Τo δέντρo της πίστης | H Παναγία η Πλατανιώτισσα στην Κρυσταλλοπηγή Παραμυθιάς

Του π. Ηλία Μάκου

Εκεί όπου η φύση κάνει το «θαύμα» της! H Παναγία η Πλατανιώτισσα στην Κρυσταλλοπηγή Παραμυθιάς, oι 12 κορμοί στη στέγη της Αγίας Θεοδώρας στην Βάστα Μεγαλόπολης και η κοκορεβυθιά στη σκεπή του Αϊ Λια στα Καλάβρυτα, ειναι μερικά απο τα θαύματα της φύσης

Τη δική της Παναγιά Πλατανιώτισσα (όπως και στην περιοχή των Καλαβρύτων) έχει και η Κρυσταλλοπηγή Παραμυθιάς. Ο «πλάτανος του αράπη», όπως τον λένε οι ντόπιοι, είναι συνδεμένος με την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αφού εκεί έστησαν ενέδρα οι κάτοικοι σε Γερμανούς στρατιώτες. Χρόνια μετά την Κατοχή μετανάστες που κατέφυγαν στο κοίλωμά του άναψαν φωτιά για να ζεσταθούν και λίγο έλειψε να κάψουν το δέντρο. Τελικά πέρασε στην προστασία των κατοίκων, οι οποίοι έφτιαξαν δίπλα και ένα εκκλησάκι..

Αυτό το ταπεινό εκκλησάκι, έφτασε να γίνει πανβαλκανικό προσκύνημα, αφού περνούν από κεί , Σέρβοι, Ρουμάνοι, κ.α. και ανάβουν ένα κεράκι. Όλο και περισσότεροι βαλκάνιοι χριστιανοί ορθόδοξοι, κάνουν την προβλεπόμενη στάση τους στο ταξίδι από και προς το λιμάνι Ηγουμενίτσας.

Σκύβοντας κανείς, εισέρχεται στο εσωτερικό του, διαπιστώνοντας έκπληκτος, ότι υπάρχει, λόγω της φυσικής μορφολογίας, δομή κανονικού ναού, που ενισχύουν οι πολλές εικόνες του Χριστού, της Παναγίας και αγίων. Μέσα σ’ αυτό το εκκλησάκι αντιλαμβάνεται κανείς, αν και στριμωγμένος, ότι υπάρχει και Εκείνος. Ο Χριστός. Όχι μόνο ως υπόδειγμα, αλλά και για να μας βοηθάει για την υπερπήδηση κάθε εμποδίου. Και παίρνει το χαρούμενο μήνυμα: “Μεθ’ ημών ο Θεός”. Είναι κοντά μας. Είναι πάντα κοντά μας.

Το ατύχημά μας είναι ότι λησμονούμε την παρήγορη αυτή πραγματικότητα. Αν κατορθώναμε, μέσα και σ’ αυτό το εκκλησάκι, να συνειδητοποιήσουμε την συνεχή παρουσία του Θεού, θα ήμασταν πολύ διαφορετικοί απ’ ό,τι είμαστε. Θα ήμασταν άνθρωποι ήρεμοι, ειρηνικοί, ισορροπημένοι, ευτυχισμένοι. Είναι άλλο εντελώς πράγμα να πιστεύουμε στην ύπαρξη του Θεού και άλλο να αισθανόμαστε κοντά μας την παρουσία Του.

Άλλο είναι να πιστεύουμε, πως υπάρχει Θεός και εντελώς άλλο είναι να αισθανόμαστε, ότι είναι “μεθ’ ημών ο Θεός”.



In this article

Join the Conversation