Θέμα και χερσαίων συνόρων εγείρουν τα Τίρανα… Σε βαθύ ύπνο η Κυβέρνηση

Σε βαθύ ύπνο έπιασε την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και στο σύνολό του το ελληνικό κράτος, η τελευταία Αλβανική πρόκληση. Τα Τίρανα, προχώρησαν σε μία κίνηση υψηλού ρίσκου, θέτοντας...

Σε βαθύ ύπνο έπιασε την Ελληνική Κυβέρνηση αλλά και στο σύνολό του το ελληνικό κράτος, η τελευταία Αλβανική πρόκληση. Τα Τίρανα, προχώρησαν σε μία κίνηση υψηλού ρίσκου, θέτοντας ευθέως θέμα συνόρων, ζητώντας τους χάρτες για τις έρευνες πετρελαίων στην Ήπειρο, τους οποίους γνώριζαν εδώ και μία τετραετία περίπου.

Σε ένα διάστημα, όπου τα Δυτικά Βαλκάνια τείνουν και πάλι να πάρουν φωτιά, η Ελλάδα, είναι θλιβερά απούσα, καθώς πασχίζει να λύσει τα οικονομικά της προβλήματα, βάζοντας όλα τα άλλα σε δεύτερη μοίρα. Η τελευταία κίνηση των Τιράνων, όπως εκφράστηκε με το διάβημα του υπουργείου Εξωτερικών, ούτε τυχαία είναι, ούτε μεμονωμένη. Και είναι σίγουρο ότι θα έχει συνέχεια.

Προ λίγων ημερών στην Αλβανική πρωτεύουσα βρέθηκε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας κι αν, πέραν των άλλων, υπάρχει κάτι που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι η συνάντησή του με το ακραίο εθνικιστικό κόμμα που συσπειρώνει τους Τσάμηδες. Αρκετό καιρό πριν τα Τίρανα προχώρησαν στη διοικητική αναδιάρθρωση της χώρας. Η συρρίκνωση στον αριθμό των δήμων είναι εντυπωσιακή.

Κι ενώ σε όλη τη χώρα γιγαντώθηκαν, δίπλα στα σύνορα με τη Θεσπρωτία, φρόντισαν να δημιουργήσουν έναν μικρό δήμο, μόνο και μόνο για χάρη ακραίων εθνικιστικών στοιχείων. Πρόκειται για τον δήμο Κονίσπολης… Εδώ και χρόνια τα βιβλία που διδάσκονται στα αλβανικά σχολεία βρίθουν ιστορικών κι όχι μόνο ανακριβειών. Μέσα από τις σελίδες των βιβλίων αυτών καλλιεργείται συστηματικά το όραμα της Μεγάλης Αλβανίας. Και μπορεί στην Ελλάδα πολλοί να θεωρούν ότι πρόκειται για φαιδρότητες, στη γείτονα όμως δεν πιστεύουν το ίδιο. Και όσες φορές ξεκίνησε η διαδικασία συγκρότησης επιτροπών για τη συγγραφή βιβλίων, έμειναν στα χαρτιά!

Το γεγονός ότι αυτή τη φορά εγείρουν ουσιαστικά θέμα χερσαίων συνόρων, όταν τα γειτονικά Σκόπια φλέγονται και το Κόσσοβο παραμένει ένας αστάθμητος παράγοντας, δεν είναι τυχαίο, ούτε μεμονωμένο. Και σίγουρο δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίος ο χρόνος. Άλλωστε έγκυροι διπλωματικοί αναλυτές συνδυάζουν την Αλβανική πρόκληση με την επίσκεψη του Ερντογάν.

Αυτό που δυστυχώς αποδεικνύεται, είναι ότι η Ελλάδα από πρωταγωνίστρια στα Βαλκάνια, έχει μετατραπεί σε απλό θεατή, χωρίς λόγο, συχνά και χωρίς… μάτια.

Απο το epiruspost.gr

In this article

Join the Conversation