To KKE (μ-λ) Θεσπρωτίας για το αποτελέσμα του δημοψηφίσματος

Με το υψηλό ποσοστό του 61,3% υπέρ του ΟΧΙ και την επικράτησή του σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας ολοκληρώθηκε το δημοψήφισμα της 5ης Ιούλη. Ένα δημοψήφισμα...

Στα πλαίσια αυτού του δημοψηφίσματος το μπλοκ του ΟΧΙ συγκροτήθηκε και διαμορφώθηκε πολιτικά ως το «νέο» απέναντι στο παλιό πολιτικό σκηνικό και όχι απέναντι στις απαιτήσεις των ιμπεριαλιστών και στην προοπτική μιας νέας συμφωνίας. Ωστόσο, μέσα στο ετερόκλητο ρεύμα του ΟΧΙ, ένα σημαντικό τμήμα του συσπειρώθηκε στη βάση της αντίθεσής του στην όποια νέα συμφωνία, στα παλιά και νέα μέτρα της ΕΕ, του ΔΝΤ και του ντόπιου κεφαλαίου. Αντίθεση που δεν έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να εκφραστεί με όρους κινήματος και μαζικής πάλης, καθώς οι δυσμενείς πολιτικοί συσχετισμοί βαραίνουν ακόμα περισσότερο από τη συμβιβαστική στάση δυνάμεων που αναφέρονται στην Αριστερά και τον ακολουθητισμό τους προς την κυβέρνηση.

Η μαζική λαϊκή καταδίκη των προηγούμενων διαχειριστών αποτελεί και το βασικό παράγοντα της ήττας του μπλοκ του ΝΑΙ, το οποίο εμφανίστηκε χωρίς να μπορεί να έχει ούτε πολιτική ηγεσία σε επίπεδο προσώπων. Συνολικά για το πολιτικό σύστημα, αναδείχτηκε ξανά η ίδια εικόνα με αυτή που είχε καταγραφεί στις εκλογές του περασμένου Γενάρη και παραμένουν ανοιχτές οι διεργασίες για την αναμόρφωσή του σύμφωνα με τις ανάγκες της ιμπεριαλιστικής εξάρτησης και της επίθεσης. Η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ αυτήν την κατεύθυνση επιδιώκει να υπηρετήσει.

Χαιρετίζουμε τη συνολική και συνειδητή πολιτική αντίδραση ενός κόσμου, που είναι επίσης αισθητή στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος μέσα από τη μεγάλη αύξηση της ΑΠΟΧΗΣ (περίπου 170 χιλιάδες είναι σήμερα ο επιπλέον κόσμος της αποχής) σε σχέση με την –ήδη πολύ υψηλή– ΑΠΟΧΗ των εκλογών του Γενάρη. Ένα σημαντικό τμήμα αυτού του δυναμικού, αλλά και αυτού που επέλεξε το άκυρο/λευκό (περίπου 200 χιλιάδες περισσότεροι από το Γενάρη) είναι ένας κόσμος που συμμερίζεται την ανάγκη να οικοδομήσει με την πάλη του ο λαός τα δικά του ΝΑΙ και τα δικά του!   ΟΧΙ. Είναι ένας κόσμος που δεν εκχώρησε το δικαίωμά του να πει ΟΧΙ στην επίθεση και τους άγριους ιμπεριαλιστικούς εκβιασμούς, σε μια κυβέρνηση που ούτε θέλει ούτε μπορεί να υπερασπιστεί και να τιμήσει αυτό το ΟΧΙ. Σε μια κυβέρνηση που ήδη σπεύδει –σε επιχείρηση «εθνικής ενότητας» με τις δυνάμεις του ΝΑΙ, τις παραδοσιακές δυνάμεις της υποτέλειας στη χώρα– να προσαρμοστεί στις ιμπεριαλιστικές απαιτήσεις.

Η κατάσταση αυτή απαιτεί από το λαό μας πραγματικές απαντήσεις. Το ΚΚΕ(μ-λ) οφείλει και δεσμεύεται σε αυτές τις συνθήκες να παρέμβει με τόλμη για να συμβάλει στη διαμόρφωση αυτών των απαντήσεων. Στη διαμόρφωση εστιών και συγκροτήσεων αντίστασης και πάλης που θα υπερασπίζονται τα λαϊκά δικαιώματα που βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο. Εστίες και συγκροτήσεις που θα διαμορφώνουν όρους μαζικού αγώνα κόντρα στο νέο γύρο αντιδραστικής εφόδου ενάντια στο λαό, που επιχειρείται να πάρει χαρακτηριστικά «εθνικής εκστρατείας» με έμβλημα το «ανήκουμε στη Δύση».

Σε αυτήν την κατεύθυνση, της ανακοπής της οπισθοδρόμησης του κινήματος, της ανάτασης των μαζικών λαϊκών αγώνων και της οικοδόμησης Μετώπου Αντίστασης και Διεκδίκησης καλούμαστε να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις.

– Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ!
– ΚΑΜΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΥΝΑΣΤΕΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!
– ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΕΕ-ΝΑΤΟ!
– ΟΙ ΛΑΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΑΠΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΣ!

In this article

Join the Conversation