Γιώργος Οικονόμου: Η θέση μου για τη ζώσα ηπειρώτικη παράδοση

Αγαπητοί συμπατριώτες. Ήπειρος, Ηπειρώτες και Παράδοση, στο διάβα των χρόνων, καθίστανται έννοιες, όλο και περισσότερο, συνώνυμες. Είναι τέτοια η αγάπη των Ηπειρωτών για την Παράδοση, τέτοια η προνομιακή...

Σε τέτοιους καιρούς, οι ξενιτεμένοι Ηπειρώτες ίσως είμαστε οι μόνοι που μπορούμε, ακόμη και σε τόσο δύσκολες εποχές, να ανταμώνουμε τόσο μαζικά, τόσο εγερτήρια, τόσο δημιουργικά, στον κοινό τόπο της παράδοσης, εκπέμποντας μηνύματα πολύτιμα και δυσεύρετα, με γενικότερη αξία και σημασία. Δεν καυχιόμαστε για αυτή τη μοναδικότητα, για αυτό δίνουμε το χέρι μας και σε όλους τους απόδημους από όλη την Ελλάδα, να ενισχύσουν κι εκείνοι τους πολιτιστικούς δεσμούς τους, τη δράση τους. Για αυτό, εδώ και τέσσερα χρόνια, προσκαλούμε τους Κρήτες, τους Πόντιους, τους Θράκες, τους Καρπάθιους στην «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ», στήνοντας «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΓΕΦΥΡΕΣ» σε όλη την Ελλάδα! Για να σμίξουν οι παραδόσεις μας, να αλληλοστηριχθούν, να βοηθήσουμε, όλοι μαζί, στην διάσωσή τους και τη διάδοσή τους.

Όμως, η διάσωση και η διάδοση της παράδοσής μας δεν είναι θέμα πρωτίστως εκδηλώσεων, όσο καλές, όσο πετυχημένες κι αν είναι αυτές. Ο αυθεντικός στίβος της παράδοσης είναι τα πανηγύρια του λαού μας κι εκεί είναι που κρίνεται, σε μεγαλύτερο βαθμό, η επιβίωσή της. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για χώρους κι ανθρώπους, όπως η Ήπειρος, η Ηπειρώτικη Αποδημία και οι Ηπειρώτες, που διασώζουμε μια ζωντανή σχέση με την παράδοση, για όσους υπερασπιζόμεστε μια Ζώσα Παράδοση. Για όσους αποστρεφόμαστε τη στείρα μουσειοποίηση της παράδοσης, όσους απορρίπτουμε το αγοραίο φολκλόρ και την εμπορευματοποίησή της, όσους δεν καθηλωνόμαστε από άνευρες αναβιώσεις, όσους αναζητούμε μέσα της τη φλέβα του λαού μας, τις σκιές των λησμονημένων προγόνων μας, την άρρηκτη αλυσίδα που συνέχει μνήμη, γενιές, αγώνες, αιώνες τώρα. Όσους αναζητούμε στην παράδοση αυτόν τον μονάκριβο, αναντικατάστατο μίτο που θα μας βοηθήσει να διαβούμε, όλοι μαζί, τους σύγχρονους λαβυρίνθους.
Σε όλους αυτούς απευθύνεται το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας, ανοίγοντας ένα κύκλο εκδηλώσεων για την Παράδοση σήμερα, ξεκινώντας από τον αυθεντικό της στίβο, τα Ηπειρώτικα Πανηγύρια.
Προσκαλούμε σε ανοιχτό διάλογο κάθε συμπατριώτη, κάθε φίλο της παράδοσης, κάθε φορέα της Ηπειρώτικης Αποδημίας. Ένα διάλογο «για όσα πονάμε και όσα μας πονάνε στα Ηπειρώτικα Πανηγύρια και στην Παράδοσή μας σήμερα». Ένα διάλογο που δεν θέλει να χαϊδέψει αυτιά και να αποκοιμίσει συνειδήσεις, μέσα από ανέξοδους μονολόγους αυτοϊκανοποίησης και  δεοντολαγνείας. Η Πανηπειρωτική προσκαλεί σε ένα ζωντανό διάλογο για τη ζωντανή Παράδοσή μας, θέλοντας να αφυπνίσει τη σχέση και τους ρόλους ευθύνης που έχουμε όλοι μαζί της, σαν φορείς και σαν πρόσωπα. Γιατί έχουμε όλοι ευθύνη για όσα ζούμε στα Πανηγύρια μας, για όσα αξίζει να διασώσουμε και να διαδώσουμε, όσα πρέπει επειγόντως να αλλάξουμε πριν μας αλλοτριώσουν εκείνα…

