιλολογία. Διετέλεσε για πολλά χρόνια καθηγητής μέσης εκπαίδευσης, ενώ εργάστηκε και ως δημοσιογράφος. Από το 1910 άρχισε να ασχολείται με τη λογοτεχνία.

Το 1919 προσχώρησε στον μαρξισμό και τον διαλεκτικό υλισμό, και αναθεώρησε τις προηγούμενες απόψεις του για την ποίηση, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε πρακτικό επίπεδο. Καρπός αυτής της στροφής στάθηκε το ποίημα «Προσκυνητής».

Το 1935 πήρε μέρος ως αντιπρόσωπος των Ελλήνων συγγραφέων στο Συνέδριο Σοβιετικών Συγγραφέων στη Μόσχα και μετά εξορίστηκε στη Μυτιλήνη και τον Άγιο Ευστράτιο. Στην Κατοχή έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, ως μέλος του ΕΑΜ. Tο 1956 τιμήθηκε από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών.

Το έργο του είναι γραμμένο στη δημοτική και έχει καλά επιμελημένη μορφή και πλαστικότητα στην έκφραση. Χαρακτηρίζεται από θερμή λυρική φαντασία και σατιρική διάθεση με ενδιαφέρον για τον σύγχρονο άνθρωπο. Η ποίηση του, ιδιαίτερα, χαρακτηρίζεται από έντονο «διονυσιασμό», παιχνιδιάρικη διάθεση και βαθύ μουσικό αίσθημα που συνδυάζεται άριστα με τη σάτιρα, ενώ θεωρείται ένας από τους κυριότερους αριστερούς εργάτες της γλώσσας στην Ελλάδα. Ο Βάρναλης διατήρησε την ποιητική αλλά και την ανθρώπινη εγρήγορσή του μέχρι τα βαθιά του γεράματα

In this article

Join the Conversation