Μάριος Κάτσης: Λύση με συμφωνία αμοιβαία επωφελής και όχι δημοψήφισμα

Υπέρ της Ευρωπαϊκής πορείας με συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις με βιώσιμη λύση αμοιβαία επωφελής, και κατά του δημοψηφίσματος, δήλωσε σε συνέντευξη που έδωσε στο fready.gr, ο Βουλευτής Θεσπρωτίας Μάριος...

Για ποιο λόγο οι θεσμοί δεν αποδέχονται τα ισοδύναμα μέτρα που τους προτείνεται? Σε τι εξυπηρετεί η άρνησή τους?

Απ: Από την αρχή ο στόχος των θεσμών είναι με όπλα την χρηματοπιστωτική ασφυξία, τις διαρροές στον διεθνή τύπο και τα τελεσίγραφα περί GREXITείναι να σύρουν την ελληνική κυβέρνηση την τελευταία στιγμή σε μια παραδειγματική (για τις άλλες χώρες της Ε.Ε.) ταπείνωση με σκοπό την πτώση της. Ο λόγος είναι ότι δεν ενδιαφέρονται να πάρουν πίσω τα δανεικά τους μόνο αλλά κυρίως να εγκαθιδρυθεί το νεοφιλελεύθερο μοντέλο πανευρωπαϊκά που εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Ξέρουν καλά ότι η υποχώρηση τους σε μια κυβέρνηση αριστερή που το αμφισβητεί, μπορεί να προκαλέσει πολιτικό ντόμινο αλλαγών από τους άλλους ευρωπαϊκούς λαούς που νιώθουν τα λάθη αυτής της πολιτικής στο πετσί τους. Το δυστυχές  είναι ότι βρίσκουν στήριξη σε αυτό το σενάριο και στην «πρόθυμη τρόικα εσωτερικού».

Σε περίπτωση μη συμφωνίας και ενδεχόμενου δημοψηφίσματος υπάρχει η πιθανότητα για Grexit? Και αν ναι τι σημαίνει ουσιαστικά αυτό για τον λαό?

Απ:  Είναι προς το συμφέρον και των δυο πλευρών να κλείσει μια συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Είδατε τι έγινε με την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων σε όλα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στα επιτόκια δανεισμού των χωρών του νότου που εκτοξεύθηκαν. Προσωπικά διαφωνώ με το δημοψήφισμα γιατί δεν ξέρω αν θα γίνει νηφάλια ενημέρωση των πολιτών και όχι τρομοκράτηση. Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος να σφραγιστεί η λιτότητα με λαϊκή πλέον εντολή. Σας διαβεβαιώνω δεν είναι στις προθέσεις μας αλλά ούτε και του πρωθυπουργού κάτι τέτοιο.

Το σενάριο της επιστροφής στην δραχμή ή σε ένα καινούριο εθνικό νόμισμα  ακούγεται πολύ έντονα τον τελευταίο καιρό. Ακούγεται όμως και πολύ τρομακτικό το ενδεχόμενο αυτό.  Θα έπρεπε όντως να μας τρομάζει κάτι τέτοιο ή είναι μια λύση η οποία εξυπηρετεί τον Έλληνα πολίτη?

Απ:  Ακόμα και σε αυτό το οριακό σημείο των διαπραγματεύσεων, επιμένουμε για μια βιώσιμη λύση του ελληνικού ζητήματος  εντός ευρωζώνης και πιστεύουμε ότι είναι εφικτό απλά απαιτείται πολιτική βούληση. Δεν υπάρχει τρόπος να μας αποπέμψουν από την ευρωζώνη και ούτε οι ίδιοι είναι έτοιμοι για κάτι τέτοιο παρά τις απειλές. Το σενάριο του Grexit χρησιμοποιείται κυρίως ως απειλή αλλά η γνώμη μου είναι ότι κακώς στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης δεν έχει διεξαχθεί ένας νηφάλιος δημόσιος διάλογος για το αν και  με ποιες προϋποθέσεις θα αποτελούσε αυτό λύση και αυτό είναι ένας από τους λόγους που τρομοκρατείται ο κόσμος. Θα πρέπει όμως να τοποθετηθούν όλοι και να αναλάβουν τις ευθύνες τους, κυρίως οι εταίροι,  μπροστά στο αξιακό δίλημμα: Σεβασμός της δημοκρατίας στην Ευρώπη ή οικονομικός- τεχνοκρατικός ολοκληρωτισμός?

In this article

Join the Conversation