Αντώνης Μπέζας: Σε πορεία ελεύθερης πτώσης! Θύματα παραπληροφόρησης οι αγροτοκτηνοτρόφοι μας…

Γράφει ο Αντώνης Μπέζας πρ. Υφυπουργός, υπ. Βουλευτής ΝΔ Θεσπρωτίας   Στις εκλογές του Ιανουαρίου, μεγάλο μέρος του αγροτοκτηνοτροφικού κόσμου της χώρας, ιδιαίτερα στην Ήπειρο, μέσα στην αγωνία...

• Κτηνοτροφία – Βοσκότοποι – Γάλα: Σε σχέση με τη κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων, όχι μόνο δεν κατάφεραν να ενσωματώσουν τις εκτάσεις με θαμνώδη βλάστηση, αλλά αντίθετα μείωσαν τη συνολική επιλέξιμη έκταση, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε άδικη κατανομή των δικαιωμάτων και σε απώλεια ενισχύσεων. Παρότι η Ε.Ε. έκανε κατ’ αρχήν δεκτό το αίτημα της ελληνικής πλευράς για μια πιο «χαλαρή» εφαρμογή του ορισμού της επιλέξιμης έκτασης, ακόμη δεν υπάρχει η επίσημη έγκριση η οποία να καθιστά την υιοθέτηση αυτή ασφαλή ώστε να μην επιβληθούν πρόστιμα. Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια, που προέβλεπε μεταξύ άλλων τη μακροχρόνια μίσθωση βοσκοτόπων και τη συνολική διαχείριση των δικαιωμάτων βόσκησης, έπειτα από 5 μήνες διορθώσεων και διαβουλεύσεων, έμεινε και αυτό στα συρτάρια ημιτελές. Ανησυχία για περαιτέρω συμπίεση στις τιμές των παραγωγών προκαλεί επίσης το γεγονός ότι η ψήφιση του τρίτου μνημονίου, προβλέπει πρακτικά την πλήρη απελευθέρωση του χρόνου ζωής του παστεριωμένου γάλακτος σε σχέση με τις τρείς κατηγορίες που προβλέπονταν μέχρι στο ν.4254/2014, δηλαδή το «φρέσκο γάλα», το «υψηλής παστερίωσης» και το «γάλα ημέρας». Η ίδια ανησυχία υπήρχε πριν ένα χρόνο, όμως η αγορά τότε απέδειξε ότι διαθέτει κανόνες αυτορρύθμισης καθώς καταγράφηκε σαφής τάση ενίσχυσης του «φρέσκου γάλακτος» έναντι του «υψηλής παστερίωσης», το οποίο είναι κυρίως εισαγόμενο.

• Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης: Οι παλινωδίες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είχαν σοβαρή επίπτωση στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης. Και η υλοποίησή όμως του νέου Προγράμματος, βρίσκεται αρκετά βήματα πίσω από εκεί όπου έπρεπε να είναι. Ο επτάμηνος «πειραματισμός» στερεί από την πραγματική οικονομία ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις ύψους 6 δισ. ευρώ, που εφόσον αξιοποιηθούν ορθά μπορούν να ισχυροποιήσουν την ελληνική παραγωγή. Τα περισσότερα έργα του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» βάλτωσαν και είναι εξαιρετικά δύσκολο να δοθεί παράταση σε όσα δεν θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015, ενώ τα «έργα γέφυρα» που θα συνεχιστούν με πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου θα είναι περιορισμένα. Στις ιδιωτικές επενδύσεις παρατηρήθηκε πλήρης στασιμότητα, καθώς εκατοντάδες δικαιούχοι αγρότες των προγραμμάτων Σχεδίων Βελτίωσης και Νέων Αγροτών περιμένουν ακόμη να λάβουν την ενίσχυση που δικαιούνται. Μόλις πριν λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθούν πληρωμές, από τα 32 εκ. ευρώ όμως που χρωστά το κράτος στους δικαιούχους, μόλις 1,5 εκατ. ευρώ έχουν μέχρι σήμερα εκταμιευτεί.

• Φορολογία – Ασφάλιση Αγροτών: Το τρίτο μνημόνιο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έφερε το διπλασιασμό της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος με συντελεστή 55% αναδρομικά από το 2014, παρότι το αγροτικό εισόδημα δεν είναι προκαθορισμένο και δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί προκαταβολή φόρου με βάση το εισόδημα της προηγούμενης χρονιάς. Περίπου 620.000 αγρότες, που ήδη έχουν υποβάλλει τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και έχουν λάβει από το σύστημα TAXISnet τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος, θα παραλάβουν νέα τροποποιημένα εκκαθαριστικά, με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον προκαταβολή φόρου. Επίσης, προβλέπει τον τετραπλασιασμό της εισφοράς των αγροτών στον ΟΓΑ, όταν ήδη υπάρχει πληθώρα ανεξόφλητων εισφορών.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τους μήνες που πέρασαν ο πρωτογενής τομέας βρέθηκε σε πορεία ελεύθερης πτώσης.

Ο κ. Τσίπρας έχει δίκιο να ισχυρίζεται ότι κάθε εκλογή δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους. Η μεγάλη διαφορά από τον περασμένο Ιανουάριο είναι ότι τώρα τα ψέματα αποκαλύφθηκαν!

In this article

Join the Conversation


error: Content is protected !!