Αίτημα για ανάκληση της εκποίησης του Ειρηνοδικείου και για δωρεάν παραχώρηση στο Δήμο

Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Σουλίου απέστειλε έγγραφο σχετικά με την εκποίηση του κτιρίου του Ειρηνοδικείου στους υπουργούς Οικονομικών, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης καθώς επίσης και στους...

Η Δημοτική Αρχή μη μπορώντας να σταματήσει – καθυστερήσει την πώληση του εν λόγω κτιρίου από το ΤΑΙΠΕΔ, πήρε την απόφαση μέσα από το συλλογικό όργανο που διαθέτει, το Δημοτικό Συμβούλιο, να συμμετάσχει στην διαδικασία δημοπράτησης ώστε το συγκεκριμένο ακίνητο να μην περιέλθει σε ιδιώτη, αλλά και ούτε να μείνει αναξιοποίητο. Προς ενημέρωση σας, σας αναφέρουμε ότι μέχρι το 2012 το κτίριο αυτό λειτουργούσε στην πόλη της Παραμυθιάς, ως Ειρηνοδικείο. Μάλιστα για την ανέγερση του συγκεκριμένου κτιρίου είχαν ιδιαίτερα συμβάλει λόγιοι και ευεργέτες της πόλης όπως ο αείμνηστος Βασίλειος Κραψίτης. Η πόλη της Παραμυθιάς και έδρα του Δήμου Σουλίου, επλήγη με το κλείσιμο σημαντικών δημοσίων υπηρεσιών όπως της Εφορίας, ΙΚΑ και Ειρηνοδικείου. Παρά τις έντονες προσπάθειες τόσο του Δήμου όσο και όλων των φορέων της περιοχής με την ενεργή συμμετοχή των πολιτών , δεν κατέστη δυνατό να αποτραπεί το κλείσιμο του Ειρηνοδικείου της Παραμυθιάς.

Παρά ταύτα ο Δήμος έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και έγγραφα προκειμένου το εν λόγο κτίριο να παραχωρηθεί στο Δήμο Σουλίου για την αξιοποίηση του για στέγαση σχολικών μονάδων του. Δυστυχώς ούτε αυτό κατέστη εφικτό. Το κτίριο έχει ιδιαίτερη συναισθηματική και ιστορική αξία για την πόλη. Η Δημοτική Αρχή Σουλίου επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο ακίνητο για τη στέγαση δύο Νηπιαγωγείων, καθώς στο κέντρο της πόλης δεν υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα – κτίρια και είναι έντονο το πρόβλημα της σχολικής στέγης στο σύνολο της Δημοτικής Ενότητας Παραμυθιάς.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο κτίριο γειτνιάζει με την αναβαθμισμένη και πλήρως εξοπλισμένη κεντρική παιδική χαρά της πόλης, γεγονός που θα διευκόλυνε τις σχολικές δραστηριότητες των νηπίων. Όπως αναφέραμε και παραπάνω ο Δήμος αποφάσισε να συμμετάσχει στην διαγωνιστική διαδικασία και έπειτα από μια σειρά ενεργειών – εγγράφων, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι για το συγκεκριμένο ακίνητο υπάρχει μοναδικός πλειοδότης (Δήμος Σουλίου) με το ποσό των 210.000,00 ευρώ.

Κύριε υπουργέ, προεκλογικά οι θέσεις σας ήταν ξεκάθαρες, με ρητές αναφορές στην “κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και επανεξέταση των αποκρατικοποιήσεων που έχουν προχωρήσει, με στόχο σημαντικής αξίας ακίνητα και κρίσιμες υπηρεσίες (που σχετίζονται με κοινωνικά αγαθά) να περιέλθουν ξανά υπό δημόσιο έλεγχο”. Ο Δήμος μας με πολύ κόπο έχει εξασφαλίσει το ποσό που χρειάζεται για την αγορά του ακινήτου, σε μία ομολογουμένως δύσκολη περίοδο περικοπής δημοτικών εσόδων, ενώ ουσιαστικά εξαναγκάζεται στην αγορά του, προκειμένου το ακίνητο αυτό να μην περιέλθει σε τρίτο ή παραμείνει αναξιοποίητο.

Επειδή οι χρόνοι είναι ασφυκτικοί και για εμάς η ορθολογική διαχείριση του δημόσιου χρήματος είναι αρχή, παρακαλούμε όπως άμεσα προβείτε στην ΑΝΑΚΛΗΣΗ – ΑΚΥΡΩΣΗ της εκποίησης του ακινήτου από το ΤΑΙΠΕΔ πριν ο Δήμος βρεθεί στη δυσάρεστη θέση της υπογραφής της σύμβασης αγοραπωλησίας.

Με τον τρόπο αυτό, αναμφίβολα θα συμβάλλετε και εσείς στο να παραμείνει σε δημόσια χρήση ένα κτίριο με ιδιαίτερα σημαντική αξία για τον τόπο, να δοθεί λύση σε ένα μείζον τοπικό πρόβλημα, αυτό της σχολικής στέγης και να είστε σίγουρος ότι τα χρήματα που θα έδινε ο Δήμος για να αγοράσει το συγκεκριμένο ακίνητο θα τα χρησιμοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο προς όφελος των δημοτών. Σας εύχομαι λοιπόν, καλή δύναμη και υγεία προκειμένου να ανταποκριθείτε με την συνέπεια και την υπευθυνότητα που σας διακρίνει στην άσκηση των υπουργικών σας καθηκόντων. Με την πεποίθηση θετικής εκ μέρους σας ανταπόκρισης, παραμένουμε στη διάθεσή σας Με εκτίμηση,

Η Δήμαρχος Σουλίου
Σταυρούλα Μπραΐμη – Μπότση
In this article

Join the Conversation