Εικόνες ντροπής στο κοιμητήριο της Παραμυθιάς. Επιβεβλημένη η μεταφορά του σε νέο χώρο.

Μπροστά σε εικόνες που προσβάλουν τον πολιτισμό, το θρησκευτικό αίσθημα και μνήμη των νεκρών, βρίσκονται καθημερινά όσοι επισκέπτονται το κοιμητήριο της Παραμυθιάς στον εκπληκτικό κατά τα άλλα βυζαντινό...

Μπροστά σε εικόνες που προσβάλουν τον πολιτισμό, το θρησκευτικό αίσθημα και μνήμη των νεκρών, βρίσκονται καθημερινά όσοι επισκέπτονται το κοιμητήριο της Παραμυθιάς στον εκπληκτικό κατά τα άλλα βυζαντινό ναό της κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Οι ανύπαρκτοι διάδρομοι, η οργιώδη βλάστηση που καλύπτει τα μνήματα, τα σπασμένα μνήματα, η άναρχη ταφή και η υποτυπώδη περίφραξη, είναι μόνο λίγα από τα χαρακτηριστικά του κοιμητηρίου της Παραμυθιάς που το καθιστούν στα μάτια των επισκεπτών ως ένα αποκρουστικό θέαμα. Πέραν από το αισθητικό της υπόθεσης, υπάρχει και σοβαρό πρόβλημα χώρου, αφού το κοιμητήριο είναι ασφυκτικά γεμάτο.

Μάλιστα πρόσφατα, δημιουργήθηκε πρόβλημα όταν λίγο πριν από τελετή ταφής, διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχε χώρος. Δυο φορές στο παρελθόν έχουν γίνει μελέτες για την καταλληλότητα 2 συγκεκριμένων χώρων, πρώτα επί δημαρχίας Ευάγγελου Κάτσιου και στην συνέχεια επί δημαρχείας του αείμνηστου Βασίλη Λώλου.

Πριν από 2 χρόνια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Δημοτικής Αρχής, της Μητρόπολης Παραμυθιάς και της εφορίας βυζαντινών αρχαιοτήτων για το ίδιο θέμα. Στην συνάντηση, η εφορία βυζαντινών αρχαιοτήτων απέκλεισε την επέκταση του νεκροταφείου και η μονή λύση που υπάρχει είναι η μεταφορά του σε νέο χώρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της paramythia-online.gr, εξετάζονται συνολικά 3 χώροι που θα μπορούσε να μεταφερθεί το νεκροταφείο και μάλιστα τους χώρους αυτούς τους επισκέφτηκαν υπηρεσιακοί παράγοντες για να ελέγξουν την καταλληλότητα. Eπίσης σύμφωνα με πληροφορίες της paramythia-online.gr, το θέμα απασχόλησε ανεπίσημα και την σημερινή συνάντηση της Δημάρχου Σταυρούλας Μπραίμη με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Παραμυθιάς κ.κ Τίτο.

Βέβαια αυτό δεν μπορεί να συμβεί από την μια μέρα στην άλλη. Απαιτεί αρκετά χρόνια, ωστόσο η αρχή πρέπει να γίνει άμεσα.


In this article

Join the Conversation