Ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας

Ένα μήνα και κάτι μετά την κυβερνητική εναλλαγή συζητήσαμε και αποφασίσαμε για τον προγραμματισμό και το σχέδιο της δράσης του Εργατικού Κέντρου για το επόμενο διάστημα. Σε αυτές...

Για τον σχεδιασμό δράσης μέχρι την πρωτομαγιά. Το ΕΚΘ, θα μπει μπροστά και θα οργανώσει τον αγώνα για κάθε μικρή και μεγάλη διεκδίκηση και καλεί όλα τα σωματεία και τους εργαζόμενους σε ετοιμότητα για άμεση απάντηση με κινητοποιήσεις, με εναλλαγή μορφών πάλης ακόμα και απεργία μπροστά στο φόντο νέας συμφωνίας και νέων μνημονίων. Η Διοίκηση του ΕΚΘ, εξειδίκευσε τον προγραμματισμό δράσης της για το επόμενο διάστημα, παίρνοντας υπόψη, ότι η αλλαγή της κυβέρνησης και η προπαγάνδα για να πείσει ότι είναι κάτι νέο, δεν εξαφάνισε ούτε τα προβλήματα, ούτε τις αιτίες που τα δημιουργούν. Το πλαίσιο διεκδικήσεων του ΕΚΘ, επιδιώκουμε να συζητηθεί σε κάθε σωματείο και τόπο δουλειάς, μέσα από Δ.Σ, Γ.Σ, συσκέψεις, να εμπλουτίζεται με κλαδικά αιτήματα, καταλήγοντας σε πρόγραμμα δράσης κάθε σωματείου.

 

Εισόδημα, ΣΣΕ, εργασιακά. Διεκδικούμε να επανέλθουν με νόμο ο βασικός μισθός στα 751, οι κλαδικοί μισθοί στα προ του 2009 επίπεδα, να υπογραφούν ΕΓΣΣΕ και ΚΣΣΕ με αυξήσεις που θα καλύπτουν όλους τους εργαζόμενους, θα είναι υποχρεωτικές για όλους τους εργοδότες και εργαζόμενους. Να επανέλθουν δικαιώματα που καταργήθηκαν (αποζημιώσεις, επιδόματα, ασφαλιστικά δικαιώματα), για τις απολύσεις. – Απαιτούμε συγκεκριμένα μέτρα για το χτύπημα της ανασφάλιστης εργασίας, της απλήρωτης δουλειάς, την ανάκληση απολύσεων, την κατάργηση των ενοικιαζόμενων, να σταματήσει η επιδότηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, των εργοδοτών για προσλήψεις, τα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης ,της ανεργίας. Επαναφορά της Κυριακής αργίας με νόμο.

Προστασία ανέργων – μέτρα περιορισμού ανεργίας. Οι διεκδικήσεις μας για την ανεργία είναι προτεραιότητα για όλα τα σωματεία. Να μπαίνει όλο το πλαίσιο για την ανακούφιση των ανέργων, ξεκινώντας από το αίτημα για επιδότηση όλων των ανέργων, με 600 ευρώ το μήνα για όσο διαρκεί η ανεργία, χωρίς προϋποθέσεις. Πρέπει να  αναπτύξουμε πρωτοβουλίες για την οργάνωση και την κινητοποίηση των ανέργων σε κλαδικό επίπεδο, μέσα από τα σωματεία, διεκδικώντας από την κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμους, ΔΕΗ, ΔΕΥΑ, Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας, μέτρα ανακούφισης των ανέργων, ενίσχυση των κοινωνικών δομών.

