Μήνυμα του υποψήφιου βουλευτή των “Πράσινων – ΔΗΜΑΡ” Σταύρου Ντρίτσου

Με αίσθημα ευθύνης αποδέχτηκα την τιμητική πρόταση να κατέλθω ως υποψήφιος βουλευτής στο Νομό Θεσπρωτίας, με το  ψηφοδέλτιο συνεργασίας «ΠΡΑΣΙΝΟΙ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»,  να διεκδικήσω την ψήφο των...

Το ψηφοδέλτιο συνεργασίας δύο πολιτικών χώρων, «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» και «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ»,  είναι μια εναλλακτική πολιτική λύση προς την κατεύθυνση αλλαγής πολιτικής μέσα από ένα διακριτό ρόλο και με βάση κοινό προγραμματικό πλαίσιο, που ως στόχο έχει  :
– Να προσφέρει ελπίδα και λύσεις στα μεγάλα κοινωνικά, οικονομικά και οικολογικά προβλήματα.
– Να συμμετέχει ενεργά στην κυβερνητική αλλαγή που  θα προωθήσει σύγχρονες, κοινωνικά δίκαιες, ισορροπημένες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και ανατροπές, παράλληλα με τον οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας και του μοντέλου παραγωγής – κατανάλωσης, στο πλαίσιο μιας  νέας ισότιμης σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ελλάδας.
– Να προωθήσει και να πετύχει το μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος και του μοντέλου διακυβέρνησης, με την ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή τους.

 

Η χώρα μας, αλλά και η Ευρώπη, πλήττονται εδώ και χρόνια από μια βαθιά και πολύπλευρη κρίση. Η Ευρώπη οφείλει να προχωρήσει  στην απαιτούμενη πραγματική και όχι τεχνητή ενοποίηση και στη δημιουργία θεσμών, που θα  μπορούν να αντιμετωπίζουν γρήγορα και αποτελεσματικά τις κρίσεις  στη βάση της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συμμετοχής, υπερασπίζοντας το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο.

Για την ελληνική κρίση, υπάρχουν και σημαντικές εγχώριες αιτίες που αφορούν στο μοντέλο ανάπτυξης που στηρίχθηκε στον κρατικό δανεισμό, στην στρεβλή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, στην υποβάθμιση των παραγωγικών τομέων της οικονομίας, στην πελατειακή και κομματική συγκρότηση  του κράτους.

Το πολιτικό σύστημα, όμως, κυρίως ευθύνεται για την ένταση της κρίσης που σήμερα βιώνουμε, γιατί συνέβαλλε σε αυτή, ενώ στάθηκε ανίκανο να την αντιμετωπίσει και να τη διαχειριστεί, με κοινωνικά δίκαιο, δημοκρατικό – συμμετοχικό, αποτελεσματικό, οικονομικά καινοτόμο και ισορροπημένο τρόπο.
Οι συντηρητικές  επιλογές μετέτρεψαν τη δημοσιονομική κρίση σε κρίση οικονομική, κοινωνική, παραγωγική και αξιακή.

Όλοι όσοι συμμετέχουμε στην πολιτική συμπαράταξη «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ», με την προώθηση και άσκηση βαθιών συνεκτικών δημοκρατικών αλλαγών, επιδιώκουμε να αποτελέσουμε μια δύναμη ανατροπής όσων μας οδήγησαν στην χρεοκοπία και στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα όπως ανεργία, φτώχεια, υγεία, ανισότητες, φυγή κεφαλαίων και ανθρώπινου δυναμικού (επιστήμονες, εξειδικευμένο εργατικό προσωπικό)  στο εξωτερικό.

