Ευρεία σύσκεψη για τον ΧΥΤΑ. Παραδοχή της αδυναμίας διαχείρισης στραγγισμάτων σε ακραία καιρικά φαινόμενα

Ευρεία σύσκεψη για τον ΧΥΤΑ με την παρουσία των Δημάρχων που εναποθέτουν τα απορρίμματα τους στο Καρβουνάρι καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων, πραγματοποιήθηκε στην Παραμυθιά με αφορμή τις τελευταίες...

Ευρεία σύσκεψη για τον ΧΥΤΑ με την παρουσία των Δημάρχων που εναποθέτουν τα απορρίμματα τους στο Καρβουνάρι καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων, πραγματοποιήθηκε στην Παραμυθιά με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο ΧΥΤΑ.

Απο την σύσκεψη προέκυψε η παραδοχή της αδυναμίας διαχείρισης ομβρίων και στραγγισμάτων στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων ενώ αποφασίστηκε μεταξύ άλλων να εξετάζεται η αναστολή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων. Όποτε οι δηλώσεις του ΦΟΔΣΑ που είδαν το φως της δημοσιότητας περί ελεγχόμενης κατάστασης του ΧΥΤΑ, θεωρούνται άτοπες.

Πιο συγκεκριμένα η σχετική ανακοίνωση έχει ως εξής:

Την Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015, μετά από πρόσκληση της Δημάρχου Σουλίου κ. Μπραΐμη – Μπότση Σταυρούλας, πραγματοποιήθηκε κοινή σύσκεψη στο Δημαρχείο στην Παραμυθιά, των Δημάρχων που οι Δήμοι τους εναποθέτουν απορρίμματα στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. Θέμα της έκτακτης και κατεπείγουσας σύσκεψης, η αποτίμηση της μέχρι τώρα κατάστασης και η λήψη μέτρων για το σοβαρό πρόβλημα που προέκυψε για μια ακόμη φορά στη διαχείριση ομβρίων και στραγγισμάτων, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων των τελευταίων ημερών.

Παρόντες στη σύσκεψη ήταν ο Δήμαρχος Πρέβεζας κ. Μπαϊλης Χρήστος, ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας κ. Λώλος Ιωάννης, ο Δήμαρχος Πάργας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ (Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) κ. Νάστας Αντώνιος, η Δήμαρχος Σουλίου κ. Μπραϊμη-Μπότση Σταυρούλα, ο Δήμαρχος Φιλιατών κ. Σπύρος Παππάς. Επίσης παρόντες ήταν ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σουλίου κ. Αθανασίου Νικόλαος, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Σουλίου κ. Φράγκος Θωμάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι και μέλη του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ κ. Ροπόκης Ευάγγελος και κ. Κατσιπανέλης Δημήτριος καθώς και ο κ. Ζώμπρας Άρης επιστημονικά υπεύθυνος στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου.

Αρχικά έγινε εκτενής ενημέρωση των προβλημάτων που ενέκυψαν κατά τις έντονες βροχοπτώσεις στη λειτουργία του ΧΥΤΑ. Μετά απο διαλογική συζήτηση οι Δήμαρχοι Πρέβεζας, Ηγουμενίτσας, Πάργας, Φιλιατών και Σουλίου συναποφάσισαν και συνυπογράφουν τα ακόλουθα: Τα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ημερών και το ύψος της βροχόπτωσης ήταν ακραία και ανεξέλεγκτα προκαλώντας πρωτοφανείς καταστροφές σε όλη την Ήπειρο. Ανάμεσα σε αυτά και η δυσκολία ως αδυναμία διαχείρισης ομβρίων και στραγγισμάτων στο ΧΥΤΑ Καρβουναρίου. Διορθρωτικές παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Ηπείρου που αφορούσαν κατασκευαστικές ατέλειες του ΧΥΤΑ και προβλήματα κατά την λειτουργία του βελτίωσαν την κατάσταση αλλά δεν έλυσαν το πρόβλημα. Το ενδιαφέρον όμως για την προστασία του Περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία είναι αυτονόητο από όλους τους υπηρετούντες την τοπική αυτοδιοίκηση και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο του Δήμου Σουλίου.

Γι αυτό:
– Σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής του ΦΟΔΣΑ της 2ης διαχειριστικής ενότητα θα μπορεί να γίνεται αναστολή της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Καρβουναρίου.
– Να γίνεται μεταφορά ομβρίων και στραγγισμάτων στον πλησιέστερο βιολογικό με εντατικότερο ρυθμό.
– Να ανατεθεί μελέτη διαχείρισης των στραγγισμάτων με άμεση εφαρμογή απο το ΦΟΔΣΑ.
– Να οριστεί ομάδα επίβλεψης διαδημοτική.
– Να γίνει άμεσα παρέμβαση για νέο περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης στερεών αποβλήτων Ηπείρου.
– Να υλοποιηθούν όλα τα απαιτούμενα συμπληρωματικά έργα για την εύρυθμη λειτουργία του.
In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!