Ουρές και στα ATM της Παραμυθιάς κατά την διάρκεια της νύχτας

Μέχρι αργά την νύχτα της Κυριακής, συνωστιζόταν κόσμος και στα atm της Παραμυθιάς, προσπαθώντας να πραγματοποιήσουν ανάληψη και να προλάβουν το κλείσιμο των τραπεζών. Η ανησυχία που υπήρχε...

Μέχρι αργά την νύχτα της Κυριακής, συνωστιζόταν κόσμος και στα atm της Παραμυθιάς, προσπαθώντας να πραγματοποιήσουν ανάληψη και να προλάβουν το κλείσιμο των τραπεζών.

Η ανησυχία που υπήρχε μέχρι και το Σάββατο, μετατρέπεται σε φόβο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων αφού η ΕΚΤ σε επίδειξη περαιτέρω δύναμης ισχύος και άσκησης μεγαλύτερης πίεσης αποφάσισε να μην αυξήσει το όριο παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από τον ELA, μέσω του οποίου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κάλυπτε τις μεγάλες εκροές καταθέσεων και τις αναλήψεις από τα ATM που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Σχετικά εκδόθηκε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τα έκτακτα μέτρα που εισηγήθηκε στην κυβέρνηση το Συμβούλιο Συστημικής Σταθερότητας. Ως εκ τούτου, κλειστά θα παραμείνουν από σήμερα, Δευτέρα τα καταστήματα των ελληνικών τραπεζών μετά από απόφαση του Συμβουλίου Συστημικής Ευστάθειας στο υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια στιγμή αποφασίσθηκε να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Από σήμερα  οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και τη Δευτέρα 6 Ιουλίου, σύμφωνα με τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ. Οι καταθέσεις είναι πλήρως διασφαλισμένες, διαμηνύουν κυβερνητικές πηγές και διευκρινίζουν:

Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τους περιορισμούς τραπεζικών συναλλαγών της παρούσας. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής τους. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές εντός της χώρας δεν θα επηρεαστούν. Δηλαδή, θα διεξάγονται κανονικά όλες οι συναλλαγές με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και με άλλους ηλεκτρονικούς τρόπους πληρωμών(web banking, phone banking). Οι προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards) μπορούν να χρησιμοποιούνται μέχρι το όριο, που υπήρχε, πριν την έναρξη της τραπεζικής αργίας. Παράλληλα, από το μεσημέρι της 29 Ιουνίου θα λειτουργούν τα ATM με ημερήσιο όριο ανάληψης 60 ευρώ ανά κάρτα, που αντιστοιχούν σε 1.800 ευρώ το μήνα. Οι αλλοδαποί τουρίστες θα μπορούν να κάνουν κανονικά αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ με τις κάρτες τους, εφόσον έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό. Έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σε συνεργασία του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Η Επιτροπή αυτή θα αντιμετωπίζει αιτήματα για επείγουσες και αναγκαίες πληρωμές, που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν με το όριο ανάληψης μετρητών ή μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών (π.χ. πληρωμές προς το εξωτερικό για λόγους υγείας). Οι μισθοί που καταβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω τραπεζικών λογαριασμών δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

In this article

Join the Conversation