Μάριος Κάτσης: Ερώτηση στην Βουλή για τις εισφορές των μηχανικών

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής ΑλληλεγγύηςΘΕΜΑ: Κατάργηση των διατάξεων των παραγράφων 14 & 15 του άρθρου 44 του ν.3986/2011.Είναι σε όλους γνωστό ότι ο...

α) Οι αυξανόμενες διαγραφές από το ΤΣΜΕΔΕ οδηγούν σε απώλεια της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος. Δεν είναι δυνατόν οι ασφαλισμένοι σε άλλα ταμεία να έχουν το δικαίωμα να διακόπτουν την ασφάλεια τους το διάστημα που δεν εργάζονται, και οι μηχανικοί με την διακοπή της ασφάλειας τους να χάνουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
β) Οι εισφορές επιβάλλεται να πληρώνονται χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν αν ο μηχανικός είναι σε εργασία ή όχι και αυτό συμβαίνει σε περίοδος οικονομικής δυσπραγίας.
γ) Ο νόμος της ρύθμισης των οφειλών σε 100 δόσεις δε βοηθάει την εξόφληση των οφειλών και την ενίσχυση των ταμείων, εφόσον εφαρμόζεται επί των τρεχουσών υπέρογκων εισφορών.
δ) Την αυξανόμενη μη εγγραφή νέων Μελών στο ΤΕΕ.
Στα παραπάνω πρέπει να συνυπολογιστεί η αδυναμία ένταξης των άνεργων ελεύθερων επαγγελματιών στο Ταμείο Ανεργίας, γεγονός που ενισχύει τον κοινωνικό αποκλεισμό και την παντελή έλλειψη ισοτιμίας έναντι αυτών των επιστημόνων.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Εάν και πότε προτίθεται να προχωρήσει στην κατάργηση των διατάξεων των παραγράφων 14 και 15 του άρθρου 44 του ν.3986/2011 από την ημερομηνία εφαρμογής τους.
2. Τι προτίθεται να κάνει το υπουργείο σας σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στην από 26/3/2015 συνάντηση του με εκπροσώπους του ΤΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών για το τρέχων εξάμηνο πρέπει να πληρωθούν μέχρι 30/6/2015
3. Πως θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση στο δημόσιο αγαθό της υγείας και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στους διπλωματούχους μηχανικούς, που δεν είχαν τη δυνατότητα καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών από το 2011, είτε δεν κατέβαλαν τις αυθαίρετες αναδρομικές αυξήσεις που βεβαίωσε η διοίκηση του Ταμείου.
4. Πως θα εξασφαλιστεί η ισοτιμία και η πρόσβαση στο επάγγελμα των μηχανικών που λόγω οφειλών στο ασφαλιστικό τους Ταμείο αδυνατούν να εκδώσουν Εγγυητικές Επιστολές από το ΤΣΜΕΔΕ.

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τσανάκα Αλεξάνδρα
Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Λίτσα
Γαϊτάνη Ιωάννα
Γεωργοπούλου-Σαλτάρη   Έφη
Γιαννακίδης Ευστάθιος
Γκαρά Αναστασία
Εμμανουηλίδης Δημήτριος
Διώτη Ηρώ
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Θεοπεφτάτου Αφροδίτη
Ιωαννίδης Ηλίας
Καματερός Ηλίας
Καρακώστα Ευαγγελία
Καραναστάσης Απόστολος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κάτσης Μάριος
Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα.
Κουρεμπές Φάνης
Κυρίτση Αγλαΐα
Λάππας Σπυρίδων
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μπαξεβανάκης Δημήτρης
Μπάρκας Κώστας
Ουζουνίδου Ευγενία
Ουρσουζίδης Γιώργος
Πετράκος Αθανάσιος
Ρίζος Δημήτριος
Σαμοΐλης Στέφανος
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σεβαστάκης Δημήτρης
Σηφάκης Γιάννης
Σκούμας Θανάσης
ΣμίαςΧρήστος
Σταθάς Γιάννης
Σταμπουλή Αφροδίτη
Γρηγόρης Σταύρος
Τριανταφύλλου Μαρία
Τσίρκας Βασίλης
Τζήκα-Κωστοπούλου Δανάη
Φάμελλος Σωκράτης

In this article

Join the Conversation