Κακογουστιά ή αγγαρεία; Επέμβαση έκτρωμα στο ξωκλήσι του Αϊ Θανάση στην Λαμπανίτσα Παραμυθιάς

Γράφει ο Λεωνίδας Τζάνης Εκεί ανάμεσα στα έλατα το 1882 σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στον εξωτερικό τοίχο, χτίσθηκε ένα πανέμορφο ξωκλήσι ο Αϊ Θανάσης, στην Λαμπανίτσα...

Γράφει ο Λεωνίδας Τζάνης


Εκεί ανάμεσα στα έλατα το 1882 σύμφωνα με την επιγραφή που υπάρχει στον εξωτερικό τοίχο, χτίσθηκε ένα πανέμορφο ξωκλήσι ο Αϊ Θανάσης, στην Λαμπανίτσα Παραμυθιάς.

Μεγάλη η χάρη του και οι Λαμπανιτσιώτες την τιμούσαν με μεγάλο γλέντι της 2 Μαΐου. Είναι (ή μάλλον ήταν!!!) αυτό το κόσμημα που το απολάμβανες καθώς κατέβαινε από το δρόμο της Αγία Παρασκεύης. Είναι αυτό το στολίδι που θαύμαζες καθώς ξαπόσταινες δίπλα του κάτω από τα τεράστια έλατα.

Εκεί έστεκε ο Αι Θανάσης ομορφαίνοντας το εκπληκτικό τοπίο της Λαμπανίτσας… μέχρι … τώρα γιατί κάποιοι τον κατέστρεψαν, τοποθέτησαν μια στέγη έκτρωμα τάχα για την διαφύλαξη του μνημείου. Τα Μνημεία αυτά στέκουν αιώνες τώρα, περιμένοντας την φροντίδα μας όχι να αλλοιώνουμε την φυσιογνωμία τους.

Κατά την γνώμη μου εκτελέσθηκε ένα έγκλημα που φοβάμαι έχει και συνέχεια γιατί το ίδιο θέλουν να κάνουν ….αυτοί οι κάποιοι!!!…. και στις άλλες εκκλησίες του Χωριού. Ξέρετε πριν μερικά χρόνια έγινε μια κλοπή στην ίδια εκκλησία …ε λοιπόν εκείνη η κλοπή ωχριά μπροστά σε αυτό το έγκλημα.

Θα ήθελα να λογοδοτήσουν αυτοί οι κάποιοι και τελικά να μάθουμε ποιος διαχειρίζεται και με ποια νόμιμη δικαιοδοσία τα Μνημεία-Εκκλησίες του τόπου μας.

Χρόνια πολλά για την σημερινή εορτή του Αγίου.

In this article

Join the Conversation