Πράσινο φως από την αρχαιολογία για το νέο κοιμητήριο Παραμυθιάς

Στην θέση ΛΥΚΙΑ-ΣΥΚΙΑ, όπου προβλέπεται να μεταφερθεί το κοιμητήριο Παραμυθιάς, βρέθηκε η εφορεία αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, για την πρώτη από μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών που προβλέπει η σχετική νομοθεσία...

Στην θέση ΛΥΚΙΑ-ΣΥΚΙΑ, όπου προβλέπεται να μεταφερθεί το κοιμητήριο Παραμυθιάς, βρέθηκε η εφορεία αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, για την πρώτη από μια σειρά γραφειοκρατικών διαδικασιών που προβλέπει η σχετική νομοθεσία για την ίδρυση νέων κοιμητηρίων.

Η εφορεία αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας προχώρησε σε εκσκαφή τριών δοκιμαστικών τομών και μετά το απαραίτητο έλεγχο, γνωμοδότησε θετικά για την καταλληλότητα του συγκεκριμένου αγροτεμαχίου για δημιουργία νέου κοιμητηρίου, αφού έκρινε δεν πως συντρέχουν λόγοι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

“Είναι το πρώτο βήμα για την μεταφορά του κοιμητηριού Παραμυθιάς. Έχουμε την βούληση και θα εργαστούμε ώστε η μεταφορά και η ίδρυση του νέου κοιμητηριού, να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατών, ωστόσο απαιτείται μεγάλο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση του εγχειρήματος, αφού η νομοθεσία προβλέπει χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες”. Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων στην paramythia-online.gr ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ιωάννης Γώγος.

Υπενθυμίζουμε πως η μεταφορά του κοιμητηρίου Παραμυθιάς, είναι παλιά υπόθεση με μελέτες επί μελετών, συσκέψεις επί συσκέψεων, χωρίς ωστόσο όλα αυτά τα χρόνια να υπάρξει πραγματική βούληση για την ολοκλήρωση του. Σήμερα από ότι φαίνεται μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι και η μεταφορά παίρνει σάρκα και οστά, έτσι ώστε αφενός το υπέροχο βυζαντινό μνημείο να πάρει την θέση που το αξίζει, αφετέρου να μην ξαναβρεθούμε μπροστά στις εικόνες ντροπής που αντικρίζουμε στο νεκροταφείο της πόλης.

In this article

Join the Conversation