Αξέχαστη πνευματική εμπειρία στη Μονή Παγανιών…

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος Αναγνώστης της “Κάτοψης“, που βρέθηκε την ημέρα της πρωτομαγιάς στη μονή Παγανιών, στη Καλλιθέα Παραμυθιάς, περιγράφει τη “συγκλονιστική”, όπως τη χαρακτηρίζει, εμπειρία: “Δεν...

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Αναγνώστης της “Κάτοψης“, που βρέθηκε την ημέρα της πρωτομαγιάς στη μονή Παγανιών, στη Καλλιθέα Παραμυθιάς, περιγράφει τη “συγκλονιστική”, όπως τη χαρακτηρίζει, εμπειρία:

“Δεν είχα ξαναπάει στη Μονή Παγανιών. Ανεβαίνοντας στις στροφές και αντικρίζοντας από απόσταση τη μονή, αισθάνθηκα ένα ρίγος, να με διαπερνά. Τι ήταν αυτό το ρίγος; Μια ακτίνα γαλήνης. Ανεξήγητη και ανερμήνευτη για τα δεδομένα τα δικά μου. Αυτή την ακτίνα γαλήνης, την έκανε ακόμη πιο φωτεινή το ωραιότατο περιβάλλον. Φτάνοντας στον εξωτερικό χώρο της μονής, άκουσα ψαλμωδίες από το ναό, οι οποίες διαπέρασαν όχι μόνο τα αυτιά μου, αλλά κυρίως συγκίνησαν την καρδιά μου, καθώς ξεπηδούσαν από το ψαλτήρι και διαχέονταν σ’ όλο το χώρο, εσωτερικά και εξωτερικά. Έξι ιερείς λειτουργούσαν, ενώ ο ηγούμενος του μοναστηριού, ο π. Γερβάσιος, με την απλότητα και την ηρεμία του, που είναι προς παραδειγματισμό, διακονούσε. Μόλις πήρα το αντίδωρο, ξαναβγήκα στο προαύλειο του ναού, όπου μέσα στη ζωντανή φύση συνέχισα την πνευματική πανδαισία. Ήταν αξέχαστη και συγκλονιστική η φετινή πρωτομαγιά μου στη μονή Παγανιών”.

Η ιστορική μονή Παγανιών στην Καλλιθέα Παραμυθιάς έχει αλλάξει τελείως όψη. Ο ηγούμενός της αρχιμανδρίτης Γερβάσιος Κανάτας, για πολλά χρόνια πρωτοσυγκελεύων στη Μητρόπολη Παραμυθιάς, την έχει ανακαινίσει πλήρως. Οι εργασίες ανακαίνισης έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και ακόμη βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο π. Γερβάσιος έχει αφιερώσει ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής του στο μοναστήρι και εργάζεται αθόρυβα και αγόγγυστα, έχονταςτη συμπαράσταση πιστών, για την ανάδειξή του.

Η ιερά μονή Παγανιών, που βρίσκεται σ’ ένα υπέροχο καταπράσινο τοπίο στην Καλλιθέα Παραμυθιάς, με θέα έως τις ακτές της Κέρκυρας, κτίστηκε το 1652 και είναι αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Ιδρυτής της αναφέρεται ο ιερομόναχος Ιωακείμ. Υπήρξε πλούσια μονή, με σημαντική προσφορά και δράση στους εθνικοαπελευθερωτικούς αώνες . Σήμερα διατηρείται σε καλή κατάσταση το μονόχωρο Καθολικό της, αγιογραφημένο την εποχή της ιδρύσεως, ενώ το υπόλοιπο κτιριακό συγκρότημα είναι πρόσφατα ανακαινισμένο.


In this article

Join the Conversation