Υπολειτουργεί το ΕΚΑΒ Παραμυθιάς με “ορφανές” βάρδιες. Κορώνα γράμμα οι οι ανθρώπινες ζωές…

Τον Γενάρη του 2012, 62χρονος χτυπάει στο κεφάλι του στην πλατεία Βούλγαρη και χάνει την ζωή του, ενώ δεν υπήρχε οδηγός για το ασθενοφόρο του κέντρου υγείας Παραμυθιάς....

Μέχρι να συμβεί όμως αυτό (αν συμβεί), ας κάνουμε το σταυρό μας για να μην χρειαστούμε ασθενοφόρο σε στιγμή που η βάρδια είναι ορφανή. Τελευταίο περιστατικό ο τραυματισμός νεαρού εχτές το βράδυ σε τροχαίο στη Γλυκή, ο οποίος παρέμενε αιμόφυρτος στο δρόμο επί 50 λεπτά, μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ Ηγουμενίτσας, αν και οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για άμεση επέμβαση ασθενοφόρου, κάτι όμως που δεν είχε συμβεί. Όλα αυτά στην αποκεντρωμένη Παραμυθιά του 2015.

Στην Ελλάδα έχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά με νέους να χάνουν την ζωή τους από καθυστέρηση του ΕΚΑΒ, με τους οικείους των νεκρών να καταφεύγουν στην δικαιοσύνη και να δικαιώνονται. Χαρακτηριστικό περιστατικό, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκανε δεκτή αγωγή συγγενών 18χρονου, ο οποίος είχε σκοτωθεί σε τροχαίο στη Λεωφόρο Κηφισίας και τους επιδίκασε αποζημίωση 270.000 ευρώ, λόγω παραλείψεων οργάνων του ΕΚΑΒ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα περιγράφουν στην αγωγή τους οι συγγενείς του 18χρονου, το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ καθυστέρησε να φτάσει στο σημείο του τροχαίου 55 λεπτά ενώ δεν εστάλη κινητή ιατρική μονάδα. Μάλιστα, επικαλέστηκαν ιατρικές γνωματεύσεις οι οποίες επέκριναν την καθυστέρηση 55 λεπτών για τη διακομιδή του 18χρονου στο νοσοκομείο και, κυρίως, την έλλειψη ιατρικής βοηθείας, γιατί δεν είχαν θιγεί άλλα ζωτικά όργανα του νεαρού πλην των πνευμόνων και το περιστατικό μπορούσε να αντιμετωπιστεί από γιατρό με διασωλήνωση τραχείας και αναπνευστήρα, οπότε και θα γλίτωνε τον θάνατο. Τελικά, το Δικαστήριο έκανε δεκτή την αγωγή, έκρινε ότι υπήρξαν παραλείψεις οργάνων του ΕΚΑΒ λόγω τόσο της αδικαιολόγητης καθυστέρησης όσο και της μη αποστολής ιατρικής κινητής μονάδας και επιδίκασε συνολικά στους συγγενείς 270.000 ευρώ, συνυπολογίζοντας και ένα βαθμό συνυπαιτιότητας του θύματος, γιατί δεν είχε ρυθμίσει την ταχύτητα του οχήματός του (70 χλμ.) σε χαμηλότερο όριο λόγω της βροχής και της ολισθηρότητας.

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!