Η ομιλία Γιόγιακα στην συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής για το πολυνομοσχέδιο

Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Ας το ξεκαθαρίσουμε για μια ακόμα φορά: το πολυνομοσχέδιο αυτό έρχεται ως συνέχεια μιας καταστροφικής διακυβέρνησης και μιας άνευ όρων συνθηκολόγησης της...

Εκτός όμως από την τεράστια απόσταση μεταξύ υποσχέσεων και πραγματικότητας, στο πολυνομοσχέδιο αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, βλέπουμε και κάποιες άλλες,άλλου τύπου, ανα-κυβιστήσεις, για να το πω κομψά.

Όπως για παράδειγμα οι οφειλές, που θα ρυθμίζονται όχι απαραίτητα σε 100 δόσεις, αλλά ανάλογα με την οικονομική κατάσταση αυτού που χρωστάει. Αναγνωρίζετε τελικά, κύριοι Υπουργοί, ότι οι 100 δόσεις ανεξαρτήτως εισοδήματος και περιουσίας διευκόλυναν και τους μεγάλο-οφειλέτες του Δημοσίου;

Επίσης, καταργείτε τη διάταξη με την οποία ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης και χρωστούν έως 50.000 ευρώ στα ταμείαμπορούσαν να προχωρήσουν σε συμψηφισμό των χρεών έως 25.000 ευρώ με μέρος της σύνταξης. Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το νομοθέτημα που συζητούμε είναι αντι-αναπτυξιακό στο δημοσιονομικό του σκέλος. Δεν είναι μόνο ότι αγνοεί την ανάγκη να γίνουν στοχευμένες, χειρουργικές θα έλεγα, περικοπές σε αχρείαστες δαπάνες.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν περιλαμβάνει κάποιες διαρθρωτικές αλλαγές που θα μπορούσαν να συμβάλουν και στην ανταγωνιστικότητα, και στη μείωση των τιμών υπέρ του τελικού καταναλωτή και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων. Παίρνω για παράδειγμα τις προβλέψεις για την ενέργεια, όπου γίνεται ένα άνοιγμα της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου.

Δεν βλέπουμε τίποτα όμως για να μειωθεί το κόστος ενέργειας για τις βιομηχανίες ή για το άνοιγμα της λιανικής αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος, ή για το θέμα της ΑΔΜΗΕ. Υποτίθεται ότι πρέπει να έχουν συμφωνηθεί, αυτά ή ισοδύναμά τους, έως το τέλος του μήνα. Με αυτό θέλω να πω, κύριες και κύριοι συνάδελφοι, ότι και από αυτό το πολυνομοσχέδιο, είναι προφανές ότι η κυβέρνηση είτε δεν θέλει, είτε δεν μπορεί να «ανοίξει» το παιχνίδι. Δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας, με επενδύσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Κατά βάθος, δεν φαίνεται ότι επιθυμεί ρήξη με κανένα κατεστημένο. Δυστυχώς, αυτό το νομοσχέδιο δεν είναι παρά η πρώτη δόση του φουσκωμένου λογαριασμού που θα πληρώσουν οι Έλληνες, για τα λάθη μιας κυβέρνησης που όχι μόνο δεν τόλμησε, αλλά επαναλαμβάνει και αυτά που η ίδια κατήγγειλε.

In this article

Join the Conversation