Την άλλη Κυριακή η ημερίδα στο Πολύδροσο “Μουσεία και Σχολεία”

Οι σύγχρονες απόψεις για τη μουσειακή εκπαίδευση - Μουσεία για την παιδεία και τη σχολική ζωή. Η ιδιαίτερη περίπτωση του Λαογραφικού Μουσείου Πολυδρόσου και το τμήμα του: «Βλαχωρίτες...

Συμπαρασύροντας τους πάντες σε ευγενή άμιλλα προόδου και προσφοράς. Και όχι μόνο τους Πολυδροσίτες αλλά και τους φίλους του χωριού μας, στους οποίους πολλά οφείλουμε. Το άδικο είναι που όλα αυτά τα υπονόμευσε η ακηδία για τόπους σαν το χωριό μας. Ελάχιστοι μετανάστες κατάφεραν να ξαναγυρίσουν στο χωριό και αντίθετα όλο και δυνάμωνε κάτω από το βάρος των προβλημάτων επιβίωσης το ρεύμα προς την ξενιτιά. Το σχολείο μας οδηγήθηκε ελλείψει μαθητών σε κλείσιμο και το χωριό σιγά σιγά ερημώνεται.

Η ημερίδα θέλει να υπογραμμίσει και αυτό το ζήτημα. Πώς γίνεται τόποι πανέμορφοι όπως το Πολύδροσο και μάλιστα δίπλα στα σύνορα της χώρας να αφήνονται αβοήθητοι και να οδηγούνται σε αφανισμό; Τι μπορεί να αλλάξει αυτή την πορεία; Και οι ελάχιστοι νέοι που έμειναν στο χωριό να μην αναγκαστούν να φύγουν και αυτοί; Η ανάδειξη του πολιτισμού μας, μέσα από το Λαογραφικό μας μουσείο, πιστεύουμε ότι είναι η ενδεδειγμένη λύση. Και ταυτόχρονα η προβολή και του ίδιου του τόπου που γέννησε αυτόν τον πολιτισμό. Με τέτοια μοναδικότητα φυσικής ομορφιάς που τον έχει κατατάξει στο δίκτυο NATURA 2000.

Ταυτόχρονα τα στατιστικά δεδομένα επιβεβαιώνουν υψηλό δείκτη μακροζωίας των κατοίκων του χωριού. Είναι το κλίμα; ο καθαρός αέρας; η διατροφή; ο τρόπος ζωής; Ό,τι και αν είναι, το συμπέρασμα λέγει πως το Πολύδροσο είναι ένας ιδανικός προορισμός για διακοπές. Κι ας μη διαθέτει καμία τουριστική υποδομή! Και παρόμοια αποτελεί εξαιρετική επιλογή για διδακτικές επισκέψεις των μαθητών. Αυτό θέλουμε να αποδείξουμε έμπρακτα στους εκπαιδευτικούς που θα λάβουν μέρος στην ημερίδα. Και παράλληλα να τους τροφοδοτήσουμε με εκπαιδευτικό υλικό που θα τους βοηθήσει στη διοργάνωση των επισκέψεων σύμφωνα με τα σύγχρονα πιστεύω γενικά της παιδαγωγικής και ειδικότερα της μουσειοπαιδαγωγικής.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!