Αχέροντας ποταμός | Όμορφος κόσμος, μαγικός…

Θεόρατοι κατακόρυφοι βράχοι στέκονται φρουροί στο διάβα του. Χιλιάδες πουλιά δοξάζουν την ομορφιά του ξορκίζοντας έτσι την «μυθική θλίψη» στο όνομα της χαράς της ζωής!

Έχει ιστορία, έχει περιβαλλοντική άξια, είναι πλημμυρισμένος από μύθους, είναι η αρχή της τοπικής αγιολογίας, είναι μυστηριακός, είναι ο απόλυτος προορισμός για δραστηριότητες στη φύση, προσφέρεται για εκπαιδευτικές διαδρομές.

Ο λόγος για τον Αχέροντα ποταμό και την Γλυκή με το ολοκληρωμένο πακέτο που τον κατατάσσει σαν τον απόλυτο προορισμό για καθολική εκμετάλλευση τουριστικού πακέτου. Και αναφερόμαστε στη Γλυκή γιατί είναι και το μοναδικό σημείο που μπορεί κάποιος να εκμεταλλευτεί τον Αχέροντα σε όλη την διάσταση που προσφέρουν οι διακοπές των απαιτητικών επισκεπτών πέρα από τα τετριμμένα των παραθαλάσσιων προορισμών.

Γνωστός κατά τους αιώνες και ως Μαυροπόταμος, Φαναριώτικος ή Καμαριώτικο ποτάμι, ο Αχέροντας έχει ένα συντριπτικό πλεονέκτημα. Δεν αλλοιώθηκε (τουλάχιστον δεν αλλοιώθηκε τόσο όσο να χάσει τα χαρακτηριστικά του) από την ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος.

Μπορείς να ζήσεις την παράδοση, να έρθεις σε επαφή με τον εαυτό σου, να έρθεις σε επαφή με τον Αγιο μας τον Άγιο Δονάτο, να μάθεις για τους Τιτάνες που έπιναν νερό από τον Αχέροντα για να ξεδιψάσουν γεγονός που προκάλεσε την οργή του Δία, να δεις τον διάπλο του ψυχοπομπόυ Ερμή, να γευτείς τον δώριο ήχο της Ηπειρώτικης παραδοσιακής μουσικής και την εκπληκτική Σουλιώτικη κουζίνα, να βρεθεις στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Προστατευόμενων περιοχών φύση 2000 (Natura 2000).

Αιωνόβια πλατάνια τον σκιάζουν. Θεόρατοι κατακόρυφοι βράχοι στέκονται φρουροί στο διάβα του. Χιλιάδες πουλιά δοξάζουν την ομορφιά του ξορκίζοντας έτσι την «μυθική θλίψη» στο όνομα της χαράς της ζωής! Τον Αχέροντα δεν αρκεί απλά να τον δεις και να τον ακούσεις. Πρέπει να τον διασχίσεις και μάλιστα με τα πόδια.

Σε λίγα λεπτά μπορείς να βρεθείς στο Σούλι των ηρώων, στη Παραμυθιά των παραδόσεων των γραμμάτων και του πολιτισμού και αν θελήσεις θάλασσα, η Πάργα και τα Σύβοτα είναι δίπλα σου.

Το σημαντικό φίλοι μου είναι να μπορείς να να ξαπλώσεις κάτω από τα πλατάνια, όσο περιμένεις να κρυώσει το καρπούζι που είχες βάλει πριν στο ποτάμι, να το φας με παραδοσιακό παραμυθιώτικο τυρί και να πιεις το ντόπιο κρασάκι. Να αφεθείς στο μυστηριακό κλίμα του τόπου μας και όσο αφορά τα τυχών προβλήματα… άστα για μετά…

Φωτογραφία: Magic River Acheron





In this article

Join the Conversation