Στην περιοχή της Παραμυθιάς η αρχαία πόλη Ελλάς ή Σέλλα που πιθανόν έδωσε την ονομασία στην Ελλάδα

Στην Θεσπρωτία για πρώτη φορά ακούστηκε το όνομα Ελλάς, που η επίδρασή του στον κόσμο ήταν τόσο βαθειά και τόσο μεγάλη! Στην περιοχή της Παραμυθιάς τοποθετείται από ερευνητές...

Στην Θεσπρωτία για πρώτη φορά ακούστηκε το όνομα Ελλάς, που η επίδρασή του στον κόσμο ήταν τόσο βαθειά και τόσο μεγάλη! Στην περιοχή της Παραμυθιάς τοποθετείται από ερευνητές η αρχαία πόλη Ελλάς ή Σέλλα. Εδώ βρίσκεται και το χωριό Σέλλιανη και ο Κωκυτός ποταμός που τον αποκαλούσαν στην αρχαιότητα Σελλήεις.

Ο Σ. Ι. Δάκαρης υποστηρίζει πως οι Έλλοπες , οι Ελλοί ή Σελλοί ήταν κλάδος του φύλου των Θεσπρωτών. Συμπληρώνει επίσης ότι «…είναι πολύ πιθανόν πως το όνομα Έλληνες δεν είναι άσχετο με το όνομα Ελλοί». Μάλιστα οι Σελλοί «… κατά μια αρχαιότατη θρησκευτική συνήθεια δεν έπλεναν τα πόδια τους (ανιπτόποδες) και κοιμόνταν καταγής (χαμαιεύναι ), για να βρίσκονται διαρκώς σε επαφή με τη γη , απ’ όπου αντλούσαν τη μαντική τους δύναμη, την ικανότητα δηλαδή να εξηγούν τα θεία μηνύματα…», σημειώνει ο Σ. Ι. Δάκαρης . Ο N. G. L. Hammond επισημαίνει ότι «…Σελλοί ή Ελλοί  στην Ιλιάδα και η Ελλοπίη του Ησίοδου οφείλουν το όνομά τους – ή έδωσαν το όνομά τους – στον άνω ρου του Αχέροντος , που φθάνει κοντά στη Δωδώνη και το όνομα αυτό Σελλήεις , έλαβε κατ’ επέκταση όλος ο ρους του ποταμού…».

Ο Σωτήριος Δάκαρης ήταν αρχαιολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και για πολλά μεταπολεμικά χρόνια Διευθυντής της ΙΒ Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων. Γεννήθηκε το έτος 1916. Το αρχαιολογικό ανασκαφικό του έργο είναι τεράστιο. Ήταν στενός φίλος με τον Νίκολας Χάμοντ (Nicholas Hammond) και με αυτόν είχαν “σαρώσει με τα πόδια όλη την Ήπειρο” όπως δήλωσαν στο τελευταίο νοκιμαντέρ της ΕΤ που γυρίστηκε στη Δωδώνη το 1996 λίγο πριν πεθάνει.

Έγινε διεθνώς γνωστός από τις εξής ανασκαφικές εργασίες:
– Aνάδειξη του Παλαιολιθικού Σπήλαιου Ασπροχάλικο Πρέβεζας (200.000 πΧ) και Καστρίτσα Ιωαννίνων, με τον Έρικ Χιγκς (Eric Higgs) (1962-1965. Με την ανακάλυψη αυτή τεκμηριώθηκε μαζί με τον Αρη Πουλιανό (σπήλαιο Πετραλώνων 400.000 πΧ) ότι η ζωή στην Ευρώπη χρονολογικά αρχίζει από την Ελλάδα.
– Ανακάλυψη του Αρχαίου Νεκρομαντείου του Αχέροντα στό λόφο του Χωριού Μεσοπόταμος Πρέβεζας (1950-1952)
– Ανάδειξη της Αρχαίας Κασσώπης μετά τις ανασκαφές που έκανε με το Αρχαιολογικό ινστιτούτο του Βερολίνου (1970).
– Ταυτοποίησε τα ονόματα των 4 Ηλειακών Ακροπόλεων του Ν. Πρέβεζας (Πανδοσία, Ελάτρεια, Βατίαι, Βουχέτιον) και του Αρχαίου Ορράου.

Απο την Κάτοψη

In this article

Join the Conversation