“Μπήκε το νερό στ’ αυλάκι” για την μεταφορά του 1ου κοιμητηρίου Παραμυθιάς

Η λήψη απόφασης για την ίδρυση – κατασκευή νέου κοιμητηρίου, στην Παραμυθιά, με παράλληλη μεταφορά του υπάρχοντος 1ου κοιμητηρίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Παραμυθιάς, πέρασε ομόφωνα από...

Η λήψη απόφασης για την ίδρυση – κατασκευή νέου κοιμητηρίου, στην Παραμυθιά, με παράλληλη μεταφορά του υπάρχοντος 1ου κοιμητηρίου του Ιερού Ναού Κοιμήσεως Θεοτόκου Παραμυθιάς, πέρασε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο που συνεδρίασε το βράδυ της Δευτέρας.

Για την μεταφορά του εξετάζονται τρεις χώροι με επικρατέστερη, δημοτική έκταση που βρίσκεται κοντά στο υπάρχων νεκροταφείο και πιο συγκεκριμένα πίσω από το ΕΠΑΛ Παραμυθιάς.

Σύμφωνα με όσα ακούστηκαν εχτές, η Μητρόπολη είναι θετική στην προοπτική μεταφορά του κοιμητηρίου και τις προηγούμενες ημέρες είχε προηγηθεί συνάντηση των εμπλεκόμενων φορέων με την συμμετοχή εκπροσώπου της Μητρόπολης.

Στο 2ο νεκροταφείο Παραμυθιάς της ενορίας Αγίου Νικολάου, το πρόβλημα του χώρου έχει λυθεί με την δημιουργία οστεοφυλακίου, ωστόσο στην περίπτωση του 1ου νεκροταφείου αυτό δεν μπορεί να συμβεί, λόγω μεγέθους και λόγω αρχαιολογίας που απαγορεύει την ανέγερση νέων βοηθητικών χώρων.

Η ίδρυση νέου κοιμητηρίου διαδικαστικά και κυρίως γραφειοκρατικά, απαιτεί μια σειρά μελετών και διαδικασιών, που δημιουργεί ένα χρονοδιάγραμμα που ίσως ξεπεράσει και τα τρία έτη.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως και στο παρελθόν είχαν αποφασίσει τα προηγούμενα Δημοτικά Συμβούλια για την μεταφορά του νεκροταφείου, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Η σημερινή κατάσταση όμως, κυρίως με την έλλειψη χώρου για νέες ταφές, καταστεί την μεταφορά υποχρεωτική και ελπίζουμε να υλοποιηθεί, έτσι ώστε και ο ιστορικός βυζαντινός ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου να αναδειχτεί και να μην υπάρχουν εικόνες που προσβάλουν τον πολιτισμό, το θρησκευτικό αίσθημα και μνήμη των νεκρών.


In this article

Join the Conversation