Ξεχείλισμα του ΧΥΤΑ. Νέα πρόκληση στην περιβαλλοντική υποβάθμιση του τόπου. Αποκαλυπτικές φωτογραφίες

Γράφει για την paramythia-online.gro Χόβολος Θεόδωρος Όπως ήταν βέβαιο - και αυτό το χειμώνα - είχαμε νέα ξεχειλίσματα του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου, που τώρα, λόγω πλήρωσης των κυττάρων, δεν...

Είναι από καιρό ξεκάθαρο ότι ο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου αποτελεί ωρολογιακή περιβαλλοντική βόμβα που απειλεί να ανατινάξει την όποια πρωτογενή, τωρινή ή μελλοντική, παραγωγή του τόπου. Είναι επίσης ξεκάθαρη η διάτρητη διαχειριστική επάρκεια που χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο έργο με ευθεία αντανάκλαση στη Δημόσια Υγεία. Αυτό που δεν είναι ξεκάθαρο είναι η παράξενη ανοχή που εμφανίζεται από τον λαό της περιοχής μας απέναντι στις συνεχόμενες, κατάφωρες  προκλήσεις υποβάθμισης του τόπου και το ότι τόσο καιρό δεν έγινε ακόμη μέχρι σήμερα κατορθωτό να ορθωθεί μια συλλογική φωνή καταγγελίας και απαίτησης τήρησης των προδιαγραφών που απαιτούνται.

Αν δεν μπορέσει να δυναμώσει μια τέτοια φωνή και αν δεν κατανοηθεί ότι το περιβάλλον, ακόμη και στην πιο μικρή του έκταση αποτελεί τη βάση της επιβίωσης, είναι σίγουρο ότι θα βρεθούμε σε πολύ χειρότερη θέση.  Για αυτό πρέπει να καταγγείλουμε το διαρκές έγκλημα που διαπράττεται στο όνομα της διαχείρισης των απορριμμάτων και καταλήγει ενάντια της ίδιας μας της ζωής. Πρέπει με κάθε τρόπο να διεκδικήσουμε να καταργηθεί άμεσα, ο παράλογος και εξ αρχής άδικος για τη Θεσπρωτία Περιφερειακός Σχεδιασμός Στερεών Αποβλήτων και να ανασχεδιαστεί, με πρόληψη στην πηγή, με ανακύκλωση, με δημόσιο χαρακτήρα, χωρίς χαράτσια στους δημότες και με ένα ΧΥΤΑ- τοπικής εμβέλειας και όχι της μισής Ηπείρου.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Στις 3 φωτογραφίες και σύμφωνα με τις καταγγελίες κατοίκων τις περιοχής, βλέπετε τα σημεία που με τα αναχώματα πραγματοποιείται «κατά το δοκούν» ελεγχόμενη διαφυγή των λημμάτων, όταν το κύτταρο γεμίζει από τις βροχοπτώσεις για την αποφυγή υπερχείλισης. Με αυτό τον τροπο και πάντα σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων,  δεν γίνεται ορατή η διαρροή των λυμάτων.

In this article

Join the Conversation