Ξεκίνησε για… να διακοπεί η δίκη…

Ξεκίνησε σήμερα αλλά διεκόπη για τις 23 Μαρτίου -προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη αίθουσα – η δίκη σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση των ανταλλαγών ακινήτων του ελληνικού...

Ξεκίνησε σήμερα αλλά διεκόπη για τις 23 Μαρτίου -προκειμένου να βρεθεί η κατάλληλη αίθουσα – η δίκη σε πρώτο βαθμό για την υπόθεση των ανταλλαγών ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου με τη Μονή Βατοπεδίου.

Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 13 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων και ο Παραμυθιώτης μοναχός Αρσένιος.

Στο δικαστήριο παρέστησαν όλοι οι κατηγορούμενοι, ανάμεσά τους η Αικατερίνη Πελέκη, ο πατέρας της και ο αδελφός της, ο ηγούμενος Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, μέλη του ΝΣΚ της ΚΕΔ κ.ά. Στο δικαστήριο εκφωνήθηκαν τα ονόματα 27 μαρτύρων, ανάμεσά τους οι κ.κ. Πεταλωτής, Ξυνίδης και Κοντός.

Με την έναρξη της διαδικασίας δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής το ελληνικό Δημόσιο, το οποίο -σύμφωνα με τους συνηγόρους του, διεκδικεί ποσό 234 εκατ. ευρώ. Οπως ανέφεραν, το παραπάνω ποσό αφορά στις πραγματικές αξίες των συνολικά 76 ακινήτων που έδωσε το Δημόσιο για να παραλάβει τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ στο κατηγορητήριο η αξία με βάση τις τιμές των ΔΟΥ προσδιορίζεται στα 61 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο, πλην της περιουσιακής του ζημίας, διεκδικεί επίσης και ποσό 1,8 εκατ. ευρώ «εις ολόκληρον» για την ηθική βλάβη που υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Δημοσίου, για την υπόθεση έχουν κατατεθεί 28 αγωγές, με τις οποίες το Δημόσιο αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής επί της λίμνης, και επίσης ζητεί την ακυρότητα των πράξεων ανταλλαγών.

Για αρκετές από αυτές έχουν εκδοθεί ήδη πρωτόδικες αποφάσεις και εκκρεμούν. Μεταξύ άλλων στο κατάμεστο ακροατήριο ήταν οι Μητροπολίτες Δωδώνης και Σιέρα Λεόνε

In this article

Join the Conversation