Στην κόψη του ξυραφιού η Ενίσχυση ύδρευσης Γαρδικίου, Χόικας και Γλυκής

Το έργο το έχουμε ξαναδεί με τα πεζοδρόμια της Παραμυθιάς και το Σχολείο Βούλγαρη. Το καμπανάκι τώρα χτυπάει για την Ενίσχυση ύδρευσης Γαρδικίου, Χόικας και Γλυκής, σύμφωνα με...

Το έργο το έχουμε ξαναδεί με τα πεζοδρόμια της Παραμυθιάς και το Σχολείο Βούλγαρη.

Το καμπανάκι τώρα χτυπάει για την Ενίσχυση ύδρευσης Γαρδικίου, Χόικας και Γλυκής, σύμφωνα με ρεπορτάζ του EpirusPost, αφού η στάση πληρωμών από την πλευρά του δημοσίου έχει μπλοκάρει την ομαλή εκτέλεση των παρεμβάσεων αρκετών έργων που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και πρέπει πάση θυσία να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος, για μεγάλα και σημαντικά έργα που αφορούν σε υποδομές ύδρευσης κι αποχέτευσης, όπως η ενίσχυση ύδρευσης Γαρδικίου, Χόικας και Γλυκής με προϋπολογισμό 1,1 εκατομμύρια, ενώ όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το EpirusPost, το συγκεκριμένο έργο έχει χαμηλή συμβασιοποίηση και πληρωμές μόλις επτά χιλιάδων ευρώ.

Στην κόψη του ξυραφιού εκτός από την ενίσχυση ύδρευσης, βρίσκονται άλλα 13 έργα στην Ήπειρο.

Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στην παρούσα φάση και σε μία περίοδο όπου όλα έπρεπε να δουλεύουν στο μέγιστο βαθμό, οφείλονται αποκλειστικά και μόνο στο ελληνικό δημόσιο και όχι στους φορείς που εκτελούν τα έργα. Σημειώνεται ακόμη, ότι για τα περισσότερα έργα του τομέα του περιβάλλοντος –αποχέτευση, ύδρευση- είχαν προηγηθεί τεράστιες καθυστερήσεις με αποκλειστική ευθύνη του ΥΠΕΚΑ, καθώς υπήρξαν περιπτώσεις όπου απαιτήθηκαν πολλοί μήνες μόνο και μόνο για μία έγκριση.

Πέραν όλων αυτών, καθυστερεί πλέον τις πληρωμές και η Κοινότητα, η οποία πληρώνει απολογιστικά τα έργα, δηλαδή αφού πρώτα πληρωθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και κατατεθούν στην Ε.Ε. τα αντίστοιχα «τιμολόγια». Είναι χαρακτηριστικό ότι όλο το 2015 τα αιτήματα πληρωμών που έχει υποβάλει η ελληνική πλευρά περιορίζονται στα 120 εκατ. Ευρώ. Σημειώνεται τέλος ότι τα περισσότερα από τα έργα αυτά, αν δεν ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2015 δεν έχουν καμία τύχη, να περάσουν ως «γέφυρες» στο νέο ΕΣΠΑ.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!