Αλεπούδες αλωνίζουν σε όλη την Θεσπρωτια

Γράφει ο πατήρ Ηλίας Μάκος Το τελευταίο διάστημα πολίτες και οδηγοί διαπιστώνουν καθημερινά ότι γέμισαν αλεπούδες οι δρόμοι της Θεσπρωτίας, κοντά σε κατοικημένες περιοχές! Τις αντικρίζουν ζωντανές, νεκρές...

Γράφει ο πατήρ Ηλίας Μάκος

Το τελευταίο διάστημα πολίτες και οδηγοί διαπιστώνουν καθημερινά ότι γέμισαν αλεπούδες οι δρόμοι της Θεσπρωτίας, κοντά σε κατοικημένες περιοχές! Τις αντικρίζουν ζωντανές, νεκρές ή τραυματισμένες. Οι αλεπούδες εξοικειώθηκαν με την κίνηση και δεν φοβούνται. Αυτό εξηγείται επειδή η αλεπού, ως ευπροσάρμοστο και πανέξυπνο ζώο, καταλαβαίνει πως στους δρόμους, κοντά σε κατοικημένες περιοχές, είναι ευκολότερο να βρει φαγητό. Είναι παμφάγο είδος, τρώει από κρέας, μέχρι λαχανικά και φρούτα, γι’ αυτό μπορεί να τη δει κάποιος να ψάχνει σε κάδους απορριμμάτων.

Έρευνα που έχει εκπονήσει το εργαστήριο Θηραματοπονίας του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης απέδειξε πως η αλεπού όχι μόνο δεν είναι επιβλαβής για το περιβάλλον και τον άνθρωπο, αλλά είναι οικολογικά ωφέλιμη. Οι ερευνητές ανάλυσαν το στομαχικό περιεχομένου περίπου 200 αλεπούδων από όλη την Ελλάδα -και τις τέσσερις εποχές του χρόνου- και διαπίστωσαν πως το μεγαλύτερο και συχνότερο μέρος της τροφής της αποτελούν τα ποντίκια, δευτερευόντως οι σαύρες, τα φίδια, τα σκαθάρια, οι ακρίδες, πολλά είδη φρούτων και πτώματα ή υπολείμματα διάφορων ζώων.

Να σημειωθεί ότι από το 1924 μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80, η αλεπού ήταν επικηρυγμένο είδος, γιατί θεωρούνταν πως προκαλούσε ζημιές στις καλλιέργειες και τα κοτέτσια. Αν και σ’ αυτό το διάστημα σκοτώθηκαν χιλιάδες αλεπούδες, ο πληθυσμός τους όχι μόνο έχει ανακάμψει, αλλά βρίσκεται σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.

In this article

Join the Conversation