Μέσα από συνεχή προσπάθεια συνεννόησης και συναίνεσης, στόχος μας ήταν και είναι η χώρα να αλλάξει σελίδα. Εμείς πιστεύουμε ότι η πατρίδα μας  έχει ανάγκη από  μια προοδευτική διακυβέρνηση που θα προκύψει μέσα από ξεκάθαρες προγραμματικές συγκλίσεις και μείζονες προωθητικές συνθέσεις. Με  την εξυγίανση και μετασχηματισμό του πολιτικού  συστήματος, μέσω του ανοιχτού και ειλικρινή διαλόγου, της σύνθεσης των απόψεων και εντέλει με την ασκούμενη πολιτική η προοδευτική αυτή διακυβέρνηση μπορεί να δώσει ανάσα στην κοινωνία,  να αναλάβει το δύσκολο έργο διαμόρφωσης των συνθηκών εξόδου από την κρίση και να συμβάλλει στην  ανασυγκρότηση του τόπου.

Για το λόγο αυτό δεν ενταχθήκαμε στο σχέδιο της κυβέρνησης για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας,  εν λευκώ, και με παράταση του κυβερνητικού της βίου.  Οι εκλογές ήταν ο μόνος τρόπος για να εκφραστεί η λαϊκή βούληση.

Η στρατηγική του φόβου και της τεχνητής υπέρμετρης όξυνσης  επιβαρύνει το κοινωνικό κλίμα, δημιουργεί κινδύνους για την οικονομία και τραυματίζει τις πολιτικές σχέσεις.  Η στάση και διατύπωση ανεφάρμοστων και ανειλικρινών πολιτικών προτάσεων, τα συνεχόμενα «θα» και η προεκλογική παροχολογία απλώς χαϊδεύουν αυτιά των ψηφοφόρων.

Στις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου οφείλουμε να δώσουμε ένα τέλος στις μέχρι τώρα ασκούμενες νεοφιλελεύθερες βάρβαρες πολιτικές. Διεκδικούμε με την παρουσία μας στη βουλή να υποστηρίξουμε ενεργά μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας με αδιαπραγμάτευτη την παραμονή της Ελλάδος στην  ευρωπαϊκή της πορεία, την άμεση επαναδιαπραγμάτευση του χρέους με τους εταίρους, με εναλλακτικό σχέδιο διεξόδου από την κρίση, τον δίκαιο επιμερισμό των  βαρών, τη μετάβαση σε νέο αναπτυξιακό μοντέλο  και την προώθηση σύγχρονων προοδευτικών λύσεων και μεταρρυθμίσεων.

Με την παρουσία μας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο θα συμβάλλουμε σε μία νέα πρόταση εξουσίας σταθερή, που θα αποφύγει κακοτοπιές μονομερών ενεργειών και επικίνδυνους  ερασιτεχνισμούς που πηγάζουν από ξεπερασμένα στερεότυπα και αποτυχημένες πολιτικές.


Βιογραφικό Σημείωμα
Γεννήθηκα στη  Φροσύνη και κατοικώ στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας. Είμαι συνταξιούχος δημοτικός υπάλληλος και  παντρεμένος με τη  Σέρμπη Χριστίνα – Μαία στο Κ. Υγείας Παραμυθιάς, με την οποία έχουμε αποκτήσει δύο παιδιά, τον Γεώργιο – Λάμπρο  13 και την Αγγελική 11 ετών.
Ήμουνα στο παρελθόν και παραμένω ενεργό ιδρυτικό μέλος σε πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία, οργανώσεις, πολιτιστικούς, αθλητικούς, περιβαλλοντικούς συλλόγους, ομίλους, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων  κ. α.
Διατέλεσα τακτικό μέλος στο υπηρεσιακό συμβούλιο, καθώς και στο διοικητικό συμβούλιο εργαζομένων στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης (Ο. Τ. Α.) στο Νομό Θεσπρωτίας.
Συμμετέχω ενεργά σε εθελοντικές δράσεις και καμπάνιες, ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος (όπως Let’ s do it Greece κ.λ.π.).Είμαι μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς στο Νομό Θεσπρωτίας και συμμετείχα ως σύνεδρος στα τελευταία συνέδριά της.
Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου 2014, κατήλθα ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ν. Θεσπρωτίας, με τον συνδυασμό «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΗΠΕΙΡΩΤΩΝ» και υποψήφιο Περιφερειάρχη Ηπείρου τον Γιώργο Ζάψα.

In this article

Join the Conversation