Η επελαύνουσα εμπορευματοποίηση, η χυδαία σκύλευση ηχοχρωμάτων και ρεπερτορίου, η εκπορευόμενη από την παγκοσμιοποίηση καταθλιπτική ομογενοποίηση και ισοπέδωση , αλλοιώνουν την παράδοσή μας κάτω από τις προκρούστειες νόρμες τους, αλλοτριώνουν τη σχέση μας μαζί της. Ιδιαίτερα, μάλιστα, αλλοτριώνουν τη σχέση της νεολαίας μας που, για πρώτη φορά έρχεται σε επαφή μαζί της μέσα από τέτοια πανηγύρια και αυτά που βλέπει, όλη αυτή την αποκρουστική παθολογία, τα συγχέει ή και τα ταυτίζει με την παράδοση.

Όλα αυτά – και άλλα πολλά – καλούμαστε σήμερα να τα κουβεντιάσουμε σε όλη τους την έκταση, σε όλο τους το βάθος, με πλήρη ειλικρίνεια και ευθύνη – γιατί ευθύνη έχουμε όλοι μας. Και αυτή η ευθύνη πολλαπλασιάζεται στο έδαφος της απραξίας ή της σιωπηλής ανοχής ή και της σύμπλευσης με την σκύλευση των πανηγυριών, την αλλοίωση και την αλλοτρίωση της παράδοσης.

Ανοίγοντας τον κύκλο εκδηλώσεων για την Παράδοση σήμερα, ανοίγοντας το φετινό κύκλο εκδηλώσεων στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών, εκ μέρους του Δ.Σ., απευθύνω εγκάρδιες ευχαριστίες σε όσους προετοίμασαν εισηγητικές παρεμβάσεις και σε όσους θα πάρουν το λόγο στη συνέχεια. Κάθε παρέμβαση έχει την αξία της, τη σημασία της, τη συνεισφορά της σε όσα, όλοι μαζί πασχίζουμε με αυτές τις εκδηλώσεις αλλά και με την όλη δράση μας.

Τέλος – αλλά καθόλου έσχατα – θέλω προσωπικά να απευθύνω εγκάρδιες ευχαριστίες σε όσους πασχίζουν για την προετοιμασία και τη διοργάνωση αυτών των εκδηλώσεων, στον Έφορο Πολιτισμού και την Πολιτιστική Επιτροπή, για την εμπνευσμένη, συλλογική και παραδειγματική δουλειά τους. Η δράση της Πανηπειρωτικής έχει βάθος, η δουλειά των Επιτροπών που πλαισιώνουν τη δράση του Δ.Σ. το αποδεικνύει. Τόσο η αποψινή εκδήλωση, όσο και ο πλουσιότατος και ποιοτικός προγραμματισμός της φετινής περιόδου, το υπογραμμίζουν με τον καλύτερο τρόπο!

Γιώργος Οικονόμου,
Υποψήφιος Βουλευτής  ΣΥΡΙΖΑ Θεσπρωτιας


Δείτε το σχετικό βιντεο απο την εκδήλωση της ΠΣΕ το Δεκέμβριο που μας πέρασε


In this article

Join the Conversation