“Παροιμίες και λαϊκά ρητά της Παραμυθιάς”. Το εξαιρετικό λαογραφικό βιβλίο του Βασίλη Παυλίδη

Παροιμίες και λαϊκά ρητά στην περιοχή της Παραμυθιάς, είναι ο τίτλος του βραβευμένου βιβλίου του αύμνηστου Βασίλη Παυλίδη που μπορεί να γράφτηκε το 1958, ωστόσο εκδόθηκε από την...

Παροιμίες και λαϊκά ρητά στην περιοχή της Παραμυθιάς, είναι ο τίτλος του βραβευμένου βιβλίου του αύμνηστου Βασίλη Παυλίδη που μπορεί να γράφτηκε το 1958, ωστόσο εκδόθηκε από την κόρη του συγγραφέα 49 χρονιά μετά.

Το βιβλίο αναφέρεται σε ότι ακριβώς λέει ο τίτλος. Τις παροιμίες και τα ρητά της Παραμυθιάς. Όπως αναφέρει στον πρόλογο ο συγγραφέας, οι παροιμίες, τα ρητά και τα ανέκδοτα, καθρεπτίζουν την λαϊκή ψυχή, την λαϊκή νοοτροπία και το δηκτικό πνεύμα της Παραμυθιάς στα τέλη της δεκαετίας του 50.

«Μάζεψα τις παροιμίες δια να διαφυλαχτούν χωρίς να τους κάμω ειμή μόνο πρόχειρη και αδρομερή επεξεργασία, με σκοπόν την συγκεντρωσιν λαογραφικού υλικού το οποίον κινδυνεύει να χαθεί με την διάδοσιν των μέσων επικοινωνίας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Βασίλης Παυλίδης για την έκδοση τους.

Και κατάφερε να το γράψει χωρίς να εγκλωβιστεί στην καθωσπρεπισμό της συντηρητικής αυτής εποχής, αφού από τις πρώτες σελίδες ο αναγνώστης θα βρεθεί μπροστά και σε σόκιν παροιμίες και ρητά που προκαλούν ευθυμία και οι οποίες ήταν μέρος της καθημερινότητας, όπως συμβαίνει και σήμερα.

Μια περιγραφή λοιπόν της κοινωνίας της Παραμυθιάς είναι το λαογραφικό έργο του Βασίλη Παυλίδη που έχει χωρίσει τα ρητά και τις παροιμίες σε κατηγορίες όπως για τον άντρα, την γυναικά, τα πεθερικά, τις γεροντοκόρες, την δουλειά, την τεμπελιά, το πείσμα, τα προξενιά, τους δειλούς, τους κακοτροπους και σε πολλές ακόμα κατηγορίες που συνθέτουν μια ολόκληρη κοινωνία.

Το βιβλίο που πήρε Έπαινο της Ακαδημίας Αθηνών μπορείτε να το αποκτήσετε στα τηλέφωνα 2105025933 και 2658051129.

In this article

Join the Conversation