– Αποφασίσαμε παρέμβαση στο Δήμαρχο που από πέρυσι τον Οκτώβρη του καταθέσαμε προτάσεις για το θέμα της προστασίας των ανέργων και θα συζητούσε σε Δημοτικό Συμβούλιο και δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα.
– Αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε από το δήμο απαλλαγές και μειώσεις ανταποδοτικών τελών στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες όπως : Πολύτεκνοι-Τρίτεκνοι- Άποροι – Άτομα με αναπηρία.
– Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση για την ανεργία τέλη Μάρτη αρχές Απρίλη στον ΟΑΕΔ, αφού προηγηθεί μια δουλειά από τα σωματεία. Μπροστά στο ΠΑΣΧΑ να διεκδικήσουμε έκτακτο βοήθημα 1.000 ευρώ σε όλους τους ανέργους.
– Διεκδικούμε μέτρα περιορισμού της ανεργίας (εργατικές κατοικίες, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε Υγεία-Πρόνοια, Παιδεία, Παιδικούς Σταθμούς, ΟΤΑ).
– Απαιτούμε και  διεκδικούμε την επανασύσταση των ΟΕΚ- ΟΕΕ, καθώς και την επαναφορά της εργοδοτικής εισφοράς.
– Απαιτούμε την κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων, των ΚΕΚ και των ΜΚΟ που εκμεταλλεύονται τους ανέργους, την κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος των ενοικιαζόμενων εργατών , των προγραμμάτων απασχόλησης-εκμετάλλευσης και της μαθητείας.
Θα δυναμώσουμε τις παρεμβάσεις μας, για πληρωμή των απλήρωτων εργατών.

Κοινωνική ασφάλιση και Υγεία Αποτελούν σημαντικά προβλήματα της εργατικής τάξης που θα διεκδικήσουμε λύσεις ως ΕΚΘ, σε συνεργασία με το σωματείο συνταξιούχων και τα άλλα σωματεία. – Αποφασίσαμε να οργανώσουμε παρεμβάσεις για την Κοινωνική Ασφάλιση σε ΙΚΑ, ΚΥ, Νοσοκομείο.
– Απαιτούμε να λειτουργήσει το ΤΕΠ.

Συνδικαλιστικές ελευθερίες Η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο συνδικαλιστικό νόμο, επιχειρώντας να βάλει πλευρές νέου κοινωνικού διαλόγου που θα αναβαθμίσει δήθεν τη δημοκρατίας στο συνδικαλιστικό κίνημα, παρεμβαίνοντας στη ζωή και τη δράση των σωματείων.
– Διεκδικούμε ελεύθερη πρόσβαση των συνδικάτων και την συνδικαλιστική δράση στους τόπους δουλειάς, το σταμάτημα των απολύσεων, δικών και διώξεων σε βάρος συνδικαλιστών.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις Το ΕΚΘ παλεύει ενάντια σε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης έμμεση ή άμεση. Για την ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της απελευθέρωσης στρατηγικών τομέων της οικονομίας (ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, μεταφορές, ύδρευση, καθαριότητα). – Διεκδικεί αποκλειστικά κρατικούς ενιαίους φορείς. Δραστική μείωση των τιμολογίων ρεύματος, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, κομίστρων μεταφοράς, κατάργηση διοδίων. Δωρεάν ρεύμα, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες για ανέργους, χαμηλόμισθους-χαμηλοσυνταξιούχους.

Για την 1η Μάη Η πρωτομαγιά θα πρέπει να αποτελέσει κορύφωση δραστηριότητας του επομένου διμήνου, βήμα για την ανασύνταξη του κινήματος. Οι δραστηριότητες και οι πρωτοβουλίες για την επιτυχία και τη μαζική συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, νεολαίας πρέπει να αποτελέσουν σταθμό για την προετοιμασία του κινήματος στο δρόμο της αντεπίθεσης. Προετοιμαζόμαστε αμέσως μετά την 1η Μάη για την οργάνωση πλατιάς μαζικής δραστηριότητας και πρωτοβουλιών με στόχο την πανελλαδική απάντηση της εργατικής τάξης και των συμμάχων της απέναντι στις νέες αντιλαϊκές συμφωνίες κεφαλαίου-ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΑΣΑ.

ΚΑΛΟΥΜΕ όλους και όλες, εργαζόμενους, άνεργους, να οργανωθούν στα σωματεία, να στηρίξουν τις πρωτοβουλίες του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων του.
ΚΑΛΟΥΜΕ όλους και όλες να πάρουν την υπόθεση στα χεριά τους και από κοινού να παλέψουμε για να αλλάξουμε την κατάσταση, προς το δικό μας όφελος, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, για το μέλλον το δικό μας και κυρίως των παιδιών μας.
Διεκδικούμε: «Κάλυψη όλων των απωλειών-Δε θα ζήσουμε με τα ψίχουλα».

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!