Η επιστροφή του Σκηνώματος της Αγ. Βαρβάρας από την Βενετία, μας δείχνει τον δρόμο και για τον Αγ. Δονάτο

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία παραχωρεί σε Ορθόδοξη Εκκλησία ένα ολόκληρο ιερό Σκήνωμα. Ο λόγος για την Αγ. Βαρβάρα που τις επόμενες ημέρες, επιστρέφει...

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία παραχωρεί σε Ορθόδοξη Εκκλησία ένα ολόκληρο ιερό Σκήνωμα. Ο λόγος για την Αγ. Βαρβάρα που τις επόμενες ημέρες, επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 1000 και πλέον χρόνια. Η επίσημη υποδοχή θα γίνει την Κυριακή 10 Μαΐου 2015, στο Ιερό Προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας Αττικής, από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και το ιερό σκήνωμα της Αγίας Βαρβάρας θα μείνει στην Ελλάδα για 14 ημέρες.

Και όμως η προσπάθεια για την επιστροφή της Αγ. Βαρβάρας δεν είχε αντιδράσεις από την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία και έγινε με πρωτοβουλία του διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, Επισκόπου Φαναρίου Αγαθάγγελου και κατόπιν συνεννοήσεων με τις αρχές της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η εξέλιξη αυτή μας δείχνει το δρόμο για την επανέναρξη των προσπαθειών για την επιστροφή του Μυρόβλητου Ιερού Σκηνώματος του Αγίου Δονάτου του Θαυματουργού από το Μουράνο της Βενετίας. Προσπάθειες που σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πληροφορίες της paramythia-online.gr είχαν ξεκινήσει αθόρυβα το 2011 και ειχαν φτάσει πολύ κοντα στην επιτυχία, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούν σχέσεις λειτουργών της Θεσπρωτικής Εκκλησιάς με το κύκλο του Πάπα Βενέδικτου, ωστόσο τελείωσαν άδοξα μετά την παραίτηση του  Βενέδικτου στις 28 Φεβρουαρίου 2013.

Είχε προηγηθεί βέβαια ο επιτυχημένος χειρισμός του Σεβασμιοτατου Μητροπολίτη Παραμυθιάς κ.κ Τίτου που με την βοήθεια του Οικουμενικού Πατριάρχη, ειχε πετύχει την μόνιμη επιστροφή ενος πολύ μικρού τμήματος του Αγίου Δονάτου, τον Σεπτέμβριο του 2000 με όλη την Θεσπρωτία να το υποδέχεται στην είσοδο της Παραμυθιάς, σε μια μέρα που έμεινε χαραγμένη στις μνήμες όλου του κόσμου.

Ο επιτυχημένος χειρισμός του Επισκόπου Φαναρίου Αγαθάγγελου που κατάφερε να φέρει την Αγία Βαρβάρα, αποδεικνύει πως είναι πιθανή και η επιστροφή του Αγίου Δονάτου και μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε…

In this article

Join the Conversation