Το KKE Παραμυθιάς για την παιδεία: Κενά, υποδομές, χαμένες ώρες. Τα προβλήματα στα σχολεία της Παραμυθιάς

Πλησιάζουμε στις 20 μέρες «ανοιχτών» σχολείων και όμως τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή είναι δραματικά σε όλη τη χώρα. Μόλις την Παρασκευή 25/9 το Υπουργείο...

Τέλος τα σχολικά βιβλία ακόμη δεν έχουν διανεμηθεί στο 100% στους μαθητές. Πάλι καλά που οι «διαιρέσεις» είναι με το μέρος μας και στην περιοχή μας δεν έχουμε 28άρια τμήματα.

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε τα χρόνια προβλήματα ελλείψεων υλικοτεχνικής υποδομής, υποδομών και προσωπικού στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων του Δήμου μας που έχουν να κάνουν με:
– σχολικά συγκροτήματα που στερούνται στοιχειώδους θερμομονωτικής θωράκισης και σύγχρονων συστημάτων κεντρικής θέρμανσης.
– ακατάλληλες για διδασκαλία αίθουσες. – έλλειψη υποδομών αθλητικής, καλλιτεχνικής και μουσικής αγωγής. – έλλειψη υποδομών και μόνιμου προσωπικού των σχολείων ειδικής αγωγής.
– έλλειψη μόνιμου διοικητικού προσωπικού και προσωπικού καθαριότητας.

Παραφωνία στο παραπάνω χάος οι εκπαιδευτικοί που σε πολλές περιπτώσεις είναι ο μόνος λόγος στοιχειώδους εύρυθμης λειτουργίας των σχολείων. Καθημερινά οι εκπαιδευτικοί δίνουν μάχη για να συμβάλουν στη μόρφωση των παιδιών μας με μισθούς πενιχρούς και για τους περισσότερους από αυτούς με μετακίνηση μεταξύ δύο και τριών σχολείων ακόμη και την ίδια μέρα, πράγμα που πλήττει σημαντικά την από- λεσματικότητα στη διδασκαλία τους και στερώντας τους τη δυνατότητα ανάπτυξης των απαιτούμενων σχέσεων με τους μαθητές όπως προστάζει η παιδαγωγική. Όλα τα παραπάνω δεν είναι αποτέλεσμα μόνο μιας κακής διαχείρισης από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Είναι αποτέλεσμα της συνέχισης της ίδια πολιτικής. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έπιασε το νήμα ακριβώς από ‘κει που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Το νήμα της ίδιας στρατηγικής για την παιδεία που περιλαμβάνει το λεγόμενο ”Νέο Σχολείο” που θα καλύπτει τις “ανάγκες της αγοράς”. Της στρατηγικής της ΕΕ, των επιχειρηματικών ομίλων , των προτάσεων του ΟΟΣΑ, δηλαδή συγκεκριμένες κατευθύνσεις και αντιδραστικές αλλαγές που αφορούν την κατηγοριοποίηση των σχολείων, τις συγχωνεύσεις , την αντιδραστική αξιολόγηση, την επέκταση της μαθητείας.

Με την ψήφιση του 3ου μνημονίου επιταχύνονται οι παραπάνω αντιδραστικές αλλαγές, συνεχίζεται περαιτέρω η μείωση της χρηματοδότησης για τα σχολεία.

Το ΚΚΕ έφερε στη Βουλή προτάσεις για την Παιδεία ανάμεσα τους για διαγραφή χρεών των σχολείων (για ρεύμα, νερό και θέρμανση), για ένα γεύμα στους μαθητές και άλλα άμεσα μέτρα που δίνουν ανακούφιση στη λαϊκή οικογένεια. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τις απέριψε!!!

Κανένα γονιός– εκπαιδευτικός– μαθητής δεν μπορεί να συμβιβαστεί με αυτή την κατάσταση. Καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να διεκδικήσουμε:
– Άμεση κάλυψη των κενών. Έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης. Μαζικούς και μόνιμους διορισμούς. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
– 20 μαθητές ανά τάξη (15 στα ειδικότητας, 12 στα ξενόγλωσσα) και 15 στο Νηπιαγωγείο και σε Α’ και Β’ Δημοτικού. Να αποσυρθεί η εγκύκλιος Κουράκη για 27 (+10%) μαθητές, δηλαδή για 30άρια τμήματα!
– Ειδικά μέτρα ανακούφισης για τις φτωχές οικογένειες, τους άνεργους, για υλικά αναλώσιμα κ.ά.
– Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των μαθητών, άμεση υποδομή για δωρεάν παροχή δελτίων Υγείας.
– Ουσιαστική στήριξη των υποδομών και της υλικοτεχνικής υποδομής όλων των σχολείων με κρατικό σχεδιασμό και χρηματοδότηση μακριά από «ανιδιοτελείς» χορηγούς.
In this article

Join the Conversation